Pentru un plus de imagine, Ponta se pisicește pe lângă tigrul chinez

Trăiască prietenia cu marele popor chinez! Acesta este sloganul începutului de săptămână în România. O vizită a unuia dintre cei mai importanţi lideri ai lumii, Premierul Chinei, nu poate rămâne fără ecouri. Dar ceea ce face Ponta în aceste zile îmi aduce aminte de Ceauşescu, a cărui megalomanie a început tot după vizite în Coreea de Nord şi China. Până la urmă, este vorba despre organizarea la Bucureşti a unui Forum Economic. A treia ediţie. Primele două au avut loc la Budapesta şi Varşovia, fără ca premierii celor două ţări să îşi ridice singuri statui în piaţa publică pentru că s-au pozat cu omologul din China. Guvernul USL îşi leagă multe speranţe de acordurile încheiate zilele astea. Am însă senzaţia că întâlnirile bilaterale dintre oficialii români şi chinezi se vor concretiza mai mult într-un plus de imagine publică pentru Ponta decât în avantaje economice pentru România.

Argumentele sunt uşor de găsit dacă analizăm puţin documentele semnate. Se vorbeşte despre exporturi de bovine, ovine şi carne de porc din România în China. De unde o să le dăm noi lor carne de porc, dacă producţia actuală din România nu ajunge să acopere nici măcar consumul intern. În lipsa fermelor moderne, preţul cărnii de porc româneşti este necompetitiv pe pieţele mult mai apropiate decât cea chineză. Ca să nu mai vorbim despre exportul de vaci şi oi vii până în China. Rămânem la schimburile culturale, pentru că este mult mai simplu să trimiţi doi ceteraşi, un manelist şi vreo 20 de oficiali alături de ei într-o excursie în Asia.

Chinezii însă vor câştiga mult mai mult, dacă românii vor putea păcăli Uniunea Europeană. Investiţiile planificate în industria energetică sună foarte frumos, atâta doar că de fapt chinezii sunt interesaţi să-şi vândă în România tehnologiile neacceptate în UE şi echipamentele „made in China”, care la rândul lor nu pot fi puse în funcţiune fără avizele UE. Toate aceste investiţii vor fi doar finanţate de chinezi. Adică ei vin cu utilajele şi tehnologia, iar românii plătesc. Nu imediat, e drept, dar plătesc ca şi cum ar fi luat un credit de la orice altă bancă comercială şi echipamente fabricate în Europa.

De asemenea chinezii sunt foarte interesaţi să construiască un parc industrial în România unde să asambleze echipamente electronice pe care apoi să le arunce pe piaţa europeană, fără taxe vamale, fiind fabricate într-o ţară comunitară.

Noi vom rămâne în urma acestei vizite cu mândria de a fi fost numiţi „Grânarul Europei” şi cu mari semne de întrebare pe care UE le ridică faţă de România.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Pentru un plus de imagine, Ponta se pisicește pe lângă tigrul chinez

  1. observator 2 zice:

    Bobby Paunescu a semnat un contract de 403 milioane de dolari cu o firma din China
    Presedintele Romanian Paunescu, Bobby Paunescu, a precizat ca investitiile prevazute in contractul cu firma chineza vor viza centrale eoliene si echipamente de export. Partea romaneasca va oferi infrastructura, iar parcul eolian cu o putere de 200 MW va fi realizat in urmatoarele 11 luni in zona Vaslui-Husi si va duce la crearea a peste 1.300 de locuri de munca. Bobby Paunescu a mentionat ca un aspect ce a contribuit la realizarea parteneriatului este recunoasterea de care se bucura peliculele realizate prin intermediul caselor sale de film, „Mandragora Movies” si „Solar Pictures”, unele dintre filme fiind premiate in China.

    http://www.enational.ro/xx-recomandari/bobby-paunescu-a-semnat-un-contract-de-403-milioane-de-dolari-cu-o-firma-din-china-354914.html/#ixzz2lpsfGLIb
    Omul de afaceri Bobby Paunescu a anuntat recent achizitia titlurilor Evenimentul Zilei si Capital de la trustul Ringier, publicatii care se vor alatura grupului format din B1 TV, VoxNews si Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.