de Ștefan Ciocan
Cât de mult pot să schimbe banii caracterul unui om? Privindu-l pe profesorul-avocat Gheorghiţă Mateuţ, tragem concluzia că nu există bariere în ceea ce priveşte influenţa banilor asupra caracterului. Se pare că totul se vinde şi totul se cumpără într-o ţară în care scara de valori este răsturnată de peste 25 de ani. „Dacă scapi de Mateuţ, ai terminat facultatea!” – spuneau studenţii jurişti de la Universitatea clujeană. În anii ’90 profesorul Mateuţ reprezenta un adevărat simbol de corectitudine, intransigenţă şi profesionalism. Mulţi dintre discipolii lui Mateuţ sunt astăzi procurorii şi judecătorii cu care se luptă ca să-i apere pe cei mai veroşi şi cu dare de mână infractori din România. Meseria de avocat pe care a ales-o profesorul Mateuţ este prin esenţa ei una ingrată. Dreptul la apărare fiind garantat oricărui criminal, este normal ca avocaţii să-şi facă meseria pentru care sunt plătiţi. Dar există limite, impuse de morală, şi în această meserie. Sau cel puţin ar trebui să existe. L-am văzut pe Mateuţ apărându-l, fără prea mult succes, pe Gigi Becali.
Nu a ieşit foarte des în presă. Nu a sărit calul cu declaraţii aberante. Oarecum s-a păstrat într-o poziţie decentă, lăsând alţi confraţi să abereze în faţa camerelor de luat vederi. Ceea ce se întâmplă însă cu cazul lui Voiculescu ne arată un Meteuţ total schimbat. Un Mateuţ gata să-şi vândă sufletul diavolului, ieşind în conferinţe de presă alături de Voiculescu şi susţinând extrem de vocal aberaţiile acestuia. Cât o fi costat imaginea de profesionist a lui Mateuţ? Indiferent de preţ, se pare că Voiculescu a reuşit să-l plătească.
De fapt Gheorghiţă Mateuţ nu face acum decât să se lupte cu un sistem pe care singur l-a format şi l-a întărit. La începutul activităţii Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), procurorii cam şovăielnici şi nu foarte bine pregătiţi pierdeau bătălie după bătălie în faţa unor celebri profesori de drept intraţi în avocatură. Cel mai cunoscut dintre aceştia era Gheorghiţă Mateuţ. Profesorul de Procedură Penală îi juca pe procurori pe degete numai cu chestiuni procedurale. Infractorii trimişi în judecată de PNA fiind în cea mai mare parte a lor eliberaţi şi achitaţi fără să fie discutate faptele acestora pe fond, ci doar în urma unor chichiţe procedurale. Având un adversar de valoare, aşa cum era avocatul Mateuţ, procurorii, și în special ce-i tineri, dar şi judecătorii, au pus mâna pe carte şi au învăţat procedura, astfel că în ultimii ani avocaţii de talia lui Mateuţ găsesc tot mai puţine chichiţe procedurale cu care să-i scoată din puşcărie pe clienţi. „Victimele” întăririi profesionale a procurorilor, în urma luptelor cu Mateuţ şi alţi avocaţi de valoarea lui, sunt toţi marii infractori arestaţi şi condamnaţi în ultima vreme de la Adrian Năstase la Gică Popescu. În lipsa argumentelor juridice, chiar şi un profesor ca Mateuţ nu mai are ce face, îşi încasează onorariile şi intră în jocul telejustiţiei ca să-şi justifice banii primiţi.
Din nefericire fiecare constiinţă are un punct de „topire” in lumea noastră confuză…
exact.
Excelent articol!