Ce este rău ca o comunitate unită prin tradiţii, valori culturale, grad de cultură să-şi dorească la un moment dat o anumită autonomie faţă de centru?

de Ștefan Ciocan

Autonomia lor atrage mai mulţi oameni decât moaştele noastre. 100 de mii de oameni angrenaţi într-un lanţ uman de peste 50 de kilometri sunt cifre pe care, ne place sau nu, trebuie să le luăm în seamă. Ele reprezintă numărul de indivizi, cetăţeni ai României, care susţin autonomia Ţinutului Secuiesc. Ungurii ne-au mai dat încă o dată o lecţie de civism şi unitate. Nu este uşor să aduni o asemenea mulţime de oameni în jurul unei idei. La mega-protestele de anul trecut în urma cărora au căzut guvernele Boc şi Ungureanu nu s-au adunat în toată ţara mai mult de trei sau patru mii de oameni, în timp ce la marile mitinguri electorale USL nu a reuşit să aducă din toată ţara mai mult de opt mii de oameni. Nici protestele ecologiste, la mare modă, nu reuşesc să strângă decât mai puţin de 10 la sută din oamenii prezenţi la mitingul din Covasna. Comparaţi  coada moldovenilor de trei kilometri la moaştele Cuvioasei Paraschiva sau cea de  două mii de metri a miticilor la racla Sfântului Dumitru ăl’ nou cu lanţul uman de peste 50 de kilometri realizat weekendul trecut în judeţul Covasna.

Am enumerat toate aceste comparaţii ca un argument al faptului că nu ne putem juca cu secuii şi cu dorinţa lor de a obţine o autonomie administrativă pentru regiunea în care trăiesc. O etnie capabilă de o asemenea organizare nu poate fi ignorată. De asemenea, mesajul lor nu poate fi răstălmăcit şi interpretat într-o cheie exclusiv naţionalistă. Când vine vorba despre autonomie administrativă, cred că anumite principii ale secuilor ar trebui aplicate pe tot cuprinsul ţării. Să nu ne închipuim că liderii din secuime vor să pună pe roţi Covasna, Harghita şi o parte din Mureş şi să le durige până în Câmpia Panonică. Ei vor un lucru elementar. Să se simtă stăpâni în curtea lor. Să poată lua decizii în interes propriu şi nu al baronilor de la Bucureşti, să-şi gospodărească singuri resursele, să nu-i ţină în spate pe asistaţii social din Teleorman sau Vaslui. Într-un cuvânt, veniturile lor să fie administrate de ei în folosul comunităţii care le produce. Pe lângă asta, mai cer un anumit grad de identitate culturală şi respectarea tradiţiilor. Cred că cererile lor sunt rezonabile şi nu înţeleg de ce nu cerem toţi ardelenii, bănăţenii, dobrogenii, moldovenii, oltenii, muntenii, bucovinenii acest lucru? Ce este rău ca o comunitate unită prin tradiţii, valori culturale, grad de cultură   să-şi dorească la un moment dat o anumită autonomie faţă de centru. Normal că din asta ar pierde Bucureştiul, care nu ar mai împărţi banul public după bunul plac al baronilor şi interesele clientelei de partid. Fiecare regiune ar decide care-i sunt priorităţile. Oamenii ar fi mult mai bine reprezentaţi, iar încrengăturile dintre politică şi afaceri ar fi mult mai vizibile. Aşa privite lucrurile trebuie să ne dăm seama că de fapt secuii nu sunt nici pe departe nişte secesionişti nenorociţi care vor să rupă din „trupul sfânt” al ţării un teritoriu, ci nişte avangardişti care au văzut înaintea protestatarilor ecologişti sau a pupătorilor de moaşte avantajele unei anumite autonomii a regiunii în care vieţuiesc.

PS: Cu ocazia aceasta poate scapă și secuii de corupții lor politicieni dâmbovizați în UDMR și restul partidelețelor în care s-a mai spart această formațiune care este când fundație, când partid politic…

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

47 de răspunsuri la Ce este rău ca o comunitate unită prin tradiţii, valori culturale, grad de cultură să-şi dorească la un moment dat o anumită autonomie faţă de centru?

