Iepuraşul se întoarce

de Ion Mureşan

Înainte de Paşti, cînd doamnelor nu li se mai vede decît năframa dintre tipsiile cu prăjituri şi tăvile cu miel împănat, cînd bărbaţii mai mult încurcă decît descurcă prin case, a tunat şi a adunat spre seară un grup de mici întreprinzători pe terasa de la colţul străzii. S-au bifat listele cu produse şi servicii, s-a făcut un fructuos schimb de invitaţii la udat, după care, ca şi cum li s-ar fi tăiat maioneza, toţi s-au retras invocînd iminentul control de a doua zi. M-am mirat, căci doar nu o fi controlul mai iute decît Speedy Gonzales, celebrul personaj din desenele animate, ca să bată un oraş întreg şi comunele din prejmă în aceeaşi zi. Un domn peste care trecuse controlul m-a liniştit. Mirarea mea nu a mai avut obiectul mirării, cînd am aflat că nu e vorba de un control, ci de ceva mult mai rău, de o sumedenie de controale. Cîte autorizaţii are o firmă, la tot atîtea controale are a se aştepta. Iar experienţa a dovedit că în preajma sărbătorilor controalele se înmulţesc. Toţi cei care ţi-au dat voie să plăteşti impozite la stat vin să-ţi ureze de bine şi prosperitate. Ocazie cu care le urezi şi tu de prosperitate. Şi îţi înmulţeşti păcatele cu o samă de înjurături. Aşa, ca să ai ce mărturisi la spovedanie. Vin de la garda financiară, de la finanţe, de la mediu, de la sanitar-veterinari, de la igienă, de la construcţii, de la pompieri, de la poliţie, de la primărie, de la forţele de muncă, de la consiliul judeţean, de la protecţia consumatorilor, de la metrologie etc.

Inspecţiile au rol de îndrumare şi control. Asta se traduce prin rol de şpagă şi amendă. Ori una, ori alta, ori amîndouă. Fără nici una, nu se poate. Căci, cotă parte din amendă se adaugă la salariul controlorului. Avertismentul se aplică doar atunci cînd şpaga e mai tentantă decît procentul pe care îl dă statul organului. Pînă la urmă reiese că patronul e un mic masochist: plăteşte amenzi de dragul de a plăti impozite. „Controlul – zicea omul relaxat – întăreşte corupţia de stat”. Bugetul, visul salvator al românului, are zeci de căpuşe.

Nu mai e nevoie să vă spun că m-am adresat cu severitate interlocutorului meu: „Dar, totuşi, voi de ce nu vă puneţi actele şi treburile firmei la punct, după ce v-au fost semnalate neregulile?” Omul s-a uitat la mine ca la un controlor fără atribuţii şi mi-a zis: „N-om fi noi chiar sfinţi, dar nici chiar proşti. Bineînţeles că remediem tot ce se poate, că încercăm să fim fără cusur. Dar, la atîtea controale, eşti condamnat să fii iepuraş:

Iepuraşul umbla ţanţoş prin pădure. Se întîlneşte cu ursul care îi cere o ţigară. «Sigur, ursule, cu plăcere, zice urecheatul», şi-i dă o ţigară cu filtru. «Fără filtru, nu ai», zice ursul, şi-i trage o chelfăneală soră cu moartea. Peste o lună, se întîlnesc din nou. Iepuraşul avea şi ţigări cu filtru, şi fără, dar nu avea chibrituri, aşa că mai încasează o mamă de bătaie. A treia oară, iepuraşul avea şi cu filtru, şi fără şi chibrituri. Ursul îi trage din nou o bătută cu strigături. «Bine, bine, ursule, dar am avut de toate!», zice urecheatul printre suspine. «Vezi că eşti prost – îi zice ursul rîzînd – ai de toate, dar nu ai şapcă»”.

Acest articol a fost publicat în Ghinion 100% și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Iepuraşul se întoarce

 1. ad.rian zice:

  „Rasu’ , plansu’ „. Nici un imperiu n-a jefuit intr-o devalmasie mai mare Tara asta decat aceste capuse neocomuniste ale Statului mafiot, care arunca in deriziune libera concurenta si initiativa particulara. Malformatia sociala pe care o traim naste forme noi de organizare si supravietuire. Care ii vor supravietui.

 2. tayss zice:

  HRISTOS A INVIAT,UN PASTE FERICIT SA AVETI,si cred ca v-am mai scris in SPANIA ai controale numai daca ai o reclamatie, fiindca nu ii dai drumul la firma doar atunci cind ai toate actele pe care ti le rezolva avocatul,si in cazul cina ai control prima data iti da termen de o luna sa-ti rezolvi problema, fix la data urmatoare vin sa vada daca ai rezolvat nu ,atunci iti ei amenda,in tara sint SACALII .,si fac f.bine ca romanii nu se revolta, de ce nu o pun de o greva toti privatizatii daca au actele in regula.

 3. mihbaciu zice:

  Hristos a inviat!
  Un Paste cu pace si senin in suflet si in casa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.