Taxă de nesimțire de la Vodafone

Am trecut de la Vodafone la altă companie de telefonie mobilă, după ce mi-au expirat toate contractele cu compania de la care am plecat după mai bine de 15 ani în care mi-au tocat banii – de la Connex la Vodafone (de cei mai buni ce-au fost și de modul în care știu să-și bată joc de clienții cu vechime, concentrându-se doar pe cei pe care-I pot adduce de noi în system – bănuiesc că de aici își iau bonusuri toți, cam cu își iau bonusuri cei care falimentează bănci cu tot felul de produse noi de creditare, gen cel numai cu buletinul). În derularea acelor contracte am avut parte și de supra-ofertare de aparate telefonice. Acestea le-am primit ca și bonus pentru a-mi prelungi abonamentele – bănuiesc că din aruncarea pe piață a acestor aparate se câștigă extreme de mult (va trebui să verific ce scandaluri există cu privire la trecerea prin vamă a acestor aparate și mai ales privind evaziunea fiscală care se poate realize prin genul acesta de operațiuni). Repet, toate contractele au fost duse la bun sfârșit, motiv pentru care bănuiesc că am primit și drept de reportare (relocare?) a numerelor de telefon de la o companie către cealaltă. Ei, când să folosesc noile cartele, aflu că telefoanele erau trase în bandă și că nu le pot folosi. Așa că mă duc la sediul Vodafone să cer deblocarea. Și, după verificarea contractelor, mă taxează cu 10 euro de fiecare aparat (dacă nu eram în regulă cu ceva – aș mai fi avut de parcurs câteva zile din contract, aș fi avut de plătit câte 50 euro de fiecare aparat). Eu văd situația în felul următor (poate mă înșel, de aceea vreau să mi se spună): e ca la cumpărarea în leasing a unei mașini. Am terminat de plătit leasingul – după un an, doi, cât o fi fiind contractul, intru în posesia mașinii ca și proprietar – și când să părăsesc reprezentanța, cheia nu-mi funcționează și, pentru a o activa, mi se cere să mai achit o taxă de activare în valoare de nu știu câți euro (în plus față de contractul original) despre care habar nu am avut. Eu am primit telefoanele pentru a-mi prelungi contractele pe doi ani. Am prelungit contractele, mi-am îndeplinit correct toate obligațiile, le-am dus până la capăt, nu am avut restanțe – nu trebuia să devin proprietar pe aoarate, fara nici un fel de costuri în plus, taxe reziduale sau alte tampenii? Mă simt furat. Eu așa văd problema. Motiv pentru care vă cer ajutorul pentru a le da peste peste bot la modul legal indivizilor de la compania Vodafone.

PS: cum ar fi atunci când îmi vine ultima factură (oricum este cu o lună peste finalizarea contractelor) eu să cer să mi se scadă valoarea taxei de scoatere din bandă?

PS2: de pe Facebook, de la amicul Lautrențiu îmi parvine următorul comentariu:

 • “@ Conu Victor: Eu stiam ca s-a reglementat aceasta problema si deblocarea trebuie sa fie gratuita. Oricum 10 euro (+TVA probabil) e imens. Mai repede rezolvi problema la „baieti”. Noi la Pitesti il avem pe vietnamezul Sony – roman cuminte. Parca 20 de lei era deblocatul.”

Asta mă face să-mi aduc aminte și să notez că-i numai bună chestiunea pentru a fi investigată, faptul că la „băieți” în Cluj-Napoca valoarea decodatului este de 70-75 de lei. Am înțeles că ei cumpără de la companiile de telefonie mobilă cu 10 euro (cu TVA inclus) codurile – și diferența este profitul lor.

Într-adevăr, un material din 2009 publicat pe HotNews susține faptul că “Operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să decodeze telefoanele captive în rețea”:

 • Furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor fi obligati sa deblocheze, la solicitarea utilizatorilor, terminalele captive („codate”) in reteaua proprie, potrivit unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare (ANC). Masura priveste in principal telefoanele mobile, dar se aplica si celorlalte terminale blocate in retelele de comunicatii electronice (modem, card de date etc). Deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat, in caz contrar trebuind achitate diferente de pret.
  PE SCURT:
  1. Un proiect de decizie al autoritatii de reglementare telecom (ANC) obliga operatorii de comunicatii electronice sa deblocheze terminalele blocate in retelele proprii.
  2. Deblocarea se va face la solicitarea utilizatorilor si va fi gratuita daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat, in caz contrar trebuind achitate diferente de pret.
  3. Oficialii Cosmote spun ca masura nu afecteaza compania, deoarece telefoanele vandute sunt necodate, in timp ce oficialii Orange si Vodafone analizeaza noul proiect.
Acest articol a fost publicat în Odă Muncii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Taxă de nesimțire de la Vodafone

 1. cimbrum zice:

  De reținut amănuntele din articol. Cine are ochi să vadă, cine nu, să „pată”, vorba ardeleanului…

 2. păi dacă e doar proiect de lege, și nu lege în vigoare, atunci nu are niciun efect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.