În România lui Ion Ilescu și Victor Ponta, călăul își permite să-i retragă decorația victimei

de Ștefan Ciocan și Victor Lungu

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis să-i retragă această distincţie pastorului Lászlo Tőkes. Ar trebui oare să fiu mândru că sunt român? Ei bine nu am să fiu mândru, ba din contră mi-e din nou – pentru a nu stiu câta oară – ruşine că sunt român. Nu pentru că pastorul Tőkes a rămas fără o tinichea pe care să i-o agaţe la piept urmaşii – dacă nu vor uita – când îl cară spre cimitir. Şi nici pentru că sunt perfect de acord cu pastorul Tőkes când a spus că pentru el „întâi decembrie” e zi de doliu. (Şi pentru mine, român ardelean e la fel!) Mi-e ruşină că sunt român, pentru că apartenenţa la această naţiune mă obligă să trăiesc într-o ţară în care călăul îi ia decoraţia victimei, în care nu există nici o ierarhie a valorilor, totul se bazându-se pe minciună şi tupeu dus la extrema cea mai de sus.  Lászlo Tőkes este omul de la care în decembrie 1989 a început la Timişoara ceea ce în istorie este consemnat ca „Revoluţia anticomunistă”. Că Lászlo Tőkes este maghiar, nu poate decât să ne amplifice nouă românilor sentimentul de ruşine. A fost nevoie de un ungur – agent sau nu al servicilor secrete străine, nici nu mai contează – care să aprindă flacăra revoluţiei. Putea fi foarte bine şi un român. Nu a fost! Au fost însă mulţi români, anonimi, care s-au aşezat în jurul lui Lászlo Tőkes. Atunci nu mai conta că e ungur. Acei români, maghiari, germani, sârbi, anonimi, s-au strâns la chemarea pastorului reformat din Timişoara şi au început marea minune. Pentru puţin timp, în acele zile de 16 – 21 Decembrie, o mică parte din România a fost liberă. Chiar dacă Lászlo Tőkes nu a fost prezent fizic la Cluj, flacăra aprinsă de el la Timişoara s-a propagat şi în capitala Ardealului. Aici a apărut pe baricadă un „român adevărat”. Se numeşte Degeratu şi acum este general. A fost la Cluj pe baricadă, dar nu de partea demonstranţilor anticomunişti, ci de partea celor care apărau regimul Ceuşescu. Uniforma lui va rămâne pentru totdeauna mânjită de sângele tinerilor împuşcaţi de armată în Cluj, pentru că Degeratu a fost cel care a coordonat acţiunile represive. E drept nu a spus niciodată nimic rău despre România. Dar răul făcut atunci, rămâne încrustat în crucile tinerilor pieriţi sub gloanţele armatei puse în dispozitive de reprimare și de el şi în sufletele familiilor acestora.

Da, mi-e ruşine acum că sunt român! Pentru că acest general Degeratu face parte din Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” care a decis retragerea distincţiei primită de pastorul Lászlo Tőkes. Călăul îi retrage distincţia victimei. Un om cu mâinile pătate de sângele martirilor Clujului, acţionează împotriva celui care a declanşat revolta anticomunistă. Lászlo Tőkes este acelaşi maghiar, consecvant în ideile sale, aşa a fost în 1989 aşa este şi acum. Noi românii ne-am schimbat, sau am fost schimbaţi în 23 de ani în aşa măsură încât nici nu mai ştim ce vrem de la Istorie.