 1. Dan zice:

  Dă-mi voie să am oareș’ce dubii față de corectitudinea numărătorii. În România, ar fi o premieră, așa c-ar trebui să însemnăm ziua în calendar. Funcție de interese, ba s-a numărat din doi în doi, ba s-au trecut pe listă și stafiile curioase din cimitirele din apropiere.

  • mobra zice:

   Adevărat. Jucul numerelor se folosește de 24 de ani.
   Însă în acest caz este foarte ușor de calculat.
   45 km înseamnă 45miii de metri. Dacă pe ici pe colo s-au aliniat mai mulți sau mai puțin, în orice caz se poate calcula cu cel puțin 50 de miii de persoane, orice număr mai mic este doar o aberație. Dacă vă uitați la poze, se va vedea că în realitate sunt mai mulți.

   • felicitari zice:

    Simplu: Google Maps. Distanta dintre Bretcu si Chichis este aproape 54 de kilometri. Nu stiu de unde scot unii 45. Sau pur si simplu cineva a facut un mistype si a fost preluat de toata lumea. Oricum, nu despre asta este vorba. Felicitari pentru articol, secui si maghiari, cetateni ai Romaniei acest lucru vor. Exemplul lor ar trebui sa fie urmarit si de olteni, si de galateni, si de moldoveni. De ce? Din Bucuresti lucrurile se vad altfel, prioritatile locale sunt diferite. Si in acest fel productia locala este stimulata pentru ca este in interesul localnicilor ca sa aiba drumi mai buni, apa mai curata si locuri de munca mai bine platite. In plus ar fi o piedica in fata globalizarii, care incet-incet o sa asimileze culturile, limbile si va face lumea similar unui roman al lui George Orwell.

  • secui csaba zice:

   de ce nu te-ai uitat la televizor (Duna) ca sa vezi cu ochi tai cati erau

  • Jozsef Sz. zice:

   cam rautacioasa observatia ta domnule Dan,dar nu este nevoie de foarte multe cunostinte in ale matematicii ca sa inmultesti sa spunem o persoana pe metru lungime din coloana cu numarul kilometrilor !Nesocotind faptul ca nu se statea pe un singur rand,50.000X 1> 10.000. Sa traiti bine ! Ne-am dori si noi ! Da ,sunt Secui

  • Szecsi Maria zice:

   ar trebui insemnat in calendar din mai multe motive: demonstratie de civilizatie absoluta,fara sloganuri invatate pe dinafara si urlate prin aburii bauturilor consumate,fara vitrine sparte,masini vandalizate,politisti injurati,trecatori jigniti,etc.etc.etc.Multumit „d-le” Dan????

 2. lazaragore zice:

  53 km = 53.000 m. 2/ 1 m =106000 persoane. Au fost locuri si cu 10 persoane /1m lungime

 3. Rozalia zice:

  Importanta este idea, nu numarul participantilor…

 4. Johan Spada zice:

  Nu numarul exact a participantilor conteaza, ci idea de autodeterminare foarte bine formulata în articol! Tot Ardealul ar umbla mai bine, daca s-ar putea rupe de Bucuresti!

 5. Tibor zice:

  Respect , Stefan Ciocan !
  Draga Dane ! Cand s-au desfasurat pe toata ruta erau minim cate doi pe un metru. In multe locuri si mai multi. Acesta era scopul coloanei lungi de peste 50 de kilometrii. Sa se vada si sa se poate calcula.

 6. Zsombor zice:

  Hai, Dane, nu zau, ai dubii? 🙂 Dar matematica stii? daca iei numai 2 oameni pe un metru, ori 54.000 de metri, deja ai ajuns la peste 100.000 de oameni…Si n-au fost doar 2 oameni pe un metru, iar lantul viu avea vreo 54 de km, fara intreruperi….. Dar poti sa insemi linistit in calendar, ca asta a fost ziua,cand in Romania o idee a reusit sa adune la un loc intre 100-si 150 de mii de oameni deoadata…..

