Maidanezii nu sunt prietenii omului

de Ștefan Ciocan

Aproape în fiecare zi un om ajunge la spital muşcat de un câine vagabond. Autorităţile doar mimează lupta cu această mare problemă a oraşelor din România, pentru că în realitate le convine de minune să cheltuie banii pe necuvântătoare. Căţeii nu pot să se plângă, şi nici să infirme deconturile făcute de firmele care se ocupă cu ecarisajul. Probabil că mulţi cititori nu vor fi de acord cu ceea ce voi scrie – îmi asum oprobiul lor. Totuşi cred cu tărie că în ceea ce priveşte gestionarea problemelor câinilor, trebuie să existe un moment „zero”, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea patrupedelor fără stăpân. Povestea cu „câinele, cel mai bun prieten al omului” se aplică perfect pentru căţeii care într-adevăr cresc pe lângă casă şi sunt îngrijiţi de un stăpân. Maidanezii nu sunt prietenii omului, chiar dacă de multe ori sunt afectuoşi şi drăgălaşi. Am crescut câini, chiar nu pot să-mi imaginez viaţa fără un câine, îmi iubesc şi îmi îngrijesc câinii ca pe nişte membri ai familiei şi sunt convins că afecţiunea este reciprocă. Nu aş putea omorî un câine, de fapt cred că nu aş putea ucide niciun animal şi nici nu pot să asist la gesturi de cruzime faţă de vietăţi. Şi cu toate astea, după 23 de ani în care autorităţile  se luptă cu problema câinilor fără stăpân sunt convins că nu există altă soluţie în afara capturării lor şi a eutanasierii în condiţii cât mai blânde – dacă putem vorbi despre moarte blândă. Prinderea câinilor şi „găzduirea” lor în cuşti strâmte şi insalubre nu este o soluţie. Câinele va fi chinuit, lipsit de spaţiul şi de arealul său. De multe ori câinii sunt maltratati şi  înfometaţi. Pe de altă parte castrarea şi lăsarea în libertate a maidanezilor s-a dovedit că nu duce la scăderea populaţiei canine. Momentul „zero” ar însemna normalizarea relaţiilor între câine şi om în România. Responsabilizarea oamenilor şi conştientizarea obligaţiei pe care orice stăpân trebuie să o aibă faţă de câinele său. În spatele dragostei faţă de câinii vagabonzi, acolo unde ea este sinceră şi nu mercantilă, stă de cele mai mult ori o mare doză de iresponsabilitate. Nu este suficient să hrăneşti câinele aciuat pe lângă scara blocului. Orice animal domestic are nevoie de mult mai mult decât de hrană. El trebuie ocrotit, educat, supravegheat, tratat atunci când este bolnav, deparazitat şi nu în ultimul rând stăpânul trebuie să fie responsabil pentru acţiunile animalului. Degeaba sunt adoptate norme de convieţuire între oameni şi animale, dacă nu se ţine sub control populaţia de câini vagabonzi de al căror comportament imprevizibil nu răspunde nimeni şi pe care nu-l poate controla nimeni. Adoptarea unui câine fără stăpân pare a fi singura soluţie benefică pentru animale şi om în egală măsură. Adoptarea nu înseamnă însă simpla hrănire a câinelui lăsat în continuare pe stradă.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Maidanezii nu sunt prietenii omului

 1. Hingheru zice:

  Romania e plina de haite e de maidanezi este o adevarata invazie . Maidanezii trebuie adunati si eutanasiti .

 2. Anca Mlp zice:

  Parlamentul este cel care are puterea să găsească soluția. Deocamdată, însă, de ani de zile, nu reușește. Sau nu are curajul să rupă pisica în două. Legea votată în luna martie de senatori nu schimbă nimic în bine. Conform acestei legi, câinii vagabonzi vor fi duși în adăposturi, sterilizați și, dacă în adăposturi nu mai este loc, returnați în stradă. Adică la fel ca și până acum! Eutanasierea va fi permisă strict în cazul maidanezilor bolnavi. În plus, iată noutatea!, eutanasierea va fi decisă nu doar de medicul veterinar, ci și de un reprezentant al asociațiilor de protecție a animalelor. Ultimul cuvânt îl vor avea deputații. Rămâne de văzut dacă aceștia vor vota legea în forma aprobată de Senat sau dacă vor face modificări esențiale, care să ducă cu adevărat, într-o perioadă rezonabilă de timp, la rezolvarea problemei.

 3. neax zice:

  Până şi parlamentarii au înţeles ceva că vă scapă. Câinii vagabonzi provin din câinii cu stăpân, care duc anual 6 pui la colţul străzii. Dacă stăpânii vor fi obligaţi să.şi castreze câinii din gospodărie, în câţiva ani nu veţi mai vedea maidanez pe străzi.

  • Corect, o parte din cainii vagabonzi provin din cainii cu stapan, dar nu multi pentru ca puii nu supravietuiesc in lipsa catelei. Totusi trebuie luate masuri de inventariere, eventual de sterilizare a acestora si responsabilizare a stapanilor. Dar sunt si forate multi caini vagabonzi care se inmultesc pe strada. Mortalitatea naturala in randul acestora nu este foarte ridicata. Oricum pentru a putea trage la raspundere stapanii care elibereaza catei trebuie intai facuta curatenie.

 4. ATEULABSOLUT zice:

  Dacă vă supără vreun cîine daţi-i antigel concentrat amestecat cu pateu, ca o pastă subţire. A doua zi va fi mort.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.