Mare minune că mai existăm!

Zice-se că Dracu’ a prins odată un român, un rus şi un american. Ca să le dea drumul le-a cerut fie să plătească 1000 de dolari, fie să încaseze 25 de lovituri de ciomag pe spinare, fie să înfulece o oală cu excremente. Americanul a plătit fără probleme dolarii, rusul a încasat cu stoicism loviturile. Când a venit rândul românului, acesta, văicărindu-se că nu are bani (să moarămama lui!) şi nici chef de bătaie neavând, a cerut oala. A mâncat cu mare scârbă mai mult de trei sferturi, după care, îngreţoşat, a renunţat, preferând să treacă la ciomăgeală. La a 13-a bâtă pe spinare nu a mai rezistat, a scos din buzunar 1000 de dolari şi a plecat fericit.

Bancul acesta caracterizează foarte bine România ultimilor 23 de ani. Am rămas ultimii în Europa din toate punctele de vedere, nivelul de trai a ajuns la cote aproape insuportabile, în condiţiile în care stăm pe munţi de aur pe care nu suntem capabili să-i valorificăm pentru că nu avem tehnologie şi capital de investit în pregătirea exploatărilor. Am acceptat să intrăm în parteneriat cu mari companii străine, ne-am jucat de-a ecologiştii în condiţiile în care specialiştii în protecţia mediului ne-au spus că nu este cazul să fim îngrijoraţi. În loc să profităm de cotaţia uriaşă a aurului la bursele occidentale, datorată crizei economice şi a lipsei de lichidităţi, am intrat în jocurile concurenţilor de pe piaţa metalelor preţioase preferând să umblăm rupţi în fund decât să redeschidem mineritul. Acum am ajuns la concluzia că nu ne otrăvim ţara, că zonele miniere pot să prospere în urma exploatărilor aurifere, că banii plătiţi de companiile străine pentru extragerea metalului preţios vor rămâne în România. Acum am scoate aurul fără nicio remuşcare, dar cotaţiile bursiere au scăzut atât de mult încât exploatarea metalului preţios din zăcămintele munţilor Metaliferi nu mai este rentabilă. Aşadar nu ne mai otrăveşte nimeni ţara, nu ne mai scoate mineni aurul generaţiilor viitoare, nu ne mai exploatează nimeni forţa de muncă.

Rămânem aşa cum am fost şi până acum, rupţi în fund şi cerşetorii Europei, acceptând cele mai grele munci pe bani de nimic. Trăim în continuare pe munţi de aur dar care nu ne mai folosesc la nimc din moment ce valoarea metalului galben nu mai justifică extracţia lui. Deocamdată doar Eldorado Gold este singura firmă care a anunţat amânarea începerii exploatărilor de la Certej. Dar la cum evoluează cotaţiile aurului pe bursă, pe un trend constant descrescător, este foarte posibil ca nici la Roşia Montană să nu înceapă exploatările şi cu atât mai puţin în zona Brad. Poate că românii vor învăţa câte ceva din această întâmplare nefericită.

De sute de ani trec oportunităţile pe lângă acest popor dar conducătorii săi nu sunt capabili să le pună în valoare. Suntem un popor care are darul contrazicerii, se auto sabotează în faţa unei oportunităţi până când este prea târziu să mai profite de ea.

Am cunoscut numeroşi primari care au pierdut fonduri de investiţii doar pentru că nu au avut ei de câştigat nimic de pe urma acestora sau pentru că nu au fost capabili să depună la timp documentele pentru obţinerea finanţării. Nu reuşim să absorbim fonduri europene, nu reuşim să ne dezvoltăm. Privim permanent în curtea vecinului, cu ochii pe capra acestuia, rugându-ne să moară odată mai repede, fără să ne gândim să mulgem capra noastră ca să trăim mai bine. Şi când în sfârşit ne îndreptăm ochii spre capra din bătătură constatăm că a murit fără să mai apucăm să o mulgem, la rugăciunile vecinului – care şi el, la rândul lui, are o capră ignorată.

Aşa, din greşeală în greşeală, de vreo 2000 de ani ne chinuim să supravieţuim undeva la coada Europei. Şi mare minune că mai existăm!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Mare minune că mai existăm!

 1. Alex zice:

  Buna ziua
  Mare dreptate aveti. La fel si cu gazele de sist. Dintr-o data au devenit mari ecologisti toti ruptii in fund de prin Moldova (sustinuti si incitati din gros de rusi). Ce ne trebuie noua gaze de sist. Lasa sa consume americanii gaze la preturi de 3-4 ori mai mici decat ale noastre, ca noi doar nu ne vindem tara. O dam pe degeaba la smecherii din politica autohtona.

 2. tayss zice:

  SUPER caracterizare,si durerea mare este si adevarata, ajung niste neicanimeni, in punctele cheie ale tarii ,idiotii astia in afara de faptul ca sint ,hoti,fuduii,inconstienti ca detin destine in miini,lenesi, invidiosi sint si de adevaratelea PROSTII GLOBULUI.

 3. uzum zice:

  O mai tine mult minunea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.