Liliecii sunt mai presus de oameni

de Ștefan Ciocan

Încă o tărăşenie ecologistă stă să „explodeze” în judeţul Hunedoara. Pe traseul viitoarei autostrăzi care va merge înspre vest s-a descoperit o peşteră. De fapt o peşteră „naturală, săpată de mâna omului”. Un fel de tunel construit în coasta dealului unde pe vremuri ţineau gospodarii din Şoimuş vinul. În acest beci părăsit şi-au găsit adăpost câţiva lilieci. Şoarecii înaripaţi fac parte dintr-o familie atât de rară încât oamenii de ştiinţă s-au gândit să-i treacă pe lista „roşie” de protecţie. Putem spune că micii „Dracula” sunt aproape animale sfinte, aşa cum este vaca în India. Ce-i de făcut cu liliecii al căror „domiciliu stabil” va fi deranjat de construcţia autostrăzii? Instituţiile de la Bucureşti, care se ocupă cu protecţia mediului, au la ora actuală câţiva angajaţi care se scarpină de zor în cap şi caută o soluţie la problema şoarecilor înaripaţi înscrişi pe lista roşie de protecţie. Practic s-a născut un război între autostrada pe cale de apariţie şi liliacul pe cale de dispariţie. Ecologiştii încă nu au aflat că micile mamifere zburătoare sunt în mare pericol, dar este de aşteptat ca „uniţi” să sară în apărarea lor. Asta ar fi culmea ecologismului şi a bunului simţ civic. Pentru că în Şoimuş au fost expropriate gospodăriile câtorva localnici care sunt în situaţia de a-şi muta casele de pe traseul viitoarei autostrăzi. Agoniseala de o viaţă a unor familii, ba în multe cazuri chiar avuţia mai multor generaţii va fi îngropată, e drept cu justă despăgubire, sub terasamentul şoselei de mare viteză. Nimeni nu a sărit să apere oamenii. Aceştia şi-au înfruntat destinul, şi-au încasat despăgubirile nu tocmai bogate şi s-au mutat din calea constructorilor. Liliecii sunt în România mai presus de oameni. Biologii susţin că acel tunel, care nu este o peşteră în adevăratul sens al cuvântului, ci o excavaţie făcută de om care s-a sălbăticit, nu reprezintă neapărat habitatul de viaţă al mamiferelor zburătoare. Acestea pot să-şi găsească alt „domiciliu” dacă sunt deranjate de lucrările la autostradă fără să fie afectată specia. Nu am nicio garanţie că iubitorii de animale şi proteste ecologiste vor crede ce spun specialiştii! Pentru că în general în astfel de cazuri în România se aplică dialogul surzilor. Există riscul ca proiectul autostrăzii să se împotmolească din cauza unor funcţionari sau a unor ecologişti care văd interesele României din poziţia de relaxare a liliacului. Să nu ne mirăm în condiţiile astea că ţara noastră se mişcă în direcţia de deplasare a racului.

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Liliecii sunt mai presus de oameni

  1. Reblogged this on CRONICA REZERVISTULUI and commented:
    Legea lui Diaconescu (am formulat-o recent): nici un politician nu e mai mincinos decît votanţii săi. De aceea politica e un show care se repetă.

  2. Cuvânta zice:

    Si delfinii sunt persoane nonumane care au dreptul la libertate, desi oamenii inca nu au dreptul la libertate.

  3. Discutau doi lilieci:
    -Care a fost cea mai neplăcută experienţă din viaţa ta?…
    Interlocutorul medită puţin, apoi răspunse:
    -Îţi aminteşti că anul trecut, timp de o săptămână, am avut diaree?…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.