 7. Danel l.Attila zice:

  Sunt unu dintre cei care am participat la Marele Mars al Secuilor ,cred ca am dat o lectie de comportament civic,cum poate organiza si desfasura fara incidente un miting organizat pentru un interes comun si o doleanta ca contributori de bani in tara Romanasca.Mai vreau sa adaug ca am lucrat 4o de ani in Turism in sfera serviciilor,unde am avut prilejul sa cunosc oamenii de rind,care venea la tratament si odihna,vorbind ambele limbi, cea materna si limba romana , n-am inteles perfect,, nu am facut politica pur si simplu am am lucrat ca cetateni loiali acestei tari, slava Domnului primesc o pensie de 885 Ron in polul frigului ,bani,care nu acopera pe timp de iarna inclzirea,si un trai decent.Am convingerea ca fara Guvernanti actuali in tara atit de bogata, altfel ar trebuii sa fie nivelul de trai.Este un mare adevarat,,PROSTIA SI DOMNIA,,sunt doua lucruri care este bine platita Mai este un mare adevarat nu sa impartit,, sarmale,, dupa miting nu trebua sa intervina fortele de ordine sa mentina multimea de evenimente nedorite.
  NU INTELEG DE CE APARE IN COMUNICATELE OFICIALE PRIVIND NUMARUL PARTICIPANTILOR VOIT, ALTERAT LA 15.OOO, IN LOC DE CEL REAL 12O.OOO ,DACA NU MAI MULT,de ce minciunea in loc de adevar? CUI FOLOSESTE ,SA SE MINTE FARA RUSINE?

 8. Zsombor zice:

  Dane…Dar daca ar fi fost numai 50 sau 60 de mii…. cum n-au fost, dat fiind faptul,ca si matematic vorbind, fara numaratoare,a trebuit sa fie peste 100.000….iti dai seama, ca nu prea are sens comentariul facut de tine, n? :9

 9. laci zice:

  Multumesc domnu Ciocan! Mi-ai scris din suflet. Nu am gasit nici o singura propozitie, cu care nu m-as putea identifica. Ceea ce priveste numarul de participanti cred ca nu exista cifre oficiale, organizatorii vorbesc de 120.000, ziarele din Bucuresti de 15.000…Pentru a forma un lant de oameni de 54 km ai nevoie de citeva zeci de mii de oameni (chiar cu intreruperi), ceea ce e oricum respectabil…

 10. Andrei Toma zice:

  După cum bine se știe, țara asta va fi împărțită în regiuni. Vrem, nu vrem, ele se vor face, și bine va fi. Sunt sigur că această „comunitate unită prin tradiţii, valori culturale, grad de cultură” nu are probleme de afirmare pe nici un plan. Toată lumea pune problema acestor maghiari care vorbesc în limba lor, au școlile lor, au chiar și universități, teatre, toate numai pentru ei, însă nu se pune problema minoritarilor majoritari români care sunt practic îngrădiți în aceste areale unde sunt preponderenți maghiarii. Cât despre numărul lor despre care am mari rezerve ca ar fi fost așa de mare, întrunit într-un scop sau altul, nu-mi rămâne decât să-l citez pe marele Erich Fromm: „Dacă 20 de milioane de oameni sunt bolnavi psihic, asta nu înseamnă că ei sunt mai puțin bolnavi.”

  • Szecsi Maria zice:

   Nu sunt de acord cu dvs in afirmatia ca romanii din aceste areale sunt ingraditi in vreun fel,iar citatul din Erich Fromm (A avea sau a fi) a capatat un cu totul alt inteles,fiindca cu buna stiinta l-ati scos din context, deci……intentiile dvs.sunt clare

  • doc4free zice:

   Da, Romania va fi „din nou” (a cata oara oare?) divizata in regiuni. Dar dece nu vrei tu sa se reinfiinteze fosta Regiune Autonoma Maghiara cu capitala si cu administratie proprie? Dece te incapatanezi, neamule? Ori ai uitat ce ai promis la Alba Iulia in 1918….Pentruca, mai neamule, autonomia se va face pana la urma, iti promit eu. Si dece sa nu se faca frumos, cu consimtamntul tau? Dece sa se faca in ciuda rezitentei tale, mai neamule? Dece sa nu se spuna despre tine, „Mai, ce generos a fost Andrei Toma!” Dece sa se spuna, „Ati vazut– daca va incapatinati– ce s-a intamplat?”

