de Ștefan Ciocan
Guvernul Ponta a adoptat mai multe ordonanţe într-un an decât a făcut Guvernul Boc în întreg mandatul. Această metodă de a evita Parlamentul prin emiterea de ordonanţe a fost aspru criticată de actuala putere atunci când era în opoziţie. Odată ajunşi la putere, liderii USL au transformat Parlamentul într-o anexă a Guvernului, ştergându-se astfel la fund cu pagina din Constituţie care face referire la separaţia puterilor în stat. Ce sens mai are puterea legislativă dacă este înlocuită de executiv? În formula actuală Parlamentul a devenit doar un organ politic care se joacă de-a comitetele şi comisiile ca să-şi justifice existenţa. Comisia pentru Roşia Montană nu a avut niciun rost din moment ce decizia finală a fost tot una politică, luată în culise de liderii partidelor care compun USL. La ce a fost bună plimbarea parlamentarilor pe la Roşia şi toată mascarada unei comisii? În loc să facă legi, parlamentarii vor acum o nouă comisie care să ancheteze achiziţionarea unui teren privat de către o persoană fizică şi contractarea unui credit. Chiar dacă în această afacere este implicată fiica lui Băsescu, totuşi parcă legislativul ar trebui să facă legi şi nu anchete. Dar Parlamentul nu face legi. De asta în ultima vreme se ocupă Guvernul.
Actele normative importante pentru USL şi baronii locali ai acestuia sunt adoptate la Palatul Victoria prin ordonanţe ale guvernului, fiind astfel evitată dezbaterea parlamentară, esenţa democraţiei. Ce sens mai au în aceste condiţii banii cheltuiţi pe salariile senatorilor şi deputaţilor şi pe costisitorul aparat de lucru al celor două camere ale Parlamentului? În utimul an aproape nicio lege importantă nu a fost trecută prin Parlament. Ieri a fost depusă una dintre cele mai importante legi din ultimii 20 de ani, care face referire la descentralizarea instituţiilor, cu alte cuvinte la modernizarea şi eficientizarea statului român. Pentru că era prea mult şi pentru Guvernul Ponta să o adopte prin ordonanţă, executivul tot a evitat dezbaterea asumându-şi răspunderea în Parlament pentru adoptarea actului normativ. O simplă formalitate ţinând cont de susţinerea pe care cabinetul Ponta o are în legislativ.
Evitarea Parlamentului când vine vorba de „croirea” legilor, prin aceste tertipuri aflate la limita Constituţiei, nu face decât anexarea la puterea executivă a puterii legislative. Parlamentul se transformă încet dar sigur, prin inventarea a diverse comisii, în organ de anchetă şi prin blocarea dosarelor penale ale parlamentarilor chiar în instanţă de judecată. În scurt timp, dacă lucrurile continuă pe aceeaşi direcţie, doar justiţia mai lipseşte din mâna USL pentru a avea întreaga putere sub cupola Palatului Victoria.
La așa popor, așa parlament ! Voi nu vedeți că nimeni nu reacționează ?
Ei se ghidează după principiile foamei. Ori foamea nu are decât două principii: „mănânci sau ești mâncat”, „scheuni și te piși supus pe tine și poate ai să primești din resturi”.
Poporul ca poporul ca „e” prosti…dar unde (…) e opozitia? Am fost ipitit sa spun „unde dracu e opozitia”, dar la ce a patit Papahagi mi-e frica sa nu dau si eu peste niste jurnalisti cu naturelul simtitor…
😀
cuman-pensionar fiind – dat cu „Biserica Adoratorilor lui Băsescu” – mă declar răzbunat de cele două fătuci, cum ar zice moş I.Cristoiu, de la HN şi B1 care au măturat pe jos cu prim-plagiatorul-mitoman Piţiponta încolţindu-l cu întrebările lor bine formulate şi ţintite. 🙂
iar pentru că se găsea şi el pe’acolo se băgă ca musca’n curu’ iepei şi Turanbar, să nu zică varanul că nu e activ.
deci încă nu’i totul pierdut, iar dacă îl strîngi cu uşa pe Pisicuţ să vezi cum miorlăie parlamentarii cei grăjdani. 😉
Adevarat au maturat. Conste lor!
😀