Avocatul Toporului (hârtia igienică nu cunoaște uzura morală)

de Ștefan Ciocan

ciorbea-mut ca pestele

Moralistul este ca ochiul: le vede pe toate, dar nu se vede pe sine

Despre caracterul îndoielnic al fostului sindicalist – premier Victor Ciorbea cred că ar putea fi scrise adevărate tratate, nu numai un simplu editorial. Fostul premier ţărănist, actualmente liberal, a ajuns Avocat al Poporului cu voturile PSD. Este evident că nu calităţile de jurist sau cele morale ale lui Ciorbea au cântărit în votul obiectiv al parlamentarilor puterii. În România un om cu o moralitate ireproşabilă nu va ajunge niciodată pe o asemenea funcţie. Din contră, profilul moral al lui Victor Ciorbea corespunde perfect nevoilor puterii de a avea un Avocat al Poporului aservit, care să nu-l încurce deloc pe Ponta în încercarea sa de a subordona statul baronilor PSD. Importanţa funcţiei pe care a fost „înălţat” Ciorbea rezidă din faptul că Avocatul Poporului este singurul care poate să conteste la Curtea Constituţională a României ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Cine este de fapt Victor Ciorbea, văzut din afara CV-ului său oficial? După cum s-a văzut de-a lungul timpului, acesta este un carierist capabil să calce pe cadavre pentru o funcţie mai înaltă sau mai bănoasă. După ce a trădat mişcarea sindicală, care l-a propulsat de fapt în spaţiul public, Victor Ciorbea s-a înfipt în PNŢ-CD. Pe fondul creşterii popularităţii partidului seniorului Coposu, Ciorbea a ajuns repede Primar al Capitalei. A renunţat în scurt timp şi la această funcţie pentru că a preferat să avanseze ca şef al Guvernului. A căzut de la Palatul Victoria în urma unei crize politice iscate de Traian Băsescu şi asta nu i-a putut-o ierta niciodată actualului preşedinte. A rămas memorabilă îndârjirea cu care Victor Ciorbea se agăţa de scaunul de prim-ministru, când criza guvernamentală era declanşată şi toată lumea îi cerea demisia, inclusiv colegii din CDR şi chiar din propriul partid. Împănat cu frustrări şi plin de ranchiună, Ciorbea a rupt partidul istoric al lui Coposu, ne putând suporta ideea că a fost înlocuit de colegul său Radu Vasile. A încercat să formeze tot felul de aripi creştin-democrate care nu s-au putut afirma pe scena politică, pentru că actualul Avocat al Poporului este un personaj şters, fără carismă şi sclipirea necesară unui lider autentic. Şi totuşi, un personaj folositor actualei puteri ca mână cu care să se şteargă la fund.

Personal am trăit o experienţă legată de Victor Ciorbea care spune multe despre caracterul abject al personajului. În perioada în care era premier, aflat într-o vizită la Deva, am înregistrat la un post de televiziune din Hunedoara o emisiune cu el. Pentru un post local era o performanţă să-l ai invitat pe şeful guvernului într-o emisiune. Am fost nevoiţi să înregistrăm emisiunea pentru că în weekend nu aveam programate talk-show-uri şi Ciorbea vizitase judeţul la sfârşitul săptămânii. El a venit cu maşina la studio, a înregistrat repede emisiunea, s-a lăudat pe post ca a făcut şcoala în Hunedoara şi a plecat. Emisiunea a fost difuzată după două zile. Imediat după ce s-a terminat emisiunea, a sunat la redacţie o femeie care s-a recomandat ca fiind mătuşa lui Victor Ciorbea şi care cu vocea sugrumată de emoţie şi bucurie ne-a rugat să-i spunem că îl aşteaptă cu clătite aşa cum îi plăceau lui când stătea la ea şi făcea liceul în Hunedoara. Mi-am dat seama atunci că Victor Ciorbea a trecut prin Hunedoara şi nu şi-a făcut puţin timp să îşi viziteze mătuşa bătrână care l-a ţinut pe el în liceu. Câtă bucurie i-ar fi făcut acesteia! Nici nu am ştiut ce să răspund la telefon. Să-i fi spus că nepoţelul pe care l-a ţinut în şcoală a fost în Hunedoara cu două zile înainte, fără să fi trecut pe la ea?! Am bâjbâit doar ceva despre faptul că un prim-ministru este ocupat tot timpul şi a plecat repede din studio, fără să spun că un şef al guvernului nu este întotdeauna şi OM.

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Avocatul Toporului (hârtia igienică nu cunoaște uzura morală)

  1. Îți doresc un Paște fericit și binecuvântat! 🙂

  2. theo zice:

    CIORBEA A URLAT CONTRA BÄSESCU; CUM SÄ NU-L RÄSPLÄTEASÄ???

    särbätori fericite!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.