 • PS: Cum este să ucizi cu pixul
  În decembrie 1989, Constantin Degeratu era locotenent colonel şi avea funcţia de Ofiţer I în cadrul Secţiei Operaţii a Armatei a IV-a Transilvania. Domnia sa nu a dat ordine de represiune şi nu a apăsat pe nici un trăgaci de armă pentru a se mânji de sângele propriilor compatrioţi în încercarea disperată de a-l proteja pe Ceauşescu şi cuceririle revoluţionare ale acestuia – cum au procedat mulţi alţi şefi şi colegi de-ai domniei sale. Nu, el a ucis cu pixul, a fost cel care a realizat dispozitivele de luptă din interiorul municipiului Cluj, cel care a gândit cum să fie împiedicaţi, cu foc la gura ţevii, amărâţii de români dacă ar fi avut neobrăzarea şi tupeul să vină în centru la Judeţeana de Partid să ceară o pâine în plus, un trai decent şi mai multă căldură în case. Şi nu a făcut asta oricum, ci ca un adevărat specialist în operaţii militare – căci, totuşi, asta este, trebuie să o recunoaştem – prin cercetare pe teren şi fixarea, la faţa locului, a acţiunilor de luptă, în aşa fel încât nici un amărăştean să nu poată să răzbată către centrul municipiului Cluj şi să deranjeze prin zbieretele sale de disperare liniştea mai marilor din PCR – a premeditat, practic, uciderea celor 26 de civili clujeni şi schilodirea cu arma de foc a alţi 86. Este drept, Constantin Degeratu nu a acţionat din proprie iniţiativă, ci la ordinul generalului Iulian Topliceanu, fost comandant al Armatei a IV-a Transilvania şi politruc de nădejde al PCR. Însă, după procesul de la Nurnberg, orice scuză care invocă executarea ordinului nu mai exonerează pe nimeni de vina avută. De altfel, şi reputatul specialist în legislaţie militară Vintilă Dongoroz scria negru pe alb în cartea sa că: „un ordin vădit ilegal nu se execută”, iar „în cazul în care s-a executat un ordin vădit ilegal, persoana care execută răspunde în solidar cu cel care a dat ordinul vădit ilegal”. Şi ce ordin mai vădit ilegal decât acela de a fixa pe teren, în interiorul orașului, dispozitive de represiune împotriva propriului popor? Sub aspectul pregătirii de luptă, în ziua de 20 decembrie 1989 ofiţeri ai Armatei a IV-a din garnizoana Cluj-Napoca au efectuat recunoaşteri în teren (în interiorul municipiului Cluj), potrivit planului stradal de luptă la întocmirea căruia a “făcut diferite propuneri” (propria declaraţie dată în faţa organului de anchetă penală) Constantin Degeratu, stabilind locurile cele mai optime pentru a opri trecerea  coloanelor de manifestanţi către pieţele centrale ale oraşului. Dacă generalul Degeratu nu s-ar fi simţit vinovat că a ucis cu pixul oameni nevinovaţi, nu văd pentru ce s-a zbătut, de câte ori a putut (şi complicii săi au ştiut să-l pună în poziţii din care a putut), să pună beţe în roatele Justiţiei – de fiecare dată când sărmana fată oarbă a încercat să facă lumină în ceea ce priveşte implicarea Armatei române, prin comandanţii ei, în represiunea sângeroasă dintre 17 şi 22 decembrie 1989…?
Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la În România lui Ion Ilescu și Victor Ponta, călăul își permite să-i retragă decorația victimei

 1. theo zice:

  BUNÄ;

  DAR PT: CE NU I SE RIDICÄ DECORATZIA ESCROCULUI BONBONEL; NICOLAICIUC, etc???

 2. Corb la corb… nu-i ia tinicheaua

 3. katalin505 zice:

  Bine scris, bine documentat. Prieteni si colegi au murit in Cluj la revolutie. Am fost la Astoria cand s-a tras in noi. Armata nu a lasat salvarile sa se apropie de raniti. Acolo au murit, acoperiti cu o pagina de ziar. Cei morti si cei inca vii au fost aruncati in dube. Pana dimineata nu s-au deschis usile dubelor. Ranitii au murit fara ajutor. A fost groaznic, dar cei vinovati taie si spanzura si azi. Pun o intrebare : A meritat ?

 4. Bagy zice:

  Merita, nu merita, traim in Romania.