 11. oltyan Mihaly zice:

  Multumesc in numele tuturor secuilor D,lui Stefan Covaci. ca ati explicat romanilor ce vor secuii din Ardeal.Jos cu palaria in fata dvs.

 12. oltyan Mihaly zice:

  Scuzati ma am gresit numele Stefan Ciocan.

 13. oltyan Mihaly zice:

  Va rog frumos postati articolul in mai multe foruri de pe internet ca romanii sa fie corect informati.

 14. Alex Toma zice:

  După cum bine se știe, țara asta va fi împărțită în regiuni. Vrem, nu vrem, ele se vor face, și bine va fi. Sunt sigur că această „comunitate unită prin tradiţii, valori culturale, grad de cultură” nu are probleme de afirmare pe nici un plan. Toată lumea pune problema acestor maghiari care vorbesc în limba lor, au școlile lor, au chiar și universități, teatre, toate numai pentru ei, însă nu se pune problema minoritarilor majoritari români care sunt practic îngrădiți în aceste areale unde sunt preponderenți maghiarii. Cât despre numărul lor despre care am mari rezerve ca ar fi fost așa de mare, întrunit într-un scop sau altul, nu-mi rămâne decât să-l citez pe marele Erich Fromm: „Dacă 20 de milioane de oameni sunt bolnavi psihic, asta nu înseamnă că ei sunt mai puțin bolnavi.”

  • Dan Lungescu zice:

   unde anume sunt îngrădiți etnicii români, încât să nu poată vorbi în limba lor, să nu aibă școlile lor ș.a.m.d.?
   iar un teatru maghiar nu este doar pentru etnicii maghiari, ci pentru oricine intră acolo, la fel cum și un teatru românesc este pentru oricine.

 15. Veres Jozsef zice:

  Ba ! sa vezi cea mai veche sciere cu caracter RUNIC,pe acest teritoriu…ce vechime are !!! ???…..Inclusiv in cimitire !!! ,fara cei vii,care le utilizieaza,pana azi !!!Mai vezi istoria reala,nu cea nascucita de politicieni de azi si din istoria recenta,de dupa …COMUNISTI de ieri si de azi !! …ce vechime au secuii ..si ce numar exista pe acest teritoriu !!! Ca nu-ti convine,asta e treaba ta ! Poti sa dispari…ca unul foarte incult !!!!!

 16. Domnule Ciocan, mă înclin în fața Dvs. Un articol foarte corect și foarte de bun simț. Mulțumesc!

 17. Razvan zice:

  V-as mai atrage atentia asupra unui alt lant uman, cu mult mai mare si cu mult mai dramatic decat cel al ungurilor. Se organizeaza in fiecare an la Nadlac, in ultimele doua zile din august, cand se termina concediile in spania, franta, italia samd… bilantul incidentelor se gaseste in statistica politiei rutiere din marginimea budpestei. fix dupa cca. 8 ore de condus… Astia 3-4 milioane de romani au ales autonomia inaintea voastra, numai ca nu le-a spus nimeni, si nici nu prea s-a bagat de seama. Istoria este o fatalitate, nu o forteaza nici sirul secuilor, nici regionalizarea lui dragnea…

 18. Kristof zice:

  Exista un singur viitor, si acela trebuie sa fie comun pt toata lumea indiferent de nationalitate, religie sau apartenenta politica si este valabil pentru tot globul pamantesc nu numai pentru Romania. Din pacate „puterea” are interesul sa mentina zone conflictuale ca sa poata lucra linistit pe la spate la planuri pe scara mult mai larga… Mahatma Ghandi a dat odata o lectie adevarata omenirii, pe care din pacate se pare ca omenirea nu la invatat… ca pacea nu se poate dobandi cu forta. IMF, NATO si USA sunt „Bucurestiul” de care trebuie sa scapa omenirea. Sub pretextul apararii democratiei ei raspandesc cea mai urata dictatura din istoria omenirii si pun sub jug tari intregi peste noapte… Singura solutie e sa ne unim cu totii si sa demonstram ca Ghandi are dreptate si ca miliarde de oameni nu pot fi controlate de mii sau zeci de mii de oameni. Felicitari participantilor si sper ca sa realizam cu totii ca nu suntem dusmani.
  „All we need is love”, va iubesc, szeretlek

