Eminența șobolănie a PNL, Înv. Rușanu Dan Radu („Domnul Botoş să spună că nu-i adevărat”)

„Domnul Botoş să spună că nu-i adevărat”

„Domnul Botoş să spună că nu-i adevărat”

de Ștefan Ciocan

Cine şi-ar fi închipuit, în urmă cu câţiva ani (ce vorbesc eu, acum 24 de ore!), că procurorii ar fi îndrăznit să îl ia la întrebări pe „sforarul PNL, Dan Radu Ruşanu? Din contră fostul parlamentar de Hunedoara era cel care ghidona acţiunile procurorilor oferind imunitate „căţeluşilor” pe care-i ţinea în lesă. Unul dintre aceştia era „fiul rătăcitor”, fostul primar al Devei, Mircia Muntean. Dan Radu Ruşanu îi sugera fostului procuror general Ilie Botoş, nu cu mult timp în urmă, ce să declare referitor la dosarul în care era cercetat primarul municipiului Deva, Mircia Muntean. În timpul unei conferinţe de presă susţinută la Deva, Dan Radu Ruşanu, care avea ca temă dosarul penal întocmit de procurori pe numele primarului Mircia Muntean, în care a şi fost condamnat definitiv, a avut loc un fapt pe care protagoniştii ar fi vrut să-l trateze cu maximă discreţie. În timp ce deputatul Ruşanu şi primarul Mircia Muntean se plângeau presei că sunt persecutaţi politic de către procurorii care acţionează la comanda PSD şi îi instrumentează un dosar penal edilului din Deva fără ca acesta să fi săvârşit fapte penale, un telefon mobil a început să sune cu insistenţă. Unul dintre aghiotanţii lui Ruşanu au răspuns la telefon şi i-a şoptit ceva la ureche, şefului său. Neputând vorbi de faţă cu ziariştii, Ruşanu a scris nervos câteva cuvinte pe o foaie de hârtie şi i-a înmânat-o aghiotantului care a citit la telefon mesajul. În momentul în care a vrut să se ridice de la masă, Ruşanu a adunat hârtiile prezentând involuntar mesajul transmis prin telefon: „Domnul Botoş să spună că nu-i adevărat” –  dezvăluind astfel numele destinatarului acestuia, nimeni altul decât Procurorul General din aceea vreme, Ilie Botoş.

De astăzi a venit rândul lui Ruşanu să ajungă în atenţia subalternilor Codruţei Kovesi. Acesta nu este la prima întâlnire cu procurorii DNA. Într-un alt dosar, pe care s-a aşternut praful, instrumentat la Constanţa pe vremea când DNA era condus de Daniel Morar, Ruşanu este acuzat că a ajutat la devalizarea firmei Chimpex SA. Chiar dacă s-a arătat foarte sigur pe el în declaraţii, menţionând că nu are nici un amestec în dosarul instrumentat de procurorii constănţeni, există acte care dovedesc fără dubii implicarea lui Ruşanu în afacerea Chimpex. Pe lângă achizţionarea cu doar două sute de mii de lei, de la fostul acţionar al Chimpex, Dan Gritac, a unor spaţii de depozitare cu o valoare de piaţă estimată la cinci milioane de dolari, Ruşanu a mai făcut și alte afaceri cu acesta. În 15 noiembrie 2000, preşedintele din acea perioadă a Eximbank, Dan Radu Ruşanu a aprobat acordarea unui credit de câteva sute de miliarde de lei firmei Rompac S.A. Bucureşti, al cărui patron este nimeni altul decât Dan Gritac. Creditul s-a dovedit a fi neperformant pentru că societatea nu a restituit banii la termenul prevăzut. Imediat după aprobarea creditului, una dintre firmele la care Ruşanu era acţionar în acea perioadă, Danis Metcom SRL a cumpărat de la firma Chimpex (deţinută tot de Dan Gritac) depozitul situat în municipiul Constanţa, pentru care a fost întocmit dosarul aflat momentan la DNA. Legăturile dintre Ruşanu şi Gritac sunt însă şi mai adânci. Soţia lui Ruşanu deţinea împreună cu Gritac hotelul Internaţional S.A din Sinaia. Mai precis firma Romtur Internaţional SRL al cărui acţionar majoritar – 99% din părţile sociale – este Anca Daniela Ruşanu deţine acţiuni la firma Internaţional S.A Sinaia care are în proprietate şi hotelul cu acelaşi nume. Conform datelor furnizate în urmă cu câteva luni de Rasdaq, acţionariatul firmei din Sinaia era compus din: Romtur Internaţional cu 35,4%, Rompac Internaţional cu 17,24%, Radan 2000 SRL cu 3% şi alţi acţionari mai mici. Chiar dacă oficial numele lui Dan Radu Ruşanu nu apare în firmele care deţin acţiuni la S.C. Internaţional S.A. Sinaia, ci numai cel al soţiei acestuia, deputatul PNL este implicat activ în conducerea societăţii. Angajaţi ai firmei din Sinaia povestesc că de fapt Ruşanu este cel care conduce afacerea. Mai mult chiar, acesta prezidează şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor, semnând acte oficiale ale societăţii. Și acestea sunt doar potlogării de început de carieră. Cele mari urmează să iasă la iveală. Am cunoștințe care l-au prins satrap în finanțe pe acest sub-produs al capitalismului de cumetrie. Aceștia mi-au povestit faptul că:

 • “ne trimitea lista la Direcție cu ce vrea de Paște, de Crăciun, ca să-i cumpere administrația. Și dacă nu găseau UN ANUMIT PRODUS, venea și îi făcea pe toți albie de porci. Nu aveai voie să-i dai un suc oarecare, trebuia un anumit suc. Iar dacă nu-l găsea în pachet, venea și urla personal, în ședințe, că el și familia lui nu sunt niște țărani proști, că el și copiii lui nu pun gura pe porcăriile noastre etc”.

Acesta este șobolanul pe care DNA încearcă să-l stârpească, parazitul României moderne.

Mă gândesc că dacă se va aplica confiscarea extinsă a averii în cazul Rușanu, România ieste din necaz măcar pe vreo 5 ani.

Iar faptul că nu a fost încarcerat pentru încă 29 de zile, nu înseamnănimic. Înv. Rușanu Dan Radu este istorie.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Eminența șobolănie a PNL, Înv. Rușanu Dan Radu („Domnul Botoş să spună că nu-i adevărat”)

 1. aronpetru zice:

  Buna Dimineata!
  Sper sa nu fie ultimul…

 2. markwilliams zice:

  Sincer???
  procurorii ,toti cei care pun umarul la deratizare capata in ochii mei un respect crescind…
  Mi-a placut foarte mult ultimatumul dat Camerei Deputatilor ,lui Zgonea….cu privire la ASF..la o ordonanta de urgenta,la modul dobindirii acelor salarii fantasmagorice…

  Nu-i prea mult..pentru ca munca acestor anonimi nu se continua la fel de prompt si de catre justitie…aminari care duc la prescriptie…dosare prafuite si uitate…sentinte acoperite cu mite rusinoase si incredibile…

  Vezi cazul Voiculescu,Nastase,Mitrea, al transferurilor din fotbal..SOV ,Patriciu,Oprisan,Mazare,,,,si multi altii….ca Iliescu sau rechinii ce au jefuit,insusit sistemul bancar romanesc…Sunt atit de multi ,precum ne arata conturile,casele,masinile,luxul exorbitant existente…
  Cu o floare nu se face primavara…
  Dar daca justitia ar fi fost subordonata unei Puteri mafiote si corupte???
  Daca in locul lui Basescu ar fi fost Nastase???
  Nici nu vreau sa ma gindesc..
  Radu Moraru care a avut tone de material documentat impotriva acestei lighioane le-ar putea pune la dispozitia procurorilor …cu atit mai mult cu cit a pierdut un proces intentat de catre Dan Radu Rusanu…pentru calomnie…

 3. Cetăţean UE zice:

  Personal îl consider pe acest om de nimic, printre primele 3 jigodii din politica românească. Alături de Hrebenciuc şi de Berceanu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.