Talentul nu este ca votul, să se cumpere pe două beri şi patru mici

O pictoriță de 15 ani din România, premiată de Împăratul Japoniei

O pictoriță de 15 ani din România, premiată de Împăratul Japoniei

de Ștefan Ciocan

Politicienii şi trepăduşii din jurul lor nu pierd nicio ocazie să-i umilească pe cei care se ridică ceva mai sus pe o scară a aprecierii publice. Drumul de la sublim la ridicol este foarte scurt când oameni care nu se pricep încearcă să transforme un eveniment artistic în propagandă politică. O asociaţie născută „pe scările” Primăriei Deva şi-a propus să o promoveze pe tânăra artistă Anca Bondane, eleva al cărui talent a fost apreciat până şi de Împăratul Japoniei Akihito, care i-a acordat un premiu. Dar aprecierea edililor deveni s-a transformat într-o experienţă umilitoare pentru tânăra de al cărui nume cu siguranţă vor auzi şi marii galerişti ai lumii. Asociaţia „Terra Corvinia” şi-a propus, declarativ, să o sprijine pe tânăra artistă. În acest scop a organizat vernisajul unei expoziţii cu vânzare în holul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Intenţiile bune nu s-au materializat pentru că organizatorii s-au rezumat să obţină aprobarea pentru amplasarea unui suport cu câteva tablouri în holul ISJ, să aducă câteva sticle de apă şi cafea şi nu în ultimul rând să aducă Primarul pentru poze şi discurs. Până la urmă, nu lipsa simezelor sau a luminii adecvate care să pună în valoare lucrările de certă valoare ar fi de reproşat organizatorilor, ci lipsa de tact în relaţia dintre tânăra artistă şi potenţialii cumpărători. Încă de la început mesajul a fost unul umilitor de genul: “Am organizat această expoziţie ca să aibă Anca bani de Paşte”. Tovarăşi politruci! Anca este un artist, şi încă unul de excepţie. O copilă atât de talentată, care are şansa să ajungă atât de sus încât voi nici măcar nu puteţi visa! Anca nu este un copil care are nevoie de mila voastră şi a cocalarilor gelaţi care vă înconjoară! Arta are nevoie de admiraţie şi apreciere, dar maşina de propagandă din preajma politicienilor de unde să ştie ce sunt cele două concepte. Aprecierea şi admiraţia se traduc în limbajul propagandistic în “pupincurism” şi teamă. Arta înseamnă cu totul altceva! Arta nu ţine cont de Paşte sau Crăciun, de campanii electorale. Valoarea artistică a Ancăi nu diferă în funcţie de data din calendar, cu creşteri mai accentuate în perioada de sărbători.
Umilinţa nu s-a oprit la discursul neinspirat al purtătorului de cuvânt al Primăriei. Publicul a aflat că tablourile vor fi vândute direct de artistă. Ca în piaţă! Cum să pui un copil de 15 ani să-şi vândă singur tablourile?! Politrucii şi propagandiştii de partid nu pricep că pentru artist o lucrare este inestimabilă. Este ca şi cum ai pune o mamă să-şi vândă copilul. Probabil că ei, cei care vând şi cumpără orice dacă primesc comisionul aferent, ar fi capabili să-şi vândă şi pruncii şi părinţii. Dar un copil, artist înzestrat cu o anumită sensibilitate, nu poate să-şi vândă tablourile cum ar vinde un cioban mieii de Paşte. Pe de altă parte şi cumpărătorii sunt puşi într-o situaţie dificilă. Este foarte greu să-i oferi un preţ corect unui copil atât de talentat. Oricât de mult şi tot ar fi puţin. Pentru că talentul nu are preţ. Talentul nu este ca votul, să se cumpere pe două beri şi patru mici.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Talentul nu este ca votul, să se cumpere pe două beri şi patru mici

  1. Bogdán Gabriella zice:

    Un copil de 15 ani nu poate riposta intr-o situatie atat de penibila, singura nu poate sa tina piept contra unui intreg slep de „organizatori”, dar unde au fost parintii ei, profesorii ei, adulti care ar fi putut reactiona prompt. Eu sper, ca acasa, ulterior, va fi consolata si ajutata in drumul ei spre reusita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.