 5. Catalin zice:

  Ati tot spus-o in repetate ori in acest articol ca va este rusine ca sunteti roman … poate ar trebui sa plecati din tara asta si sa va schimbati nationalitatea cu alta si sa ne lasati pe noi astia care am ramas sa ne luptam cu sistemul acesta putred . Bine ca stiti sa aduceti critici si injurii la adresa poporului roman dar cand este vorba de a sarbatorii o zi nationala, o sarbatoriti la pipite in cluburi. Traditiile si obiceiurile acestui popor, istoria lui, credinta lui nu sunt motive suficiente de mandrie pentru dumneavostra asa ca plecati … va implor. Voi sunteti aceia care ii criticati pe tiganii plecati la cersit prin tari straine. Ii criticati pe romanii plecati la hotiie prin alte state cum ca ne fac reclama negativa, dar si dumneavostra prin afirmatiile si injuriile aduse faceti acelasi lucru. Inclusiv de la oameni mai culti asa ca dumneavostra toata Europa citeste despre ”Rusinea de a fi Roman” iar prin asta dumneavostra sunteti partas la reclama acestei tari. Blamati ororile si atrocitatile unora cu intreg poporul, intreaga natie romana, va scuipati parintii, bunici, strabunicii care sunt romani si probabil ca au murit int-o vagauna pe aceste meleaguri sperand ca jertfa lor pentru voi (copiii lor) nu a fost in zadar.
  Cat despre cei care au beneficiat de putere dupa asa numita revolutie, mult cunoscuta lovitura de stat, cei care au contribuit la subminarea economiei nationale, distrugerea invatamantului si educatiei, distrugerea sistemului de sanatate, instrainarea resurselor … nu trebuie decat sa-i adunam in doua „temniti large” si sa dam ” foc la puscarie … si la casa de nebuni ”
  Cu respect … un român din România !

  • Sare'n Ochi zice:

   in mod cert nu ai inteoles nimic. indiferent ce face acum Tokes, fara el si actiunile sale de atunci, tu nu aveai nimic. ai fi vazut internet de la coada la carne si de pe cartela de paine. care sunt injuriile? injurii la adresa Romaniei sunt chiar indivizii gaunosi care nu inteleg cat rau i se face acestei Patrii prin actiuni demagogice. mai citeste o data. si da-ti palme. cu respect, un roman din Romania. dar unul nespalat pe creier.

   • titi zice:

    Nenea Tokes a actionat din interes propriu si a fost sprijinit de occident numai ca planul lui din fericire pentru noi ardelenii nu a functionat si transilvania face si azi parte din Romania pe care tu o dispretuiesti si eu o iubesc. Pentru mai multe detalii urmareste documentarul maghiar „Trianon” si vei intelege cine e nenea Tokes si ce vrea.

    • Sare'n Ochi zice:

     discutia nu este despre cine este Tokes. discutia este despre faptul ca nici aceasta discutie nu ar fi avut loc fara actiunea lui Tokes.

     • Avand in vedere ca el nu a inceput revolutia pentru binele romanilor ci pentru a dezbina tara si pentru a stopa romanizarea masiva a transilvaniei creata de politica de industrializare a comunistilor, toate astea intr-o incercare disperata de a reanexa transilvania patriei mama Ungaria. Pe cat pare de aberant cea ce zic, pe atat este de adevarat si o zice el cu gura lui in documentarul mentionat mai sus

     • carol moldovan zice:

      cu tokes fara tokes lovitura de stat era pregatita de agenturile straine vezi video cu al 15 lea congres

    • Din fericire pentru noi ardelenii? In numele cui vorbesti? Pentru ca si eu sunt ardelean si nu sunt deloc fericit sa impart aceasi tara cu teleormanenii, mehedintenii sau vasluienii. Mortii cu mortii, ardelenii cu ardelenii!

  • Strabunicii mei au fost ardeleini, mosii si stramosii lor la fel. Bunici mei au fost romani, eu la radul meu am stat 12 ani in Bucuresti. Cataline! Mi-e rusine ca sunt roman cand ii vad pe Ponta, Antonescu, Zgonea, Iliescu si altii ca ei conducand aceasta tara. Nu am sa inteleg niciodata ce au avut in cap aia din 1918 sa dea Salzburg si Grazz pe Rosiorii de Vede si Caracal. Cum nu o sa inteleg niciodata ce ce in Romania valorile nu vor putea fi vreodata apreciate.

  • Paul zice:

   Respect, Catalin. Se pare ca România e plină de cozi de topor!