  • gheorghe zice:

   Vezi de treaba, asta este sloganul ultimelor (mai bine de) 4 decenii, cand ONU a gasit ca natiunea este in obstacol in calea globalizarii… corporatiilor si a legii banului ($).
   Idee preluata de la papistasi, de cand Imparatul Roman de Apus = Primat al Bisericii de Apus, aceeasi persoana! uzand de pozitia „divina” de conducator „ramas” in absenta unui Dumnezeu mort (ca si-asa nu-L vede nimeni…) a hotarat sa se proclame Universalist, adica sa fie stapanul Universului, cu vii si nevii, cu vazute si nevazute…
   Mai recent, a „dat-o” pe ecumenism… sa ne iubim…, sa ne rugam impreuna…, simtem copii unui Dumnezeu unic, blah-blah-blah.
   Asa ca singurul viitor unic este sfarsitul biologic, fenomen inevitabil pentru fiecare vietuitoare de pe planeta.
   In rest, ortodocsii – noi nu avem acelasi Dumnezeu nici cu Papa – caci ele e Dumnezeu institutionalizat, nici cu protestantii [la politica lui, nu ca s-ar fi intors la invatatura Hristica] ori neo-protestantii, nici cu iudeii, musulmanii, budhistii, jainisti, si alti pagani si deci NU AVEM ACELASI VIITOR LAIC, ATEU, MATERIALIST!
   „Singura solutie” este sa lasam paganii cu ale lor si sa ascultam ce ne-a fost lasat din generatie in generatie, Legea Noua a lui Iisus Hristos.
   Si daca avem nevoie de iubire [a aproapelui] asta este cu totul altceva decat LOVE/AMORE/AMOUR etc. ori hinduismul [devotament fata de „stapanul” intunericului, diavolul] asa non-violent al lui Ghandi.
   E bine sa stim ce au facut altii dar e jalnic sa nu stii ce au facut „ai tai”!
   Si ma gandesc la non-violenta trasa pe roata, decapitata, trasa in teapa…. ma gandesc la sutele de biserici ortodoxe distruse cu tunurile de catre austro-ungari” atunci cand aveau pe strabunii nostril in ele! – fiindca nu voiau sa aiba acelasi Dumnezeu, … pe Papa.
   Orbirea fata de luciul obiectelor si de zornaitul (a cam disparut, ce-i drept) argintilor este fundamentul logicii omului de azi, ratacit identitar intre maimuta si PC si cu mintea intr-un viitor de ne-trait, fantasma rupta din biblia scientologica. Asteptati voi extraterestri sa va puna a treia spirala de ADN pana va creste par in palma…
   –––––
   Despre secui – nu mai exista de mult, ceea ce mai este sint oameni demni de tot respectful, urmasi minoritar al teutonilor GAZDUITI, TOLERATI, FOLOSITI inca de acum 800 de ani.
   In tinutul Covasnei, inima geografica a vechilor si actualilor romani (improprie denumire, totusi) au gasit oamenii pamantului, de la care au invatat mestesugurile, au primit ajutor crestinesc si cu care s-au inrudit prin casatorie.
   Normal ca in vremuri de slaba guvernare cei care isi vad de treaba doresc sa nu mai intretina o stare apasatoare dar autonomia nu inseamna nimic fata de independenta
   iar autonomia etnica nu-si are locul: dovezile arheologice, documentare (chiar si dupa ce Budapesta, Viena si Roma le-au furat, distrus, ascuns pe multe din ele) arata clar ca pamantul Covasnei are oamenii ei pe care I-a dat = actualii romani. Dovezi de locuire permanenta de peste 5.000 de ani la Olteni, Reci, Zabala, etc. nu-si „gasesc” loc la suprafata creata de propaganda.
