Bunătatea este luată drept prostie, respectul este legat de frică sau interes, o scară a valorilor morale nu mai există

Visele devin atât de repede realitate! O libelulă poate fi zâna florilor, iar vrăbiuţa care se scaldă în pâmântul din jardinieră o prinţesă fermecată. Bostanii sunt caleşti trase de şoricei transformaţi în armăsari focoşi. Păsărelele şi şoriceii dau întotdeauna o mână de ajutor prinţesei necăjite, în timp ce copacii se transformă în întunericul pădurii în monştri fioroşi. Bogăţiile nu au nicio valoare, aurul este doar un metal galben care poate fi oricând înlocuit de o banală sârmă, tot aşa cum cele mai scumpe diamante nu valorează nimic în faţa biluţelor de sticlă colorată înşirate pe o aţă. Fericirea în forma ei cea mai pură există doar în ochii limpezi ai copiilor. Pentru că în universul copiilor nu există nici răutate, nici invidie, nici orgolii, nici dominare. Există doar prinţi, prinţese, zâne. Există tot ceea ce vor copiii să existe.
Oare ce declanşează pervertirea omului la maturitate? De ce nu putem să rămânem la fel de senini, buni şi lipsiţi de meschinării o dată maturizaţi?
Este adevărat că Mikey Mouse nu ne mai ascultă şi aflăm dureros de „abrupt” că nu există Moş Crăciun. Nici iepuraşii nu-i mai privim ca pe nişte prieteni de joacă. Ne abrutizăm şi începem să-i apreciem mai mult în ceaun decât în ţarcul cu jucării. Mielul devine mai repede asociat cu vin şi cartofi la cuptor, decât cu versurile legate de primăvară. Devenim oameni mari şi răi în acelaşi timp. În loc să evoluăm prin educaţie şi învăţare, ne prăbuşim pe o scară a valorilor al cărui „sus” sau „jos” nu mai suntem capabili să-l definim. Candoarea copilărească începem să o definim maliţios ca fiind naivitate, iar bunătatea, în cele mai multe cazuri, este luată drept prostie. Experienţa de viaţă, educaţia, maturizarea pervertesc valorile cu care creatorul l-a înzestrat pe om. Trăim într-un păienjeniş de interese. Încercăm să supravieţuim călcând în picioare aproape tot ce ne stă în cale. Respectul este legat în cele mai multe cazuri de frică sau interes, în timp ce o scară a valorilor morale nu mai există.
Copiii nu au conştiinţa credinţei într-o anume divinitate, indiferent că acela este Dumnezeu, Alah sau Budha, dar au divinitatea în sufletul lor nepervertit. Cu cât ne apropiem declarativ de divin, cu cât aprindem lumânări, cu cât ne rugăm mai mult prin temple, moschei, sinagogi sau mănăstiri, cu atât pierdem divinul din suflet. Ne îndepărtăm de copilărie, ne maturizăm şi ne înrăim într-o lume în care nu ar trebui să uităm că nu noi, maturii, suntem stăpâni, ci ei copiii. Pentru că lumea noastră este îngrădită în reţele de orgolii, interese, răutăţi pe când lumea lor este ceea ce vrea sufletul lor curat să fie…

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Bunătatea este luată drept prostie, respectul este legat de frică sau interes, o scară a valorilor morale nu mai există

  1. carat zice:

    Excelent articolul !
    Pe masura ce copilul creste, descopera adevarata lume in care va fi obligat sa traiasca si in functie de cei 7 ani de acasa, se va transforma in pradatorul de maine. Cu cat in anturajul lui va vedea mai multi profitori, cu atat mai mult va vrea sa-i depaseasca. Intr-o lume in care numai in ultimul secol populatia s-a dublat (deci si numarul pradatorilor) iar faptic pamantul nu-i mai poate sustine pe toti, vom ajunge cat de curand din animalele rapace de astazi sa devenim canibali in adevaratul sens al cuvantului. Va scapa cine va putea. Noi, cei cativa *naivi* ce mai credem in valori si morala vom disparea primii.
    Ca de altfel in toate generatiile, cei mai in varsta nu pot sa-si imagineze in ce lume vor trai nepotii lor. Totusi, viata va continuua iar *adaptarea la mediu* asijdertea. Pana cand ? Pana Unde ? Dumnezeu cu mila (sau apocalipsa).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.