  • carol moldovan zice:

   ai perfecta dreptate

   • carol moldovan zice:

    sant ardelean amandoi bunici mei au trecut prutul cu antonescu am avut unchi ce a luptat in armata austro ungara si mai apoi in cea romana au luptat sa avem o viata mai buna au luptat pentru ardeal pentru libertate si unire ca acum savina niste nemernici nestiutori sa imparta tara in regiuni alti au murit sa uneasca si nesimtiti ca iliescu pana la ponta sa dezbine sa distruga sa vanda tot ce a construit acest popor asa dictator cum zic ei ca era ceausescu era patriot si construit romania moderna sa aibe ce vinde hotiiaveam 22 de ani in 89 lovitura de stat nu revolutie dar inainte de 89 se traia mai bine ca acum aveam locuri de munca locuinta invataman si sananate si tratament gratis acum ce avem ca santem slugi la straini ca in tara numai putem castiga o paine ca au vandut tot si atunci va intreb cine e dictator ceausescu ce a lasat tara bogata datorie zero sau iliescu cu toti ce au urmat de au distrus vandut si au scumpit si au pus jugul pe grumazul romanilor cu taxe si impozite

 6. Ferenc zice:

  sa-i fie rusine niste comunisti inputiti…ce -i din consiliu ….RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Koorys Pius zice:

  In Targu Mures au fost morti stapunsi in stomac cu baioneta, care au fost depusi pe coridorul urgentei pe jos , pe podea, dar istoria ramane cu informatia ca au murit eroi strapunsi cu gloante !!! Nu va fii in tara asta ordine ,caci adevarul este departe cei multi.

  • carol moldovan zice:

   si eu sant din mures si aici a fost mana lui iliescu a facut o diversiune sa faca ura intre natii an mures daca iti aduci aminte nu erau discuti intre romani unguri sasi sau tigani toti erau prieteni la baluri se canta in toate limbile pana si_au dat seama romani de pe valea gurghiului ca au fost manipulati era tarziu cofaru nu a fost batut numai de unguri a fost batut si de romani ca era imbracat an verde sediul vatra romaneasca era an aceasi cladire ei mancau si beau si oameni se bateau adevarul se va sti dupa ce moare iliescu

 8. György zice:

  Am citit articolul D-vs. în traducere pe un portal de limbă maghiară. Vă mărturisesc sincer, iniţial am crezut că este o farsă, aşa că am căutat sursa, originalul şi .. mi-a sărit în ochi! Tot ce Vă pot spune este: RESPECT!

 9. FELICITARI AUTORILOR. AM INTELES CA SUNTETI DIN ORASUL/JUDETUL CLUJ SAU ORICUM DIN ARDEAL. BRAVO. ESTE UNICUL ARTICOL ONEST, DOCUMENTAT, OBIECTIV SI PROFESIONIST SCRIS PE ACEST SUBIECT CITIT DE MINE DE CAND A INCEPUT SCANDALUL CU RETRAGEREA DECORATIEI DATE ¨TRADATORULU¨I TOKES.
  AM SCRIS SI EU UNUL IMPREUNA CU UN CETATEAN MAGHIAR, ANDREA VARGA SI L’AM POSTAT PE BLOGUL MEU LA 24 SEPT. A.C. SUB TITLUL MAROTA ¨PERICOLULUI MAGHIAR¨. SCRISOARE DESCHISA IN APARAREA LUI LASZLO TOKES.
  http://gabrielcatalan.wordpress.com/2013/09/24/marota-pericolului-maghiar-scrisoare-deschisa-in-apararea-lui-laszlo-tokes-2/
  IL PUTETI CITA, RECOMANDA, REPRODUCE CHIAR SI PUBLICA IN FORMAT CLASIC DACA PUTETI SI DORITI. MULTUMESC
  http://gabrielcatalan.wordpress.com/

 10. Nagy György Csaba zice:

  Ma bucur ca au retras-o.Nu avem nevoie de distinctii care presupun fídelitate fata de romania de azi in forma actuala

