PSD joacă „Păcălici” cu PNL. Cu Antonescu mână moartă

de Ștefan Ciocan

By BARICADA (www.baricada.wordpress.com)

By BARICADA (www.baricada.wordpress.com)

Pe scena politică din România se joacă probabil ultimul act din piesa numită USL. O dezmembrare a alianţei electorale, de succes de altfel, este legată doar de capacitatea lui Traian Băsescu de a forma o grupare suficient de puternică în Parlament, pentru ca împreună cu PSD şi UDMR să poată constitui o nouă majoritate. Liberalii simt că PSD îşi pregăteşte terenul ca să-i lase în offside. Unul dintre liderii lucizi ai PNL, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara, Mircea Moloţ, spunea la şedinţa Biroului Politic Naţional din 16 mai: „Ne aşteaptă două alegeri şi primarii noştri nu au nimic. Să se împrumute nu pot (…) Bani de investiţii nu am, oameni pe funcţii nu am (…) Şi cu toate acestea, încă sunt favorabil acestei alianţe pentru că în toate sondajele se vede că peste 60% sunt favorabili USL, dar va avea PSD grijă să o rupă şi să arunce cu mizerii că noi am rupt…” Singurul care nu vede, sau se face că nu vede degradarea pe zi ce trece a prieteniei cu PSD, este Crin Antonescu. Preşedintele PNL a reuşit să se înconjoare cu o gaşcă de oameni impuşi de Voiculescu şi trustul său de presă care nu au nimic comun nici cu ideea de liberalism, nici cu PNL. Singurul său dor este acela de a ajunge preşedinte. Cu cât se apropie „dimineaţa”, cu atât visul lui Antonescu se destramă.
Şubrezenia alianţei dintre PSD şi PNL porneşte din modul paritar de împărţire a puterii prevăzut în înţelegere. Baronii PSD nu agreează, pe bună dreptate, această împărţire în condiţiile în care social-democraţii au obţinut rezultate mult mai bune în alegeri şi stau mult mai bine în sondaje. În aceste condiţii, Ponta a ieşit public şi a spus că trebuie renegociat protocolul USL, suspendat în acest moment. Orice renegociere poate să ducă la rupere, şi asta se va întâmpla dacă PSD va reuşi să genereze o nouă majoritate în Parlament. În acest caz, Traian Băsescu va fi pus în situaţia de a numi din nou un premier. Poate ultimul până la încheierea ultimului său mandat. Cred că nimeni nu se îndoieşte în momentul de faţă că „alesul” va fi tot Victor Ponta.
Totuşi liberalii au şansa să rămână la guvernare dacă vor avea înţelepciunea să renunţe la paritate în protocolul USL şi să sacrifice „pohta ce a pohtit” Antonescu – preşedinţia. Pesediştii nu pot să scape un moment atât de prielnic pentru a-şi impune omul lor la Cotroceni, dar şi pentru Antonescu este greu să accepte că a fost luat de păcălici de către partenerii de alianţă. Sondajele de opinie dau însă un trend descendent popularităţii celui mai chiulangiu parlamentar din România. Antonescu a rămas blocat în singurul proiect politic pe care l-a gândit vreodată, sau care i-a fost impus de „tonomatele” lui Voiculescu: „Jos Băsescu!” Atâta timp cât Ponta şi PSD i-au ţinut isonul, vocea sa stridentă a fost estompată, dar acum cântă solo, şi cântă extrem de fals, chiar deranjant pentru urechile electoratului. Rămâne de văzut dacă „soprana dezacordată” va fi sau nu sacrificată de PNL pentru menţinerea puterii sau liberalii vor trece în opoziţie cântând în continuare aria, „singur împotriva tuturor”, atât de dragă lui Antonescu în ultima vreme.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la PSD joacă „Păcălici” cu PNL. Cu Antonescu mână moartă

  1. salve , Pacalici nu se joaca cu mana moarta 🙂

  2. ad.rian zice:

    Antonescu poate ca doarme cu vise frumoase, uitand ca a devenit cosmarul diurn al Romaniei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.