A salva Roşia Montană prin oprirea mineritului este ca şi cum ai salva un om sugrumându-l

de Ștefan Ciocan

Cu riscul de a-i supăra din nou pe ecologiştii pentru care orice persoană care nu este de aceeaşi părere cu ei este cumpărată de Gabriel Resources, trebuie să punctez şi eu cei 1883 de ani pe care-i împlineşte bătrânul Alburnus Maior. Aşadar, îmi îndes bine în buzunar dolarii primiţi de la investitorii canadieni şi încep să gândesc, nu să enunţ lozinci învăţate pe de rost. (Pentru ecologiştii cu mintea împietrită sau înveninată: fraza anterioară a fost o ironie!).

În primul rând nu ştiu de ce a fost nevoie de 1883 de ani pentru ca o localitate minunată ca Roşia Montană să fie sărbătorită la Deva. Puteam să facem asta şi anul trecut şi în urmă cu 10 ani sau cu 100 de ani. Aveam atâta timp la dispoziţie! Şi totuşi doar acum ne-a trecut prin cap să-i ţinem ziua şi în Deva.

O a doua întrebare este legată chiar de naşterea micuţei aşezări din Apuseni. Alburnus Maior a fost înfiinţată în timpul domniei împăratului Traian, ca oraş minier, fiind colonizat cu iliri, care cunoşteau „tainele” mineritului. Păi dacă până şi “bădiţa” Traian s-a gândit să facă Roşia un oraş minier, ce vrem noi să salvăm acum? O să aflăm până la urmă că tăbliţele cerate descoperite aici nu sunt nişte contracte de vânzare-cumpărare de sclavi, ci Studiul de impact pentru exploatarea minieră şi eventualele contestaţii depuse de dacii liberi. Interzicerea mineritului în Roşia înseamnă distrugerea unei tradiţii de care se leagă inclusiv scopul naşterii acum 1883 de ani a localităţii sărbătorite ieri în Deva. În continuarea mişcărilor de protest, propun să interzicem acostarea vaselor în Constanţa ca să salvăm de port vechiul Tomis, apoi să salvăm Herculanele de turiştii care consumă apele termale.

Norocul împăratului Traian şi apoi al Kaiserilor austrieci a fost că pe vremea lor ecologiştii nu erau atât de înverşunaţi şi nu aveau la îndemână atâtea mijloace de propagandă. Altfel, de mult, Alburnus Maior, transformată în Goldbach sau Verespatak, ar fi fost atât de salvată încât dispărea de tot de pe harta lumii. Cei care vor astăzi să salveze Roşia Montană nu sunt conştienţi că timp de 1883 de ani această localitate a existat datorită mineritului. Dacă în această perioadă extrem de lungă “vâna” de aur ar fi secat din măruntaiele munţilor, astăzi nu ar mai fi avut ce să “salveze” nici protestatarii isterici, nici ecologiştii de bună credinţă. Roşia Montană ar fi fost de mult un sat de munte cu păşuni pe care ar fi păscut câteva văcuţe şi eventual o turmă de oi.

Majoritatea oamenilor care trăiesc acum în Roşia nu ar mai fi avut pe dealurile din jur decât mormintele strămoşilor şi alea părăsite odată cu localitatea. Aurul a rămas însă acolo, în măruntaiele pământului, garantând supravieţuirea localităţii născute în jurul minei şi mineritului. Acum o mână de oameni din diverse locuri ale ţării, mai puţin din Roşia, cer interzicerea mineritului, pretinzând că astfel salvează o localitate a cărei istorie şi existenţă este legată tocmai de această ramură economică aşa în urmă cu 1883 de ani ca şi acum. A salva Roşia Montană prin oprirea mineritului este ca şi cum ai salva un om sugrumându-l.

Lăsaţi bătrânul de 1883 de ani să respire!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la A salva Roşia Montană prin oprirea mineritului este ca şi cum ai salva un om sugrumându-l

 1. miticosu zice:

  Domnule Ştefan Ciocan, eu vă cred, nu sunteţi plătit de nimeni pentru acest articol. Păcat! Eu, unul, aş fi cerut ceva bani celor de la Gabriel Resources pentru scrisul ăsta! Da, sigur că da, pentru că textul înşelător! Înşelaţi cititorii, nespunând DE UNDE şi CUM va exploata RMGC aurul de la Roşia Montană! Dacă ar fi fost o exploatare convenţională a filoanelor, da! – dar canadienii vor extrage aurul din reziduurile aurifere prin metoda cianurării… E acelaşi lucru cu ce făceau dacii, romanii, austriecii şi românii în comunism? Ei, acum sugrumaţi omul!