 11. InimaRea zice:

  D-lor autori, exageraţi voit rolul lui Degeratu, la Cluj. El era stat-majorist, făcea planuri de operaţiune. Ordinul de înarmare cu muniţie de război şi de a se trage în plin l-au dat mai marii Armatei. Aşa că vinovat de morţi şi răniţi era şi ostaşul care „a executat foc”, dar nu şi ofiţerul care a desenat dispozitivul de represiune. Altminteri, vinovat era şi muncitorul de la fabrica de armament, de tancuri şi blindate, ba şi petrolistul care furniza combustibil Armatei.
  În privinţa lui Tokes, iarăşi exageraţi – din patriotism local, probabil, dar şi din neînţelegerea rostului alegerii unui ungur pentru a aprinde scînteia revoltei. Unde aveţi dreptate, este aici: Degeratu nu avea ce căuta în Consiliul de Onoare, ca fost ofiţer activ în timpul represiunii. Cum nici Tokes n-avea cum primi Steaua României, fiind dovedit agent al spionajului maghiar. Mai fiind şi iredentist declarat.
  Cît priveşte separatismul pe care ţanţoş vi-l asumaţi – inclusiv „ruşinea de a fi român”, deşi nu vă-mpiedică nimeni să fiţi maghiar ori de altă cetăţenie – meritaţi tot atît cît Degeratu şi Tokes să vă numiţi „patrioţi români”, măcar din partea străbunicilor voştri adunaţi să proclame Marea Unire şi România Mare. Au fost nişte idioţi ăi bătrîni, este? Bine că sînteţi voi dăştepţi!
  PS: Fiindcă nu m-aştept să publicaţi asta, o postez şi pe Facebook, unde-am văzut semnalarea textului vostru.

  • Sare'n Ochi zice:

   domnule draga, despre Revolutia de la Cluj am scris 2 volume la vremea lor. Rolul lui Degeratu este bine definit de catre legile incalcate. Inclusiv rolul avut in obstructionarea ulterioara a Justitiei prin celebrul Ordin 544 prin care interzicea militarilor sa se prezinte sa dea declaratii in fata procurorilor militari.
   In rest, prezentati simptomele inflamarii nationalist-sovine la care ne asteptam. Rusinea de a fi romani intr-o Romanie care-si permite ceea ce-si permite este una, alegatiile dumneavoastra alta. Mai cititi, mai filtrati, poate ajungeti la intelegerea necesara. O zi buna.

  • Sare'n Ochi zice:

   Reiau, poate va ajuta la intelegere (desi ma indoiesc), un comentariu postat ieri pe Facebook:
   Pe Sare’n Ochi, cineva mi-a cerut traducerea articolului apărut în mass media maghiară: „aș aprecia dacă aș avea traducerea”. Sincer, aș aprecia și eu dacă aș ști să fac traducerea Dar, mi-am făcut și niște calcule înainte de a apela la gugăl-transleit… Sincer aștept să văd reacția mass media din România. Dacă va fi vreo reacție, ceea ce mă îndoiesc. Până atunci remarc faptul că MTI în Ungaria este echivalentul Agerpress în România. În mare, de pe gugăl-transleit, am înțeles că zice despre doi jurnaliști de opoziție care-i iau apărarea lui Tokes în speța privind retragerea Ordinului Steaua României. Se vede că MTI este agenție de stat, au înțeles și ei ce au dorit, cum mă aștept ca și alții să înțeleagă selectiv, ceea ce le va conveni – aceasta este neșansa comunicării în România: fiecare este mai intuitiv, mai informat și mai atoate-știutor chiar decât autorul. Noi am scris despre faptul că, în Comisia care a decis retragerea Ordinului, este un individ care a conceput dispozitivele de represiune din Cluj-Napoca în decembrie 1989 – dispozitive în urma cărora au rezultat 26 de morți și 86 de răniți. Deci, în România, după Revoluție, în regimul lui Ion Ilici Iliescu și cele ale urmașilor, călăul a beneficiat identic cu victima, în loc să plătească în fața Legii – ceea ce ne produce scârbă. Apoi, la 24 de ani de la Revoluție, călăul își poate permite să retragă din drepturile câștigate ale victimei – desi călăul însuși beneficiază de niște drepturi nesperate pe când era un amărât de maioraș la Cluj-Napoca, chiar datorită victimei – ceea ce ne produce o doză triplă de scârbă. Aceasta nu este România pentru care au crezut niște oameni că se poate muri – o Românie în care numai unii au dreptul să se exprime conform propriilor convingeri, iar ceilalți trebuie să se alinieze respectivelor convingeri. Este România în care legile sunt facultative – drept dovadă actualul Guvern și Parlament care colcăie de borfași, unii cu hoția dovedită public și unii chiar cu o condamnare la activ. Dacă s-ar respecta legile și nu s-ar inflama vâna unui naționalism securisto-comunist de tip Vadim și Funar, s-ar ști și s-ar înțelege că ceea ce afirmă Tokes sunt simple vorbe în vânt, irealizabile în cadrul Uniunii Europene (în care există tratate de aderare șamd – numai că ignoranța și instigarea la ignoranță le folosește tuturor mâncătorilor de rahat). Tokes mănâncă moțul de pe rahat în numele meseriei pe care și-a ales-o: politica. A ales să o ducă bine cu un efort minim: datul din gură – lamentabil pentru un preot ca-și face Regat pe pământ și nu în Ceruri, dar asta este… conștiința sa, dacă o are, trebuie să se frământe, nu a altora. Ceilalți, securstoizii noștri comuniști si spălații lor pe creier, fac același lucru mâncând restul de rahat al naționalismului extrem. Nu vor decât un loc căldut și un ban nemuncit pe spinarea credulităii, spaimei alimentate continuu de neștiința celor care-i susțin. Ca o paranteză, mi-ar face plăcere să văd naționalismul manifestat prin bunăstarea reală a românilor și a maghiarilor la care au pus umărul cu adevărat acești mâncători de rahat. Să văd infrastructură, educație, salarii decente, prosperitate, zâmbete pe față șamd, nu averi colosale realizate nejustificat în nici o generație.
   Cam asta-i cu traducerea – aștept. Doar aștept de 24 de ani.

