Să mai sifoneze niște bani publici, finanţiştii s-au jucat de-a meteorologii şi au prognozat geruri polare

Demult, pe vremea când deschideai radioul şi auzeai un ţăcănit, iar în cele două ore de program TV vedeai ţăcănitul; când într-o o duminică circulau maşinile cu numere de înmatriculare cu soţ, iar în cealaltă cele fără soţ – asta dacă nu dădea țăcănitul un decret că e zăpada cât gardul și rămâneau românii cu mașinile-n fața casei până aproape de sfârșitul primăverii; când raţia de ulei pentru lunile de primăvară o luai toamna, iar pâine se distribuia numai pe bază de buletin, ori când pentru a cumpăra o pungă cu bomboane de pom trebuia să ai cunoştinţe foarte bune la cofetărie, exista un popor „fericit” în îndobitocirea sa.

Tare îmi este că acele vremuri nu ne-au părăsit. Poporul a rămas acelaşi, s-au schimbat doar generaţiile de politicieni şi tehnicile de îndobitocire. Şcoală nu se mai face nici măcar aşa cum se făcea atunci. Există, ce-i drept, mai multe verigi la lanț și mai multă libertate la lătrat şi înjurat, dar oricum nu foloseşte nimănui acest lucru. Sau, dacă profită cineva de înjurături şi lătrături, aceia sunt tot politicienii cocoţaţi la vârful puterii.

Dezinformarea prin intoxicaţie cu ştiri şi banalităţi a devenit politică de stat, iar minciuna un mod de viaţă pentru cei care ne conduc. Pe vremea abuziv-împuşcatului, în lunile de iarnă şi început de primăvară, când se închidea circulaţia maşinilor proprietate personală, buletinul meteo-rutier era împărţit în două părţi distincte. Cel meteo anunţa timp frumos în curs de încălzire, iar cel rutier drumuri acoperite cu polei şi ninsori abundente, ca să justifice menţinerea închisă a circulaţiei auto. Recent Ministerul Finanţelor publice a dat o probă de dezinformare pe care până şi politrucii lui Ceauşescu ar fi fost invidioşi. Sub presiunea primarilor, partidele din USL sunt nevoite să mai scape câţiva lei şi prin conturile administraţiei publice locale. Cum bugetul este sărac şi fondurile pentru investiţii aproape nule, singura „puşculiţă” este „fondul de rezervă”. Numai că din această puşculiţă nu pot fi scoşi bani pentru orice şi cu orice destinaţie. În aceste condiţii, finanţiştii s-au jucat de-a meteorologii şi au prognozat geruri polare pe întreg cuprinsul ţării în săptămânile următoare ca să poată justifica transferul de sume pentru situaţii de calamitate către primarii de aceeaşi culoare politică cu arcul guvernamental. Meteorologii au fost luaţi prin surprindere de valul de ger al finanţiştilor şi nu au apucat să actualizeze prognozele pentru sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor, prevăzând temperaturi normale pentru această perioadă a anului, cu nimic ieşite din comun.

Până şi premierul Victor Ponta, obişnuit să îngheţe apele prin minciuni grosolane şi nu prin ger polar, a declarat că nu ştie nimic despre valul de frig descoperit de finanţişti. Retrăim deci buletinul meteo-rutier de pe vremea lui Ceauşescu, în care vremea se schimbă după cum au interesul cei care ne stabilesc vremurile.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.