Să mulțumim tembeliziunilor de știri (gusturile se educă la fel cum ar trebui să se educe şi poporul, dacă cineva ar fi interesat de acest lucru)

de Ștefan Ciocan

„Întâlnirea tineretului cu istoria”  de la Costeşti, organizată în perioada comunistă, era o manifestare decentă în comparaţie cu inepţia numită pompos „Istorie, natură, cultură”.

În fond, la Costeşti, este o ţigănie jalnică, un bâlci care nu are nimic comun nici cu istoria, nici cu natura şi atât mai puţin cu cultura. Anul acesta, organizatorii bâlciului de prost gust au reuşit să compromită şi singurul festival autentic – Dac Fest, care nu fusese „pângărit” până acum de ritmul manelelor şi mirosul micilor.

Două categorii aparte de public au urcat în weekend spre Costeşti. Un public interesat de istorie, de reconstituirea vieţii antice de pe aceste meleaguri şi un altul „însetat” de bâlci, de bere băută la iarbă verde în miresme de grătar şi sunet de manele. Primii s-au retras dezamăgiţi, pentru că, aşa cum ne-am obişnuit deja în România, manelele au câştigat bătălia cu muzica folk, iar cetele de cocalari şi piţipoance au învins atât glorioasa armată a Romei, cât şi pe oamenii lui Decebal, cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci. Iată un serios argument pentru continuitatea românilor pe aceste meleaguri încărcate de „istorie”.

Istoria, cultura şi natura au rămas pângărite după festivalul de la Costeşti, iar alăturarea Dac Fest de „bâlci” nu a făcut decât să scoată şi mai mult în evidenţă apetenţa românilor pentru prost gust, kitsch şi ţigănie.

Dar nu este de mirare această caracteristică a românilor într-o ţară în care zi de zi, pe toate canalale media, se lucrează la îndobitocirea populaţiei. Pe toate canalele TV în ultimele zile principalele ştiri au fost legate de funeraliile unui ţigan îmbogăţit care s-a autoproclamat rege al etniei sale şi de decesul mamei unor curve. Pe scurt la asta s-a coborât dezbaterea publică din România. Milioane de oameni vorbesc despre moartea lui Cioabă şi alte milioane o plâng pe o anume cucoană din Bacău care a ajuns celebră pentru că a crescut două curve şi i-a căzut la un moment dat un bolovan în cap. Cam puţin pentru ca decesul ei să ţină prim planul la toate buletinele de ştiri, chiar să-i ieie faţa noului „rege” Cioabă.  De fapt noilor regi, că şi succesiunea la tronul ţigănesc  s-a făcut tot cu o ţigănie.

Dacă un român s-ar declara Rege, ar primi în cel mai fericit caz o rezervă într-un salon de psihiatrie şi eventual o cămaşă de forţă din mătase naturală. Un ţigan, în schimb, primeşte onoruri oficiale, ba chiar preşedintele ţării se duce la catafalcul său, iar televiziunile se întrec în reportaje şi transmisiuni în direct de la „palatal regal”. Dacă ar fi murit mama unei câştigătoare a olimpiadei internaţionale de matematică, sunt convins că nicio televiziune nu ar fi dat măcar la sfârşit de jurnal o ştire. Dar dacă moarta zilei este mama a două curve, care nu au ieşit în evidenţă decât prin scandaluri legate de sex sau de modul în care au sedus bărbaţi bogaţi, românilor li se bagă pe gât oră de oră ştiri legate de „tragicul” eveniment.

Nu este de mirare atunci apetenţa românilor spre scandal, spre curve, spre ţigănie, manele, kitsch şi prost gust. Până la urmă gusturile se educă la fel cum ar trebui să se educe şi poporul, dacă cineva ar fi interesat de acest lucru.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.