Din indicațiile Magnificentului Andrei Marga către grațioasa sa soție: “Din această seară turnăm în familie”

"KV a întrebat pe AM dacă respinge în continuare ideea importanţei lui Foucault. AM a răspuns că l-a recitit pe filosoful francez, după dispariţia sa, când a putut vedea întreaga operă şi că are o părere mai bună despre analizele lui, ce stau totuşi sub influenţa lui Nietzsche şi reprezintă o netă gândire conservatoare. Chiar dacă nu acceptă poziţia lui Foucault, e de apreciat talentul lui. Discuţia s-a concentrat asupra informaţiei furnizată de KV că a venit de fapt la Cluj-Napoca pentru a-l anunţa pe DP că a fost ales în Academia americană de istorie, pe locul devenit vacant al lui Braudel. Prof PT, AM, toţi cei prezenţi au manifestat satisfacţia pentru această alegere. KV a spus că s-au trimis actele de rigoare conducerii Academiei RSR."

„KV a întrebat pe AM dacă respinge în continuare ideea importanţei lui Foucault. AM a răspuns că l-a recitit pe filosoful francez, după dispariţia sa, când a putut vedea întreaga operă şi că are o părere mai bună despre analizele lui, ce stau totuşi sub influenţa lui Nietzsche şi reprezintă o netă gândire conservatoare. Chiar dacă nu acceptă poziţia lui Foucault, e de apreciat talentul lui. Discuţia s-a concentrat asupra informaţiei furnizată de KV că a venit de fapt la Cluj-Napoca pentru a-l anunţa pe DP că a fost ales în Academia americană de istorie, pe locul devenit vacant al lui Braudel. Prof PT, AM, toţi cei prezenţi au manifestat satisfacţia pentru această alegere. KV a spus că s-au trimis actele de rigoare conducerii Academiei RSR.”

Până să nu citesc informația în cotidianul Evenimentul Zilei, habar nu am avut că Însuși El, Magnificentul Andrei Marga, stâlp de nădejde al țărănismului și liberalismului post-decembrist, a fost și redactor șef al revistei “Napoca Universitară”, revista studenților comuniști din centrul Universitar Cluj-Napoca. Cum nu știam că încă din acea perioadă s-a dovedit a fi un biet șobolan care livra informaţii Securităţii.

Deocamdată, “Nota informativă” datată 10 aprilie 1978, este prima atestare documentară a reîncarnării acestui nou “Neacșu de Cîmpu Lung” ce “I pak” își da în gât colegii, cunoscuții și confrații:

 • „În noaptea zilei de 6 spre 7 aprilie, la tipografia de pe B-dul Lenin a sosit un grup de persoane de la televiziunea ZDF din Mainz (RFG) şi de la televiziunea din Viena, care din relatările tipografilor urmau să realizeze cadre privind editarea cotidianului de limbă maghiară din oraş. (…) După ce au realizat filmul, toţi cei din grup au trecut pe la birou şi am fost prezentat celorlalţi «ca un redactor-şef care a studiat în RFG»”. Revista la care Andrei Marga era redactor-şef era tipărită la Întreprinderea Poligrafică Cluj, aflată pe Bd. Lenin.

Cert este faptul că Andrei Marga a colaborat cu Securitatea fostului regim comunist sub personalitățile multiple „Horia”, „sursa Mureşan” şi „sursa M.A.”. Potrivit dosarului primit de la CNSAS, el a scris olograf (de mână) şi a semnat cu numele de cod „Horia” cinci note informative:

 • În data de 28.octombrie 1977, Andrei Marga a scris două note informative: una în cazul Werner, alta în cazul studentului B.H.
 • În data de 15 decembrie 1977 a scris notă informativă despre doctorandul american R.M.
 • În data de 24 martie 1978, nota informativă în cazul cetăţeanului iordanian D.M.A.H.M., pe vremea când acesta era doctorand în cadrul Universităţii din Cluj-Napoca, la specialitatea Biologie marină.
 • În data de 10 aprilie 1978, nota informativă referitoare la cetăţeanul vest-german V.M.

