Biserica, total aservită banului și politicului

de Ștefan Ciocan

România va deveni prima ţară fundamentalist ortodoxă din Europa. La cum stau lucrurile, se pare că guvernanţii vor să-i administreze poporului o doză de opium prin radicalizarea rolului bisericii înr-o societate bulversată. Încă de la început vreau să precizez că nu despre credinţă şi religie vreau să vorbesc, ci despre biserică, aşa cum se manifestă ea în zilele noastre, total aservită banului şi politicului.

Recent Guvernul României a decis că Biserica este un serviciu public esenţial fără care primăriile nu pot funcţiona. Adevărul este că și agricultura cu greu a funcţionat, altfel nu se explică zecile de preoţi scoşi pe câmpie anul trecut să invoce mila Domnului şi măcar o ploicică cât de mică. Probabil că slujbaşii publici în sutană au greşit ceva la procedură sau birocraţia este la fel de mare şi în ceruri, pentru că ploaia cerută vara a venit primăvara, a umflat văile şi a adus în multe locuri inundaţii catastrofale.

Biserica este serviciu public esenţial, alături de serviciile care încasează impozite şi taxe locale, evidenţa persoanelor, registrul agricol, amenajarea teritoriului şi urbanism, învăţământ, sănătate etc. Toate serviciile sunt legate de buna funcţionare a unei localităţi, mai puţin partea cu Biserica. În comunităţile din România, Biserica, în special cea ortodoxă, este o gaură neagră pentru banul public. Sunt convins că nu are nicio localitate bugetul suficient de mare ca să-i sature pe popi. Ce-i drept şi edilii se înghesuie să arunce banii comunitari pe investiţii în biserici sau case parohiale.

Motivul este unul cât se poate de simplu. Odată ajunşi în conturile popilor, banii publici nu vor mai fi verificaţi de nimeni. Biserica este din punct de vedere financiar un stat în stat. Fondurile bisericilor nu sunt verificate decât de forurile interne ale episcopiiilor şi ale altor instituţii ierarhic superioare acestora. Banul public dispare practic de sub controlul instituţiilor statului şi nimeni nu mai ştie în ce direcţii apucă.

La ce clasă politică avem, biserica nu poate face excepţie şi devine un pion important atât în propaganda electorală, cât şi în sifonarea banului public spre buzunarele clientelei politice. Să mai mire pe cineva în aceste condiţii că religia este considerată serviciu esenţial pentru funcţionarea unei localităţi?!

Acest articol a fost publicat în Odă Muncii și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Biserica, total aservită banului și politicului

  1. Cetatean UE zice:

    Prima fraza este o întrebare?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.