Pe când o dezbatere legată de drepturile, libertăţile, obligaţiile şi obrăzniciile minorităţii rroma?

de Ștefan Ciocan

Rromânia este de ieri mai săracă cu un cap încoronat. Sărăcia va dura timp de 30 de zile după care cineva, un puradel din stirpea lui Cioabă, îşi va pune pe cap coroana regală şi va deveni noul rege al ţiganilor. Împăratul Iulian a declarat în presă că cel mai probabil noul rege al ţiganilor va fi Dorin, fiul cel mare al răposatului. Preşedintele Băsescu s-a grăbit să le transmită condoleanţe tuturor rromilor. La rândul său, Ion Iliescu s-a arătat şi el îndurerat la aflarea veştii, cu atât mai mult cu cât „gurile rele” susţin că „Bunicuţa” ar fi rudă după mamă cu familia regală a răposatului Cioabă. Cert este că monarhia ţigănească din România îl va încorona pe cel de-al treilea rege din dinastia Cioabă. Primul ţigan încoronat a fost Ion Cioabă, care în anul 1992 s-a proclamat „Rege internaţional al ţiganilor”. Acesta a dat „ortul pastorului” (fiind Penticostal) în februarie 1997  când i-a urmat la tron unicul său fiu, Florin.

Moartea regelui ţiganilor ar fi normal să stârnească în România o amplă dezbatere legată de drepturile, libertăţile, obligaţiile şi obrăzniciile minorităţii rrome. Sper că la ora la care scriu aceste rânduri să fie încă minoritate! Cum a reuşit aşa zisul rege al ţiganilor să adune o avere fabuloasă şi cu ajutorul banilor să se impună ca un stăpân peste câteva milioane de supuşi ţigani? Nimeni nu poate să răspundă la această întrebare, pentru că este evident că din câteva fabrici de pungi de plastic şi vreo două centre de colectare a fierului vechi nu se poate face o avere la nivelul aceleia pe care o deţine „casa regală”. Poate că miile de ţigani care cerşesc prin ţară şi aiurea prin Europa ar putea să explice cine le încasa şi unde ajungeau taxele de protecţie pe care sunt nevoiţi să le plătească.

În altă ordine de idei, poate că în urma decesului Regelui, ne va explica cineva şi nouă, românilor, cum este posibil ca tocmai în România să se stabilească atât Regele ţiganilor cât şi Împăratul acestei etnii? Cred că nu ne privesc occidentalii ca pe o naţie de ţigani dacă „instituţiile” pe care această etnie le acceptă ca fiindu-i reprezentative îşi au liderii în România? Şi nu numai că ţiganii români au reuşit să se impună pe plan mondial prin averile acumulate, în cea mai mare parte într-un mod pe care nu pot să-l justifice, dar şi autorităţile din România recunosc autoritatea regilor, preşedinţilor, împăraţilor rromi.

De fapt nu este întâmplător că în anul 1992, imediat după vizita istorică a Regelui Mihai în Bucureşti cu ocazia Paştelui, a fost înfiinţată instituţia regală ţigănească. Ion Iliescu nu este străin de acest lucru. Fără să ţină cont de imaginea României în lume, acelaşi lider iresponsabil care a chemat minerii la Bucureşti şi-a încoronat vărul ca Rege al ţiganilor, încercând astfel să ducă în derizoriu ideea de regalitate. Cu peste un milion de simpatizanţi veniţi să-l salute la reîntoarcerea în ţară, Regele Mihai îi crea serioase insomnii comunistului Ion Iliescu. Între timp, atât fostul comunist cât şi Regele s-au împăcat dar România a rămas cu imaginea Regatului ţiganilor, a unei ţări în care minoritatea rromă îşi permite să facă orice, să-şi ridice case hidoase fără autorizaţie de construcţie, să fure, să facă afaceri necurate, să cerşească, să perceapă taxe de protecţie. Toate astea sub aripa ocrotitoare a unor lideri autointitulaţi regi sau împăraţi, care mimează credinţa neoprotestantă şi vorbesc despre Dumnezeu cu aceeaşi sinceritate cu care politicienii vorbesc despre binele poporului.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pe când o dezbatere legată de drepturile, libertăţile, obligaţiile şi obrăzniciile minorităţii rroma?

  1. Gabi zice:

    Domnule Ciocan,
    Ati putea fi numit rasistul anului, dar concurenta este acerba in scumpa noastra patrie.
    Se pare ca nici iarba nu creste din cauza acestei minoritati. Nu stiu ce importanta are daca tiganii isi desemneaza regi, imparati, domni si domnite? Cu ce va afecteaza? Strica imaginea Romaniei in lume? Care imagine: aia de popor intolerant? Oare soarele n-ar trebui sa-i incalzeasca la fel si pe tigani, nu numai pe maghiari si romani? De tiganii imbogatiti ilicit ar trebui sa se ocuope institutiile abilitate. Deci, domnule Ciocan, mai bine ar fi, pentru indreptarea imaginii Romaniei in lume, ca institutiile statului, conduse si populate exclusiv de catre ne-tigani, sa functioneze: despre acest subiect ar trebui sa va ocupati cu precadere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.