   • Victor, în niciun caz să nu apelezi la Google Translate pentru traducerea în maghiară, iese ceva total neinteligibil.
    În și din maghiară poți traduce cu GT doar texte simple, și asta cu condiția ca limba cealaltă să fie engleza sau, în cel mai rău caz, franceza.

   • InimaRea zice:

    Bag seama c-a răspuns d-l Lungu, autorul celor două volume despre Revoluţia de la Cluj. După cum aflu de-aici, şi printre fondatorii Mişcării Populare, la Cluj. D-lui socoteşte c-aş fi, la rîndu-mi, printre naţionalist-şovini. Poate că de unde nu-mpărtăşesc cu d-lui „Rusinea de a fi romani intr-o Romanie care-si permite ceea ce-şi permite”.
    Nedibuind încă o cale de-nţelegere cu d-lui, care m-a ochit instant, apăs pe două neînţelegeri. Una e discutarea rolului armatei la Revoluţie.
    Pe cît se poate de repede-nainte, dobîndirea puterii – după înlăturarea Ceauşeştilor – era posibilă doar cu sprijinul armatei. Aceeaşi armată care executase ordinul de a reprima manifestaţiile anticomuniste de la Timişoara, Cluj, Braşov, Bucureşti, de oriunde s-ar fi produs. Şi care-a purces de-ndată, după reuşita „răscoalei”, la realizarea scenariului sovietic pentru democratizare – războiul Armată-Securitate, sub comanda generalului dovedit kaghebist, Nicolae Militaru, ajuns imediat ministru al Apărării. Război din fericire stopat. După care, Armata a trebuit să-şi spele imaginea, să devină stîlp al democraţiei. Şi a reuşit pînă acolo încît „încrederea în Armată” a atins cote nevisate, la vreme de pace. Ceea ce n-ar fi fost nicicînd posibil dacă Armata ar fi fost măcinată de procese pentru crimele comise la Revoluţie. A fost opţiune politică, pentru asigurarea stabilităţii ţării, cu preţul „iertării” – măcar temporare, pentru unii – a „faptelor de arme” din decembrie 1989.
    În acest context s-au derulat procesele intentate responsabililor pentru martirii Revoluţiei. Prin „înţelegere la vîrf”, a fost posibilă curăţarea imaginii Armatei – în fond, cam singura forţă de represiune, în zilele Revoluţiei. Nu doar Ordinul 544 era necesar, pentru asta. Să ne amintim de mişcarea CADA, prin care tineri ofiţeri propuneau curăţarea cu-adevărat a Armatei – iar nu doar a imaginii sale – de generalii ceauşişti, comandanţii „călăilor” din decembrie 1989. Generălimea ostăşească a făcut front comun şi s-a salvat. Cu condiţia – pusă de Iliescu – de a face pasul înapoi, să poată fi promovaţi ofiţeri neimplicaţi direct în evenimentele de atunci. În linii mari, respectată. Astfel a-nceput şi ascensiunea viitorului general, ministru al Apărării şi consilier prezidenţial Degeratu. Dacă n-au fost condamnaţi Guşă, Stănculescu, ceilalţi capi ai Armatei, activi peste poate în reprimarea Revoluţiei, cum ar fi fost un Degeratu ori alt ofiţer cu rang de simplu executant al ordinelor „de Sus”? Condamnarea unui Degeratu ar fi dus, automat, la condamnarea capilor Armatei, ceea ce ieşea din discuţie. De aici ni se trage faptul că rămîne încă necunoscut „adevărul despre Revoluţie”.
