Bunul mers al economiei şi măsurile bune pentru antreprenori nu sunt în obiectivul celor care ne guvernează

de Ștefan Ciocan

Aproape de necrezut! Parlamentarii din România au şi iniţiative legislative legate de problemele reale cu care se confruntă antreprenorii. Deputatul clujean Adrian Gurzău a iniţiat un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va veni în sprijinul antreprenorilor vulnerabili în faţa creşterii neanunţate a preţurilor la energie electrică, gaze şi combustibili sau a taxelor şi impozitelor. Conform proiectului de lege, statul ar avea obligaţia să asigure diferenţele de preţuri rezultate din eventuale majorări intempestive la combustibili, energie şi gaze naturale pentru contractele aflate în derulare. O astfel de lege ar ajuta foarte mult societăţile comerciale din domeniul producţiei şi serviciilor. O firmă care încheie un contract pe termen mediu sau lung, cu un anumit preţ, va fi afectată de o majorare de 10 – 15 procente a energiei electrice, a gazelor sau a combustibililor, cu atât mai mult cu cât în România astfel de scumpiri sunt imprevizibile şi nu se anunţă cu o perioadă rezonabilă de timp înainte. În lipsa unei tehnologii competitive, firmele româneşti care vor să iasă pe piaţa europeană sunt nevoite să lucreze cu o marjă de profit foarte mică. Acest profit mic se va transforma în pierdere dacă pe parcursul derulării contractului va creşte preţul la energia electrică, gaz sau combustibili. Firma din România ori nu-şi va putea îndeplini obligaţiile contractuale, ori va lucra în pierdere. Ambele situaţii sunt negative pentru economia naţională. În prima situaţie va scădea credibilitatea firmelor româneşti, şi aşa absente pe pieţele importante ale lumii. În a doua situaţie firma, lucrând în pierdere, nu-şi va putea plăti furnizorii, taxele şi impozitele sau salariile. O astfel de ipoteză ar aduce pierderi mult mai mari bugetului de stat sau celui de asigurări sociale decât acordarea unor sume de bani care să subvenţioneze diferenţa între preţurile majorate şi cele practicate în momentul încheierii unui contract comercial.

O astfel de lege se poate aplica foarte uşor pentru că în structura preţului de producţie a unui bun sau a serviciilor se evidenţiază exact costurile cu energia, combustibilii sau gazele naturale, în funcţie de specificul producţiei. În funcţie de prevederile contractuale se poate stabili consumul pentru o unitate de produs şi implicit subvenţia.

Oricât de bună ar fi o astfel de lege pentru antreprenorii afectaţi de lipsa de predictibilitate a pieţei din cauza majorării intempestive a preţurilor la combustibili şi energie electrică, şansele să fie adoptată sunt foarte mici, dacă nu aproape inexistente, pentru că iniţiativa aparţine unui parlamentar al opoziţiei, iar maşina de vot din Parlament nu ţine cont decât de interesele şi comenzile politice. Bunul mers al economiei şi măsurile bune pentru antreprenori nu sunt în obiectivul aleşilor. Mandatul acestora, chiar dacă teoretic acordat de alegători, a fost imediat confiscat de liderii politici, care îşi urmăresc strict interesele proprii sau de grup, care de cele mai multe ori nu coincid cu cele ale ţării.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Bunul mers al economiei şi măsurile bune pentru antreprenori nu sunt în obiectivul celor care ne guvernează

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.