Dar, stați (vorba reclamelor cu și despre vândut), asta nu este tot. Din ceea ce s-a păstrat în arhive, reiese faptul că Andrei Marga, actualul stâlp al Institutului Cultural Român, propagandistul șef al imaginii României în lume, propovăduitorul caloriferului, a fost un turnător atât de fidel al Securității comuniste, încât a livrat informații chiar și la zece ani distanță de la momentul racolării, sub numele de cod „Mureșan” și „M.A.

 • ”Conform documentului de la CNSAS, în dosarul deschis pentru urmărirea lui V.K., profesoară de antropologie la Universitatea John Hopkins, au fost găsite documente a căror coroborare atestă faptul că în perioada vizitelor efectuate în România de V.K., în anii 1986 şi 1987, Andrei Marga a furnizat informaţii despre cercetătoarea americană, informaţii care au fost preluate şi consemnate de lt. col. Ţinca Ovidiu, de la Serviciul III, IJ Cluj, fiind înregistrate pe numele conspirative „Mureşan” şi, respectiv, „M.A.”
 • Nota informativă din 20 iunie 1987 – sursa „Mureşan”: „Sursa relatează că în seara zilei de 16 iunie a.c., a primit un telefon de la cercetătoarea americană K.V., care şi-a anunţat venirea la Cluj. Sursa a invitat-o la ea acasă, astfel că după ora 21,00 aceasta s-a prezentat la domiciliul sursei. A relatat că a sosit în Cluj cu o zi înainte şi în prima seară i-a făcut o vizită acad. D.P.(…) În rest discuţiile au fost de moment. A adus mici atenţii. Cumpărându-şi maşină în RFG şi neştiind care este situaţia cu benzina la noi, a adus o canistră plină pe care a depozitat-o la sursă.”
 • Nota informativă din 25 iulie 1987, sursa „Mureşan”: „În ziua de 24 iulie a.c., sursa a luat prânzul la restaurantul Casei Universitarilor cu cercetătoarea americană V.K., prezentă fiind şi soţia sursei. Discuţiile au avut ca temă principală filosofii români pe care-i citeşte în prezent V. L-a parcurs pe Blaga (anumite privinţe) şi în prezent se ocupă de Rădulescu-Motru. Sursa i-a făcut o scurtă prezentare asupra rolului lui Motru, atrăgându-i atenţia că opiniile acestui om de cultură şi filosof nu trebuie absolutizate. În nişte discuţii ulterioare, V.K. s-a interesat de personalitatea filosofului Constantin Noica şi cum ar putea să-l cunoască. Sursa i-a spus că Noica (foto) este o personalitate în filosofia şi cultura românească, că-l cunoaşte personal şi dacă ea vrea să-l cunoască, n-are decât să-i scrie la Păltiniş-Sibiu, unde acesta locuieşte de obicei.(…)”
 • Nota informativă din 19 iulie 1987, sursa „Mureşan”: „Sursa relatează că a avut mai multe discuţii la restaurantul Casei Universitarilor, precum şi la domiciliul sursei (unde au fost prezenţi şi familia scriitorului UE şi istoricul LG), ocazii cu care au reieşit următoarele aspecte: (…) Sursa nu a constatat să manifeste vreun interes deosebit faţă de scriitorul Eugen Uricariu pe care-l cunoştea din vară. A participat la conversaţia generală despre rolul literaturii şi-a scriitorilor într-o cultură, la ultimele apariţii editoriale etc. Nu a pus întrebări referitoare la viaţa politică, socială sau economică, dar sursa a constatat că este perfect introdusă în viaţa cotidiană (…)”.