    Ok, dar de ce a ajuns Degeratu în Consiliul de onoare al Ordinului Steaua Romîniei? Fiindcă prodigioasa sa carieră militară l-a adus în situaţia de a fi decorat cu acest Ordin, după care a căpătat şi dreptul de a fi în acel consiliu. Iar acea carieră s-a-ncheiat în timpul mandatului preşedintelui Băsescu, care l-a şi decorat, de altfel. Şi fără a cărui aprobare, n-ar fi ajuns în Consiliul de onoare.
    Mai mult de-atît: conscevenţa îndîrjită a lui Tokes, de a ataca România şi de a cere revenirea Ardealului la „patria-mamă”, l-a obligat pe d-l preşedinte să accepte ideea că era imposibil să-i fie lăsată clericului maghiar cea mai înaltă decoraţie românească – de unde, indicaţia dată Consiliului, de a i-o retrage (dacă nu cumva acel Consiliu e mai democratic decît CSAT – e posibil dar improbabil).
    Sare’n ochi sare-n sus şi-ntoarce lucrurile cu 24 de ani în urmă, punînd problema dramatic: călăul judecă victima. Degeratu a rămas „un călău” – deşi necondamnat pentru crimele de la Revoluţie, iar Tokes a rămas eroul care a aprins flacăra Revoluţiei, la Timişoara. Intr-un sfert de veac, nu s-a mai întîmplat nimic, ori nimic de natură a schimba ceva în predestinarea istorică a celor doi protagonişti. Or, tocmai asta vedem – s-au schimbat datele problemei. Nu-i ceva insolit în Istorie, de-ar fi s-o cercetăm şi-n cele mai vechi timpuri, şi mai de-aproape de noi.
    N-are Sare’n ochi simţul Istoriei? Mi-e greu să cred asta. Mai curînd, se află în plin conflict de conştiinţă – între ce e just şi ce nu e, date fiind şi afinităţile sale politice. Pe care crede că-l poate soluţiona scoţînd lucrurile şi personajele din istoria lor şi proiectîndu-le într-un spaţiu virtual – al Justiţiei absolute. Ceva care nu există decît – dacă şi-aşa – ca Justiţie divină.
    Celalată cale de neînţelegere e cu „ruşinea”. Dar m-am cam întins la vorbă, aşa că – poate – oi aborda-o şi pe aceea dar cu altă ocazie.

    • Sare'n Ochi zice:

     ca de obicei citesti selectiv. chestia cu rusinea de a fi roman este clar explicata – care sunt termenii. dar tu esti din tagma alora care numai ei au dreptate – asta te si face individul sinistru pe care l-am mai banat odata. scriam ca si unii maghiari vor intelege numai ce le va conveni din ceea ce am scris, la fel ca si unii romani. si ei si tu sunteti in eroare – NU sunt membru al Miscarii Populare, Nu sunt fondator al acesteia. sunt membru al Fundatiei Miscarea Populara, exact cum sunt si al Fundatiei Academia Civica. asa ca rot mancatul de rahat cu privire la conflictul de constiinta ramane exact un mancat de cacat. Pofta mare!
     PS: ma bucur ca mi-ai citit cartile, nu ma bucur ca ma citez copios arogandu-ti ideile ca fiind ale tale.

