Re-Referendum – o luptă electorală între populaţia scârbită şi clasa politică

de Ștefan Ciocan

Preşedintele Traian Băsescu a decis să facă referendum la referendum. Useliştii au luat deja foc pentru că Băsescu aruncă în dezbatere singura temă cu care putea să le dea şah. Imaginea Parlamentului este fără îndoială mult mai proastă decât cea a preşedintelui. Reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la sistemul unicameral sunt două teme care pot să scoată la urne peste 50 la sută dintre românii cu drept de vot, cu atât mai mult cu cât electoratul s-a pronunţat deja cu o largă majoritate despre tema supusă consultării populare. Cei peste 50 la sută dintre românii care nu au ieşit la vot în momentul referendumului pentru demiterea preşedintelui, scârbiţi fiind de întreaga clasă politică, s-ar putea să se alieze de această dată cu ideea de a lovi într-un fel Parlamentul. Practic Băsescu a reuşit să declanşeze, pentru prima dată în ultimii 23 de ani, o luptă electorală între populaţia scârbită şi clasa politică. Dacă se va ajunge la declanşarea referendumului, nu vor sta faţă în faţă două tabere politice, ci clasa politică şi electoratul. Un referendum care va valida rezultatul plebiscitului anterior ar decredibiliza pentru totdeauna şi ireversibil întreaga clasă politică. Şi totuşi cât de mult îşi doreşte preşedintele Traian Băsescu un referendum legat de reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la legislativul cu o singură cameră? Ţinând seama că preşedintele nu mai are susţinerea, chiar şi şubredă a PDL, este evident că nu va avea din punct de vedere logistic posibilitatea controlului asupra votului şi a centralizării numărătorii. De asemenea „vocile” susţinătorilor preşedintelui nu sunt foarte puternice, am putea spune că sunt chiar răzleţe. În aceste condiţii, tehnic, lui Traian Băsescu îi va fi greu să contracareze imensa maşină de fraudat voturile a USL. Asta dacă în tratatul de coabitare Băsescu – Ponta nu este prevăzută o eventuală colaborare pe această temă a PSD. Poate că nu întâmplător Traian Băsescu a anunţat declanşarea procedurilor pentru  referendum la doar o zi de la întâlnirea noului său prieten, Victor Ponta, cu mai vechea prietenă Angela Merkel.

Este posibil totuşi şi un joc la cacealma a preşedintelui. Băsescu nu a intervenit până acum în discuţiile legate de modificarea Constituţiei. Este prima dată când o face cu voce tare şi o face tranşant, punându-l pe Antonescu în faţa unei dileme fundamentale. Ori ţine cont de vechiul referendum şi modifică componenţa şi structura Parlamentului, ori se expune riscului de a primi o uriaşă palmă din partea electoratului. Din toată această joacă de-a consultarea populară, singurul politician care poate să iasă bine este Victor Ponta, care a avut suficiente obiecţii referitoare la Constituţie pentru a nu fi perceput ca un susţinător fervent al lui Antonescu, dar nici ca un prieten al lui Băsescu nu trece. Dar marele câştigător va fi electoratul, care poate în sfârşit să sancţioneze o clasă politică coruptă şi retrogradă.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Re-Referendum – o luptă electorală între populaţia scârbită şi clasa politică

 1. Sare'n Ochi zice:

  Discursul lui Ion Iliescu: “Ne gandim la instituirea unei garzi nationale, o sa vedem cum o s-o denumim, cu oameni bine instruiti, oameni hotarati, oameni decisi pentru interventii in momentele exceptionale ca cele care au avut loc pe 13 iunie. (Urale) Am retinut si dorinta unora dintre dumneavoastra, mineri din Valea Jiului, care s-au oferit sa se incadreze intr-o asemenea garda nationala, vom lua in considerare acest lucru. (Urale)”
  “Trebuie sa ramanem cu vigilenta treaza si sa fim pregatiti pentru orice alte incercari de escaladare, de destabilizare a situatiei din tara si peste tot sa intretinem un spirit de mobilizare si de lupta a tuturor celor hotarati sa apere democratia romana.”
  „Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie – vom apela!“
  “Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: un depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament.(…) In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditii, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada.”
  “Este un scenariu mai larg, pe plan european, a existat o actiune conjugata a fortelor de dreapta care au mers pe ideea ca in toate tarile din Europa de Est trebuie sa vina la putere fortele de dreapta,” le spunea Iliescu minerilor in 15 iunie.
  Deci nu a fost un simplu discurs de multumire, necesar pentru a-i convinge pe mineri sa plece acasa, asa cum se justifica ulterior Ion Iliescu. De altfel, chiar el le spusese in dimineata de 14 iunie sa ocupe Piata Universitatii.
  (Aceasta din urma idee -cu complotul european al fortelor de dreapta- se regaseste in discutiile pe care le avusese Ion Iliescu inca in 27 decembrie 1989 cu ambasadorul URSS la Bucuresti, Evgheni Tiajelnikov: „Acum trebuie lucrat individual, ca să evităm împingerea spre dreapta a proceselor, a problemelor sociale de la noi. Şi eu cred că, din punct de vedere politic, preocuparea principală a celor câţiva care suntem aici este de a contribui la o dezvoltare sănătoasă, pe calea revoluţionară, şi să frânăm posibilitatea elementelor de dreapta de a prelua comanda, tendinţe care se manifestă şi în alte ţări socialiste. (…)
  Am proclamat ideea plurităţii politice, n-am spus mai mult decât pluritate, n-am confundat pluripartismul cu pluri-partide. Nu excludem posibilitatea apariţiei şi de partide şi de tot felul de organizaţii, ba, chiar din punctul nostru de vedere, cu cât vor fi mai multe, cu atât mai bine, va fi mai puţin periculos pentru unitate decât dacă s-ar crea o singură forţă. Îi lăsăm să se difuzeze şi apoi o să acceptăm un dialog în cadrul Frontului.”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.