In dubito cogito ergo sum (Alergia Monicăi Macovei la corupţi şi susţinătorii lor dispare busc când apar interese personale)

de Ștefan Ciocan

Cine este această femeie, care se crede un fel de „Căpitanul răzbunării” şi se proclamă singura luptătoare împotriva corupţiei? De unde a apărut Monica Macovei şi cine stă în spatele ei? Ce jocuri face fostul ministru al Justiţiei când se aruncă, fără nicio şansă, în cursa electorală? Răspunsurile la aceste întrebări se leagă între ele şi lămuresc toată evoluţia acestei destul de controversate personaje politice apărute aproape de nicăieri în urmă cu aproape 10 ani.

Monica Macovei îşi arogă singură meritul de a fi vârful de lance în lupta împotriva corupţiei. E drept că atitudinea publică a acesteia şi în timpul cât a condus Ministerul Justiţiei şi în calitate de europarlamentar a fost permanent una de susţinere a justiţiei independente şi corecte. Dar de aici până la atitudinea de-a dreptul narcisistă, de autoadulare pentru merite pe care nimeni nu i le contestă, este o mare diferenţă. De aici pornesc problemele Monicăi Macovei, de la tendinţa ei de supraevaluare în raport cu electoratul şi cu realitatea politică. Meritele pe care şi le autoatribuie europarlamentarul PDL nu-i sunt recunoscute de electorat şi mai mult decât atât nu se află printre interesele acestuia.

Din punct de vedere politic, Macovei este o catastrofă. Evoluţia ei în PDL a fost extrem de ciudată şi instabilă. Macovei nu a intrat în cursa internă pentru desemnarea unui candidat la prezidenţiale, atunci când PDL era un partid în picaj ca popularitate. Imediat după unificarea forţelor de dreapta, când s-a constituit o forţă capabilă să joace de la egal la egal cu PNL, s-a gândit şi Monica Macovei că ar avea un vehicul electoral care să-i deschidă porţile spre Cotroceni. Şi acum, după ce a arătat cu degetul spre marii corupţi din PNL, ar fi gata să accepte susţinerea acestora, a celor care au încercat să destabilizeze în 2012 statul de drept şi a celor care au votat pentru blocarea justiţiei în numeroase cazuri de parlamentari aflaţi în vizorul magistraţilor. Alergia Monicăi Macovei la corupţi şi susţinătorii lor dispare busc când apar interese personale.

Cine este totuşi Monica Macovei? Fost procuror în perioada comunistă, a ajuns bursieră la diverse instituţii de învăţământ din SUA. Macovei a evitat permanent să spună cine i-a acordat bursele de specializare dincolo de ocean. Mai concret, procurorul Monica Macovei a studiat în perioada 1992-1994 la Universitatea Statului New York / Universitatea Central Europeană (CEU), unde a obținut diploma de Master of Law în drept constituțional comparat. În1994 a participat la un seminar de teoria și practica drepturilor omului, drept european și internațional la facultatea de drept a Universității Birmingham. Tot în 1994 a urmat un curs de drept internațional public și instituții transnaționale la Salzburg. În 1995 a urmat un curs avansat pentru protecția internațională a drepturilor omului la Universitatea Åbo din Finlanda. După ce se superspecializează în drept pe banii controversatului miliardar Soros, iese din sistemul judiciar şi activează în tot felul de ONG-uri finanţate tot cu fonduri incerte din străinătate. Din societatea civilă, Macovei face brusc pasul înspre politică, alături de o altă „pupilă” a lui Soros, şi ea activistă prin ONG-uri, liberala Renate Weber. Dacă luăm în considerare implicarea serioasă a fundaţiilor finanţate de Soros în mişcările anti Roşia Montană şi contra gazelor de șist, care cam fac jocurile economice ale Rusiei, nu ar fi greu de înţeles de ce a apucat-o brusc pe Monica Macovei pofta de a candida pentru Cotroceni, fărâmiţând o dreapă şi aşa făcută aşchii.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la In dubito cogito ergo sum (Alergia Monicăi Macovei la corupţi şi susţinătorii lor dispare busc când apar interese personale)

 1. marian zice:

  De regulă apreciez foarte mult articolele dv.Sper ca acesta să rămână doar excepția care să confirme regula.

 2. Mulțumesc pentru aprecieri. Cred că e mai bine să ne punem acum întrebări decât să înghițim pe nemestecate tot ce ni se servește și apoi să ne pară rău. Există în trecutul Monicăi Macovei lucruri pe care chiar ea ar fi bine să le lămurească.

 3. admin zice:

  Reblogged this on fata noptii and commented:
  „Şi acum, după ce a arătat cu degetul spre marii corupţi din PNL, ar fi gata să accepte susţinerea acestora, a celor care au încercat să destabilizeze în 2012 statul de drept şi a celor care au votat pentru blocarea justiţiei în numeroase cazuri de parlamentari aflaţi în vizorul magistraţilor. Alergia Monicăi Macovei la corupţi şi susţinătorii lor dispare busc când apar interese personale.”
  @Sare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.