Este vorba despre cercetătoarea americană Katherine Verdery – turnată de Marga în familie. Căci, dovadă a fidelității maxime, Andrei Marga și-a pus și soția să toarne și ea nițel – să fie pace și armonie “în celula de bază a societății”. În informarea din 23 iunie 1986, scrisă de ofiţerul Ţinca Ovidiu, se spunea informaţiile livrate de Andrei Marga sub numele sursa „MA”, cu privire la cercetătoarea americană au fost confirmate şi prin nota raport din 13 iunie 1986 redactată baza informaţiilor furnizate de o sursă ocazională cu numele de cod „Traian”. Cine să fie, dom’le “sursa Traian”? Direcţia de Investigaţii a CNSAS a descoperit în dosarele verificate şi o notă din 17 iunie 1987 (dată cu trei zile înainte de nota informativă scrisă de ofiţerul Ţinca), redactată la maşina de scris şi semnată olograf de Delia Marga, cea de-a doua soţie a lui Andrei Marga.

 • „Conform obligaţiilor ce decurg din legile în vigoare privind relaţiile cu cetăţenii străini, subsemnata Delia Marga, filolog la Institutul de istorie şi arhelologie, precizez că în data de 16 iunie 1987 am fost anunţată (seara) telefonic, de sosirea pentru un stagiu de studii de două luni(…) a profesoarei K.V. din SUA. După o oră, profesoara V. mi-a făcut o vizită la domiciliu, unde am primit-o împreună cu soţul meu, Andrei Marga (…), profesoara ne-a rugat să adăpostim, pentru câteva zile, o canistră cu benzină, adusă ca rezervă pentru maşina cu care a venit în ţară”

Bănuiesc că acum americanii sunt fericiți!

RECAPITULARE:

 • Andrei Marga a fost recrutat de Serviciul III al Securităţii Cluj, în luna august 1977, ca legătură a unui alt colaborator cu numele de cod “Werner”. În anul care a urmat, Marga a dat mai multe note informative, redactate olograf şi semnate cu numele de cod “Horia”. Marga a informat Securitatea mai ales despre studenţi şi profesori străini care veneau la Cluj. Relatările sale sunt făcute sec, dar cu mare atenţie pentru detaliile privind locaţiile, îmbrăcămintea şi legăturile personajelor pe care le fila. Înainte de a începe colaborarea cu Securitatea, Andrei Marga fusese bursier Humboldt în Republica Federală Germania. La momentul recrutării, Marga conducea o revistă clujeană numită „Napoca universitară”. Printre notele informative scrise de Andrei Marga se numără relatarea vizitei unei echipe a televiziunii germane ZDF la Cluj, pentru a filma un documentar într-o tipografie, dar şi activităţile unui doctorand venit din Iordania. Printre cei filaţi de Marga s-a aflat şi un lector venit din Germania să predea la Cluj. Marga a relatat Securităţii despre întâlnirea acestuia, de la cofetăria „Tineretului” din Cluj, cu un doctorand şi cu un profesor de filozofie din Germania. Din documentele descoperite în arhive de CNSAS, reiese că Andrei Marga a fost şi urmărit de Securitate în trei perioade: 1978-1979, 1984 şi 1987-1989. Şi Delia Marga a turnat la Securitate. Dovada apare chiar într-una dintre notele informative date de Marga în 1987, care a fost folosit ca sursă într-un filaj asupra unei profesoare americane venită la Cluj. Americanca venise la Marga acasă să lase o canistră cu benzină, pe care o adusese în România de spaimă că aici nu găseşte combustibil pentru maşina sa. De asemenea, profesoara din SUA dorea să îl cunoască pe filozoful Constantin Noica, refugiat la Păltiniş. În acest caz, Marga şi soţia sa au fost folosiţi ca informatori de către un alt colaborator al Securităţii, cu nume de cod Mureşan. În dosarul informativ nr. I 195847 se găseşte o listă cu „persoane recontactate de cercetătoarea americană Katherine Verdery în care se menţionează: „Marga Andrei – lector universitar la catedra de filosofie. Este sursă a serviciului 3 Cluj folosită în caz.”

CINE ESTE KATERINE VERDERY:

Acest articol a fost publicat în Portretul turnătorului la bătrânețe și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Din indicațiile Magnificentului Andrei Marga către grațioasa sa soție: “Din această seară turnăm în familie”

 1. ad.rian zice:

  Miroase a igrasie turnatoria si dupa ce-ai aruncat apa din copaia mortului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.