În spatele puterii de la Kiev stă de fapt Kremlinul nu mai trebuie demonstrat

de Ștefan Ciocan

În timp ce în România puterea cu largă susţinere parlamentară stă să se scindeze, la graniţa de nord o întreagă ţară stă să se dezmembreze. Conflictele sângeroase din Ucraina între puterea pro-rusă şi opoziţia pro-europeană pot foarte uşor să ducă la împărţirea Ucrainei în două regiuni: vestul cu afinităţi europene care susţine „Maidanul” şi estul care trage cu ochiul spre Rusia. Nici Moldova nu se simte prea bine în condiţiile în care tot mai multe regiuni pro-ruse vor să îşi câştige independenţa. Privind în jur ne punem o întrebare pe care doar oficialii de la Bucureşti nu o rostesc cu voce tare: A început un proces de reîmpărţire a Europei de est? Este mai mult decât evident că da! În aceste condiţii, oare ce rol joacă România în acest proces şi care va fi viitorul ţării noastre în actualul context geopolitic.

Faptul că în spatele puterii de la Kiev stă de fapt Kremlinul nu mai trebuie demonstrat. A recunoscut preşedintele Ianukovici faptul că este susţinut de Vladimir Putin. De fapt Rusia aplică în cazul protestelor violente de la Kiev o reţetă clasică moştenită de pe vremea lui Stalin. Puterea pro-rusă respinge orice cale paşnică de soluţionare a conflictului, prin organizarea de alegeri anticipate – de exemplu. În paralel, Moscova scoate din „portofel” un teanc considerabil de bani pe care promite că-i va investi în Ucraina, pe când Uniunea Europeană nu vine cu nimic concret. În acest timp, sunt lansate tot mai mult zvonuri legate de divizarea ţării care să-i destabilizeze pe opozanţii patrioţi. Apoi sunt lansate pe toate canalele puterii ştiri despre dezordinea creată de demonstranţii care sunt fascişti, anarhişti, criminali radicali etc., cu scopul de a-i denigra în ochii opiniei publice din afara capitalei. În aceste condiţii, forţele de ordine ale puterii vor interveni pentru restabilirea calmului. Protestatarii vor replica, se vor înarma şi vor rezista.

În această fază sunt acum  evenimentele din Ucraina. Ce urmează? Intervenţia forţelor eliberatoare ruse care vor restabili ordinea şi liniştea, vor salva Ucraina de la dezintegrare şi vor fi aclamate de o întreagă populaţie spălată pe creier.

Ne întoarcem la Bucureşti, la bătălia din USL! Este de presupus că lupta politică dintre PNL şi PSD nu este ruptă de substratul conflictului din Ucraina şi al unui viitor conflict (mocnit încă) din Moldova. Este evident că în cadrul puterii de la Bucureşti se regăsesc cel puţin două tabere ghidonate de interese străine României. Pro ruşii nu mai pot sta la masă cu pro-americanii şi tocmai sunt daţi afară din sufragerie. Pericolul care pândeşte România este însă legat de clasa politică jalnică pe care o are la conducere. În perioade tulburi ne lipseşte un lider vizionar care să ne conducă prin apele tulburi care cresc tot mai mult în Europa de est.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la În spatele puterii de la Kiev stă de fapt Kremlinul nu mai trebuie demonstrat

 1. Reblogged this on CRONICA REZERVISTULUI and commented:
  România şi probabil întreaga Europă de este mai au 2 probleme grave: diferenţa dintre cei care îşi doresc un stat de drept şi cei care vor doar să-l mimeze şi lipsa de coeziune a celor două tabere, infiltrate şi parainfiltrate de elemente destabilizatoare. În ambele situaţii există o masă electorală de manevră, slab informată, dezorientată şi adesea manipulată, invocată de ambele tabere pentru a-şi demonstra suportul popular. În situaţia dată nu cred că vreuna din tabere poate ieşi învingătoare, fără să treacă acele limite care îi afectează, pe termen mediu şi lung legitimitatea. De aceea situaţia din Europa de est rămîne labilă şi orice reforme sunt reversibile.

 2. Sper că peneliștii, ăia din 2012 care -au sprijinit lovitura de stat, nu sunt considerați pro-europeni? Acest blog este recunoscut pentru seriozitate. Dar , dacă-i pamflet accept.

 3. theo zice:

  BUNÄ;
  este caraghios cum se intoarce cäcäräu, el este blem-blem, a pus pe Temnicerä
  si a terorizat cu diferite actziuni CSM-si altele, cred cä nu meritä, ca si handicapatul
  Ponta SÄ AJUNGÄ LA PRESIDENTZIE:

  EI IL VOR NUMII PE MAIOR;la asta lucreazä si nu il numesc, ca sä nu-l toace presa

 4. Bună dimineața și bine te-am găsit! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.