Mă, da, cu Bechtelu ăsta ce se mai întâmplă?

Badea Gheorghe îşi mână căruţa pe drumul prăfuit între holde. Caii merg alene şi tot alene zboară gândurile baciului, care aproape că aţipeşte pe capră. Ca să nu adoarmă începe să-şi mişte capul în toate direcţiile. Se uită în spate şi vede norul de praf în urma căruţei. „Seceta asta… N-ar strica puţină ploaie!” Şi-ar fi dorit moşul o ploicică, cât de mică, să mai ude puţin măcar praful de pe drumul dintre holde. Porumbul e uscat şi împilit, grâul abia dacă s-a făcut, fructele s-au uscat în pomi. Moşul îi dă bice calului să ajungă mai repede în sat. Azi e zi de pensie şi se poate răzbuna pe seceta de afară, ostoind măcar arşiţa de pe gât cu câteva halbe de bere la „privatizat”. autostrazi
Drumul plin de praf dintre holdele uscate de secetă ar fi trebuit să fie de mult autostrada care lega Carpaţii de Câmpia Panoniei. Adrian Năstase a încredinţat fără licitaţie lucrarea unei firme americane, Bechtel. Baciul Gheorghe de mult ar fi trebuit să-şi conducă Loganul pe şoseaua modernă. L-a cumpărat din banii obţinuţi pentru terenul pe care l-a vândut pentru autostradă. Îl ţine în garaj, că doar nu o să umble pe drumul prăfuit dintre holde cu maşina mică. Mai merge cu el la copii la oraş, dar rar. El nu ar fi avut nevoie de autostradă, că oricum nu are unde să meargă. Universul său este delimitat de drumul colbuit şi „privatizatu’” unde bea în ziua de pensie câteva beri. La televizor a mai auzit ceva discuţii despre autostradă. Vorbeau unii că Năstase ar fi de vină că nu e gata. Alţii ziceau că Boagiu. Chiar şi Băsescu cică ar fi pus ceva frâne. Şova (tânărul ăla obraznic) a ieşit şi a spus că e gata cu Bechtelul. Numai să nu îl pună cineva să dea banii înapoi, că el nu mai are ce face cu pământul ăla. Şi apoi banii îs gata, că şi-o luat maşină mică. Cu gândurile astea în minte a ajuns pe terasa „privatizatului”. Aici discuţii aprinse despre Becali. Cică e gata cu Steaua, îl condamnă şi în „cazul Valiza” şi se duce dracului echipa. „Mă, da, cu Bechtelu ăsta ce se mai întâmplă?” A întrebat Badea Gheorghe într-o doară. Poate careva dintre ăi mai tineri ştiu ceva. Nimeni nu i-a răspuns. Gigi Becali era mult mai important decât amărâta aia de autostradă de care toată lumea vorbeşte de vreo 10 ani dar până acum nu a deranjat pe nimeni. Oricum au auzit că americanii care lucrează la drum nu fac angajări din zonă. Şi dacă ar face, îi pun pe oameni la muncă şi îi plătesc prost. Mai bine beau ei o bere. Că bani de-o bere pot să-şi facă şi în sat. La ce le trebuie lor autostradă. Lasă! Nici să nu înceapă prea repede lucrările. Un lucru e clar, nimeni nu o să-i ceară banii înapoi pentru pământul pe care l-a vândut, pentru că mai devreme sau mai târziu o să fie făcut şi drumul. Poate el n-o să-l mai apuce. Mare pagubă, oricum nu are unde să meargă pe autostradă.
Badea Gheorghe a ajuns acasă, a mârâit ceva către nevasta care nu i-a stat în cale ştiind că vine de la „privatizat”. S-a pus în pat şi a încercat să adoarmă, chinuit însă de problema care nu i-a dat pace toată ziua. „Oare nu dă totuşi o ploaie cât de mică, să mai crească puţin porumbul ăla…”

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.