   In realitate stim ca, exista suficiente legi care dau individului autonomie si suficienta libertate sa isi caute locul de origine pentru a fi pe deplin acasa… dar vor avea surpriza sa gaseasca pe pamantul strabunilor tocmai pe cei care-I incita, ii mint cu o istorie falsa si care – ati ghicit, poate – nu dau 2 bani pe ei fiindca de unde au venit secuii … erau
   vanati, fugariti de armatele Papei care-I condamnase la pieire.
   Asa ca, bravo lor pentru protest, nu si pentru solutie.
   Niciodata nu vor vedea fantasma, gogorita ruperii de Romania.
   Sa mai stiti un lucru: in Covasna treceau muntii capeteniile geto-dace din cunoscutele „provincii istorice” si se sfatuiau cum sa se ajute fratii intre ei. Acele capetenii care nu-si ridicau palate sa nu fie tinta invidiei jefuitorilor si bandelor de flamanzi ai stepei… Acele capetenii botezate de Romani „goti” erau judecatori de pace pentru oamenii neamului lor, in timp de pace si deveneau Rege (reiks) in timp de razboi, cand judecata de pace nu se mai aplica, ci legea razboiului, cea numita martiala.
   Judecator=jude=iudex (lat.) si avea autoritatea deontica, atribuita prin recunoastere de catre oameni si nu formala, dobandita prin ascultarea stapanului care iti „da” o diploma… Jurisdictia sa era JUDETUL.
   Din toate judetele, judecatorii au desemnat pe intaiul dintre drepti/juzi ca rege fiindca erau atacati permanent: din sud de formatiuni ale statului Roman si din est de catre bande de golani.
   Intinderea autoritatii, jurisdictia era asupra unui teritoriu intins numit KUNIA, cele 3 provincii erau 3 KUNII si locul ascuns al coordonarii fortelor era in tinutuk celor 3 Kunii, adica al celor 3 Scaune – de judecata cand era pace si domestic /regesti cand era vreuna in razboi. Un fel de „district of… Gothia/Getia” .
   Si … ce vor numitii „secui”? Autonomie? – incotro vedeti cu ochii daca nu respectati legatura omului cu pamantul sau – si nu ma refer la fituici / „acte” de proprietate – nu au valoare reala ci conventionala, pentru linistea prostilor (incapabili sa-si apere proprietatea).
   Fratilor, dupa atatia ani de indoctrinare papistasa, de oprimare austro-ungara si (e-adevarat) de ne-ingrijire romaneasca a acestei parti de tara poate ca este bine sa va descoperiti identitatea si sa vedeti cine si ce urmareste prin dezbinare?
   Nu va faceti iluzia ca vin bani pentru drumuri, si economia va inflori – izolarea va putea fi totala, fara acces pe uscat sau prin aer… sa nu intre/iasa musca!
   Chiar credeti ca va foloseste? In contextul prabusirii economiei „mondializate”?
   De aici poate incepe sfarsitul batjocurei care se cheama UE – noul Imperiu Roman de Apus, anti-Histic si masonic, sub dinastie germana anti-national socialista.
   Nu vedeti ca Romania plateste mai mult decat I se da „voie” sa consume…. in timp ce trebuie sa renunte la tot – economie, resurse, system juridic, morala (crestina), educatie…? Chiar trebuie sa „dispara” prima? Sa se topeasca geo-politic Germania, Franta, Italia…. ca si-asa sunt formate prin bula Papala cu triburi diferite…