  • prin „metoda cianurării” a fost obținut și plasticul din care au fost confecționate tastele cu care ați scris mesajul.

  • Este clar ca nu aveti habar despre ce se va intampla la Rosia Montana. Nu se va extrage aur din reziduri ci dintr-o exploatare la zi asa cum este si cariera de cupru deschisa de mai bine de 50 de ani la Rosia Poieni fata de care nu protesteaza nimeni sau carierele de carbune din bazinul carbonifer al Olteniei. Metoda de preparare, adica extragerea aurului din minereu, se face prin cianurare si asta are acelasi impact asupra mediului ori se foloseste pentru aur scos prin galerii de coasta ori prin exploatare la suprafata, ambele exploatari la fel de conventionale. Asadar in mare este acelasi lucru pe care-l faceau toti cei de care pomeniti in postare dar cu tehnologii ceva mai moderne si cu respectarea unor norme de poluare stabilite la nivel international. Va invit sa treceti prin aceea zona inainte de a repeta papagaliceste lozinci ecologiste si a duce in derizoriu o discutie cat se poate de serioasa, cea a dezvoltarii durabile a zonelor miniere.

  • Calin zice:

   Si care e problema ca se va folosi metoda cianurarii? e aceeasi metoda folosita si in tari ca si Finlanda si Suedia, avem aceeasi legislatie de mediu ca si ei.

 2. Stefan Ciocan….gresesti amarnic….tu sti ce implica acest proiect…daca nu sti, te invit aici la Rosia montana sa vezi cei 4 munti care vor fi distrusi, macinati , ……te invit sa vezi Valea Cornei pe care se doreste costruirea acelui monstruos baraj….te invit sa vezi galeriile romane care vor fi distruse prin dinamitare….prin folosirea celor 200 de tone de dinamita…..te invit sa vezi ADEVARUL!!!!…

  • Sare'n Ochi zice:

   domnule dragă, Ștefan Ciocan este de loc din Brad. Cui vreți să-i vindeți castraveți?

  • Calin zice:

   cred ca ar fi bine sa faci o vizita pe la Rosia, sa vezi si tu cu ochii tai. nu se vor distruge 4 munti, exista niste cariere care vor fi continuate. cat despre galeriile romane, poate ai auzit de galeriile Catalina Monulesti. alea au fost reabilitate, salvate de la prabusire, de catre RMGC

  • Proiectul minier de la Rosia Montana este atat de complex incat nu poate fi pus in discutie intr-un articol de presa sau un talkshow de televiziune. Discutia in textul de mai sus este daca Rosia Montana poate exista in lipsa mineritului, in conditiile in care timp de 1883 de ani a fost legat de acesta activitate cu implicare asupra mediului. Da, vor fi deschise niste cariere asa cum exista deja in zona Rosia, dar ecologistii nu le vad cu toate ca polueaza enorm pentru ca sunt ale firmei Cuprumin nu ale RMGC. Rosia a fost inca din timpul romanilor o zona poluata, de aici si denumirea paraului dat dupa culoarea apei rosiatice plina cu „galita” care iese din galeriile minelor. In maghiara numele localitatii este „Verespatak” ceea ce se traduce „Valea rosie”. Multumesc pentru invitatia la Rosia Montana! Am fost de nenumarate ori acolo. Am vazut case de patrimoniu si un intreg centru al localitatii cum a inceput sa se degradeze imediat dupa oprirea mineritului in zona. Daca nu aparea un investitor responsabil care sa fie interesat de proiecte miniere astazi Rosia ar fi fost o localitate moarta cu case parasite si prabusite, cu omanei traind la limita subzistentei si o populatie imbatranita. Nu am pus o secunda in discutiscutie componenta ecologista pentru ca avem autoritati care aplica norme de reglementare in acest domeniu. Dar cred ca abordarea superfciala si habotnica a problemei Rosia Montana arunca in derizoriu o dezbatere cu adevarat importanta pentru fostii minieri din toate partile tarii: Dezvoltarea durabila a zonelor miniere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.