    • Bag seama ca sunt pe aici indvizi care se lanseaza in teorii sterile fara sa priceapa nimic si sa se priceapa la nimic. Asadar: Laszlo Tokes a fost decotat pentru aportul sau la evenimentele din decembrie 1989. Si atunci ca si acum a fost un magiar care a sustinut cauza acestei etnii. Acum o face declarativ in limitele impuse de apartenenta ambelor tari la UE si NATO. Sincer mi-as dori un roman tip Tokes in Moldova de peste Prut, in Bucovina sau in Timoc. Noi romanii nu avem din pacate asemenea luptatori penru cauza nationala. Avem in schimb generali facuti la „apelul bocancilor” si decorati pe deasupra probabil pentru culesul porumbului sau datul de permisii pe spaga. Alte merite ale Armatei Romane de la razboi incoace nu prea exista. Pentru ca brambureala din 1989 cand s-au impuscat intre ei, daca nu au tras in civili, nu se pune ca fapta de vitejie.

     • Sare'n Ochi zice:

      Corect. Basinosii (sau basinoasa, ca nu-i stiu sexul de inger al rrrromanismului) precum InimaRea sunt departe de a intelege patriotismul. Daca nu ma insel, este de prin Iasi – alt (alta) specialist (specialista) in unguri si probleme de Transilvania. Ei zac impartiti in doua ca moldoveni fara sa faca nimic pentru unire, dar au judecati de valoare cu privire la noi. N-au pic de rusine sa le fie rusine ca sunt rupti in doua de atatea decenii.

 12. Levente zice:

  Sare’n Ochi, absolut corect, ca şi articolul. Da, MTI – sau, mă rog, corespondenţii agenţiei, din România – trece/trec pe lângă anumite aspecte dureroase. În rest, cine vrea, înţelege. Felicitări şi respect!

 13. Traducerea materialului publicat de o mare parte a presei din Ungaria, preluat dupa agentia MTI:

  Doi jurnaliti romani de opozitie i- au luat vineri apararea europarlamentarului Tokes Laszlo. Europarlamentarul va ataca in justitie decizia Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”, care a decis ca Tokes Laszlo nu este demn pentru o asemenea distinctie si i-au propus presedintelui Traian Basescu retragerea medaliei.
  Sub titlul „În România lui Ion Ilescu și Victor Ponta, călăul își permite să-i retragă decorația victimei”, intr-un articol preluat pe retele de socializare si postat pe un blog, Stefan Ciocan si Victor Lungu critica aspru faptul ca din Consiliul de Onoare care l-au declarat pe pastorul Tokes nedemn de a fi onorat cu ordinul, face parte si generalui Constantin Degeratu fost comandant militar care este unul dintre coordonatorii represiunii revolutiei din 1989 de la Cluj, fiind un membru al organelor de represiune ale lui Ceausescu.

  Este definit ca rusinos faptul ca generalul Degeratu sa fie unul dintre membrii Consiliului de Onoare. „In Romania nu există nici o ierarhie a valorilor, totul se bazându-se pe minciună şi tupeu dus la extrema cea mai de sus” – concluzioneaza amar autorii articolului.

  Conform articolului rom\nilor li se pare rusinos ca un maghiar a fost cel care a aprins focul revolutiei anticomuniste in 1989, dar in acelasi timp arata ca : „in 1989 nu a contat ca Tokes Laszlo a fost maghiar, atunci, romani, maghiari, germani,sarbi, impreuna s-au solidarizat cu el”.

  Flacăra aprinsă de el (Laszlo Tokes) la Timişoara s-a propagat şi în capitala Ardealului. Aici a apărut pe baricadă un „român adevărat”. Se numeşte Degeratu şi acum este general. A fost la Cluj pe baricadă, dar nu de partea demonstranţilor anticomunişti, ci de partea celor care apărau regimul Ceuşescu. Uniforma lui va rămâne pentru totdeauna mânjită de sângele tinerilor împuşcaţi de armată” – scriu autorii.

  Stefan Ciocan este redactor la publicatia regionala Glasul Hunedoareisi fost redactor la publicatia de dreapta Romania LIbera. Victor Lungu este publicist din Cluj si unul dintre membrii fondatori ai fundatiei Miscarea Populara initatsa in aceasta vara de sustinatorii presedintelui Traian Basescu. De asemenea el este autorul unor anchete legate de represiunea revolutiei din 1989 de la Cluj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.