 19. theo zice:

  bunä,
  cu secuii coruptzi in frunte cu UDMR, este infrätzit Ponta licheaua vagaboandä. nu a scos nici un cuvant despre secui, el este asa un talhar, ca sä conducä este instare
  sä vandä Romania.Ponta este un nemernic, sfideazä manifestantzii pe care ii foloseste
  cand vrea, iar Frundo cainele ala este consilierul. lui. a fost informat precis.
  ca sä vedetzi ce jigodie este escrocul Ponta.

 20. theo zice:

  imi place f. mult postärile d-lui Ciocan;
  Respect!

 21. szekelyse50 zice:

  Greu dar merge la voi matematica,,in fond idea ramine in pace.

 22. szekelyse50 zice:

  Cum vad la voi matematica merge bine ,nu asa la scoala,,idea ramine in urma,asa este bine??

 23. Maria zice:

  Felicitari pentru articol domnul Ciocan ,tot respectul !

 24. Adi zice:

  Scuza-ma ca te intreb, dar care comunitate? Cati secui sunt declarati in tara asta? Cati au participat la marele mars? Cati unguri au venit din Ungaria si din alte judete ca sa participe la mars? Ce treaba au ei cu secuii din Covasna si Harghita? Cine vrea autonomie, ungurii din Ungaria sau secuii din Covasna? Asa ca rog lasati-ne cu acest articol sustinator al marsului ca noi romanii nu suntem asa prosti cum cred unii. Care credeti ca e scopul lor de fapt? Li se rupe de atuonomia „tinutului secuiesc”, ei viseaza inca la Transilvania si asta urmaresc. Daca unii sunt prea prosti ca sa isi dea seama de asta pacat de ei si de aerul pe care il consuma in lumea asta.

  • Dan Lungescu zice:

   1. așa cum românii au dreptul să vrea ca Transilvania să fie în România, și ungurii au dreptul să vrea ca Transilvania să fie în Ungaria.

   2. vrutul de mai sus este ceva așa, la nivel de visare.
   concret, niciun ungur nu vrea alipirea Transilvaniei la Ungaria, dintr-un motiv foarte simplu: nu este ceva fezabil.
   în Transilvania sunt majoritari etnicii români (70%), care oricând ar putea alipi Transilvania înapoi, la România.

   3. dacă tot nu ar avea loc re-alipirea la România, ungurii s-ar trezi cu o țară formată din 2/3 etnici maghiari și 1/3 etnici români, cu toate consecințele privind reprezentarea în parlament, în administrația locală ș.a.m.d.
   și numai de asta n-au chef 🙂

 25. Dan Lungescu zice:

  1. așa cum românii au dreptul să vrea ca Transilvania să fie în România, și ungurii au dreptul să vrea ca Transilvania să fie în Ungaria.

  2. vrutul de mai sus este ceva așa, la nivel de visare.
  concret, niciun ungur nu vrea alipirea Transilvaniei la Ungaria, dintr-un motiv foarte simplu: nu este ceva fezabil.
  în Transilvania sunt majoritari etnicii români (70%), care oricând ar putea alipi Transilvania înapoi, la România.

  3. dacă tot nu ar avea loc re-alipirea la România, ungurii s-ar trezi cu o țară formată din 2/3 etnici maghiari și 1/3 etnici români, cu toate consecințele privind reprezentarea în parlament, în administrația locală ș.a.m.d.
  și numai de asta n-au chef 🙂

 26. Josif Lasar zice:

  eu cred ca ungurii secui din romania prin lege au aceleasi drepturi depline ca toti cetatenii romaniei pentru ca si ei fac parte din acest popor -dar sant lezati de drepturi ( cand eram jandarm la odorheiu si faceam paza si ordine politistul punea amenzi la populatia din zona asa la voia intamplarii profitand de faptul ca nu stiau romaneste -cand lam iam spus ca nu e corect atunci mia spus sa-mi tin gura ca daca nu inmi face raport ca pe el seful cand face bilant il terorizeaza ca nu aduce bani in contul statului)–si 2– trebuie sa ne separam de puterea centrala care fura fara margini si fara rusine taxele noastre ale romanilor si ungurilor secui -fiecare sa traiasca din cea ce produce si nu din mila -adica ajutoare sociale -ajutor de lemne ect -nicaieri in europa nu se dau aceste ajutoare care din nefericire nu ajung la cei nevoiasi si ajung in buzunarul baronilor– daca nu ne regrupam pe regiuni punand in miscare economia atunci ne vom autodizolva in lacul europei si vom fi la nesfarsit femeile lor de serviciu– deci trezitiva

 27. engel emil zice:

  Transilvania pe linga restul Romaniei pare o oaza de civilizatie in care si-au facut foarte bine datoria habsburgii minoritatile germane chiar si maghiarii jos plalaria sunt mult mai demni si mai corecti fiscalizarea fiind mult mai aproape de realitate decit in tinuturile dominate de Imperiul Otoman si de cei pe care i-a adus boierii fanarioti, machidonii , tatarii , grecoteii , tiganii etc. S-ar impune o Helvetizare a ROMANIEI pe modelul cantoanelor elvetiene si totul s-ar reduce mai mult la o normalitate plus zonele secuiesti si cele mai evoluate din ARDEAL ar deveni modele pentru cei care traiesc ca in Epoca Feudala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.