În faţa intereselor economice de „clan”, doctrinele îşi pierd importanţa

de Ștefan Ciocan

Stânga din România şi-a ales conducerea şi cel puţin patru ani intră într-un proces de consolidare a puterii şi erodare a imaginii. Ce se întâmplă însă pe partea dreaptă a politicii dâmboviţene? Singurul partid coerent de dreapta, PNL, s-a plasat alături de socialişti în USL şi a devenit un fel de struţocămilă. Valorile liberalismului autentic, aşa cum au fost ele definite în istorie de Brătieni şi urmaşii lor, au fost subordonate intereselor unor grupuri economico-infracţionale conduse de Voiculescu prin intermediul lui Crin Antonescu. De altfel, liderul de moment al PNL este din ce în ce mai contestat atât în interior, cât şi în USL, chiar dacă „buboiul” se coace încă în interior. Un alt exponent al „dreptei”, migrat spre Popularii europeni de la Internaţionala Socialistă, este PDL. Eliminând componenta liberală, în vechiul PD se regăsesc mai multe idei de stânga decât de dreapta. Acestea sunt reminiscenţe ale apartenenţei la acelaşi FSN, rădăcina comună cu PSD. NU este deci de mirare că Dreapta din România se grupează în jurul unei idei: A fi sau a nu fi Băsist! PNL şi-a construit un ţel din a-l contesta pe preşedintele Traian Băsescu. Orientarea de dreapta a şefului statului nu a fost un argument suficient pentru liberali ca să-l susţină pe Traian Băsescu. În faţa intereselor economice de „clan”, doctrinele îşi pierd importanţa. Şi PDL a început să adopte un discurs antiprezidenţial, chiar dacă nu atât de radical precum cel al liberalilor. Oficial PDL nu s-a pronunţat vehement împotriva lui Băsescu dar la nivel de lideri locali, şeful statului este contestat şi considerat unicul vinovat pentru dezastrul de la ultimele alegeri. Până şi partidele liliputane care se vor o alternativă la PDL au început să-şi însuşească retorica antibăsesciană. Mai puţin radical decât foştii săi colegi de guvern, Mihai Răzvan Ungureanu face din când în când referiri critice aluzive, adresate lui Traian Băsescu. În acelaşi timp o altă „creaţie” a preşedintelui, Mihail Neamţu nu se sfieşte să-l atace pe faţă după ce cu nici un an mai devreme urca pe scenă să se afirme cu o „funie” de usturoi alături de Traian Băsescu. De fapt pentru majoritatea românilor cunoscători ai politicii dâmboviţene, Neamţu a rămas doar „băiatul cu usturoiul”, în lipsa unui discurs economic şi politic coerent şi interesant.

În judeţul Hunedoara partidele parlamentare sunt bine aşezate fiecare pe făgaşul său. PSD este fără îndoială cel mai votat partid într-un judeţ, cu un serios electorat de dreapta activ şi militant. PNL este foarte bine organizat şi deţine puterea economică, fiind „stăpân” pe banul public prin liderul său, Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean. O eventuală mişcare a liberalilor înspre dreapta, previzibilă de altfel, ar echilibra balanţa în judeţul Hunedoara, chiar dacă PDL este încă în degringoladă, lipsit de lideri puternici, primari devotaţi şi resurse materiale. Partidele de buzunar de pe partea dreaptă a politicii din România ar putea fi cotate în judeţul Hunedoara cam la 10 procente din scorul pe care l-ar obţine la nivel naţional. Lipsa de notorietate a liderilor Noii Republici şi lipsa de credibilitate a celor de la Forţa Civică îi ţin departe pe militanţi şi alegători de cele două partide de dreapta.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la În faţa intereselor economice de „clan”, doctrinele îşi pierd importanţa

  1. tayss zice:

    buna analiza, chiar trebuia facuta mai demult,cu alt cuvinte ROMANIA ,este in coma datorita intereselor personale a diversilor mei in cojoc de oaie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.