Shoppingul la hipermarket între snobism și ieşirea din „anonimat”

de Ștefan Ciocan

Producătorul și reproducătoarea.

Producătorul și reproducătoarea.

Televiziunile ne spun că în România e criză. În ziare citim că nu mai este mult până la „Apocalipsa economică”. Din ce în ce mai mulţi români rămân fără locuri de muncă. Societăţile comerciale raportează scăderi dramatice ale cifrei de afaceri. Economia în general este în contracţie. Statul cheltuieşte cu mult mai mult decât produce. Există însă în România insule de bunăstare. Există câteva zone în care economia duduie. În care românii nu au niciun fel de griji. În care zâmbetul revine pe chipul oamenilor. Câteva locuri unde parcă toată atmosfera apocaliptică indusă de televiziuni nu-şi mai are sensul. Aceste locuri sunt mallurile din marile oraşe sau hipermarketurile din orăşelele mai mici. Încercaţi să mergeţi în weekend la Deva, în hipermarketul Real. E plin de lume. Aproape că nu se găsesc cărucioare pentru marfă. În zona de alimentaţie publică trebuie mult noroc ca să găsească clientul o masă liberă. Realul este luat cu asalt de deveni, de hunedoreni, brădeni, simerieni. Hipermarketul devine dintr-odată un fel de „axis mundi” în jurul căruia gravitează viaţa socială a devenilor şi a locuitorilor din oraşele apropiate. E de „bon ton” să-ţi faci cumpărăturile din Real. În mod normal, hipermarketurile sunt destinate acelei categorii de clientelă care îşi face cumpărăturile o dată la săptămână sau chiar la două săptămâni. Am avut curiozitatea să mă uit ce cumpără devenii de la Real. Foarte puţină lume era cu coşurile pline. Deveanul merge la Real chiar şi pentru o pâine sau pentru un bax de apă minerală. La magazinul din cartier aceeaşi marfă poate e mai ieftină. Cu siguranţă este mai la îndemână. Dar nu este de la Real. Hipermarketul a devenit în viaţa deveanului un fel de parafă a bunăstării. Într-un cătun de undeva de la marginea judeţului, populat exclusiv cu ţigani, rangul social se măsura în antene parabolice. Cel care avea mai multe „ligheane” pe zidul dărăpănat al casei era mai respectat în comunitate. În lipsa unei astfel de distincţii sociale, shoppingul la hipermarket a ajuns un fel de ieşire din „anonimat”. Galeriile Real au ajuns un loc de socializare, de întâlnire, de legitimare a unei stări sociale. De multe ori marfa de aici nu este nici mai ieftină, nici mai proaspătă şi nici de mai bună calitate decât cea de la magazinul din colţ. Relaţia cu vânzătorul practic nu există. Banii cheltuiţi aici merg în cea mai mare parte „afară”, pentru că produsele româneşti sunt puţine în hipermarketuri. Şi atunci de ce se înghesuie românii – în cazul nostru devenii – în astfel de magazine. Există mai multe răspunsuri.
Un prim argument ar fi frustrările din anii tinereţii, în care asemenea centre comerciale puteau fi văzute doar în filme. Acum avem „filmul” la îndemână şi ne place să acoperim frustrările din anii comunismului. O altă explicaţie ar fi tocmai abundenţa de branduri străine. Am fost învăţaţi că marfa românească nu este de calitate. Timp de mai bine de 30 de ani românii ştiau că numai ce vine de afară sau ce este produs pentru export este bun. După 1989 nu am mai produs nimic. Nici bun, nici rău. Iar acum, când am început să mai producem câte ceva este greu să recâştigăm încrederea cumpărătorului din România faţă de produsele româneşti. Şi totuşi, cel mai simplu şi corect răspuns la întrebarea: De ce se înghesuie devenii la hipermarket să cumpere acelaşi produs pe care-l găsesc şi la magazinul din cartier, poate chiar mai ieftin şi mai proaspăt? De snobi!

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Shoppingul la hipermarket între snobism și ieşirea din „anonimat”

 1. observator 2 zice:

  România, aşa cum nu o vezi niciodată la televizor – . MalinBot
  Avem o ţară superbă şi oameni minunaţi. Din pacate pentru noi, acum foarte multi ani ţata noastră a fost furată de la bunicii noştri.

  Nişte neispraviti ne-au luat-o şi de atunci până acum ne-au adus atât de multă nenorocire încât aproape am ajuns să încetăm să existăm ca naţiune şi abia supravieţuim. Fiecare cu drama lui, cu speranţele lui, cu destinul lui.

  Toate destinele afectate însă de tot ceea ce au făcut, jumătate de secol, cei care au furat ţara asta din mâinile bunicilor noştri.

  Ne-au făcut să ne urâm intre noi, bănăţeni cu olteni, ardeleni cu moldoveni, români cu maghiari, ca să ne stăpânească mai uşor. Ne spun toată ziua că suntem un neam de hoţi, ca să pară normal ca ei ne fură. Ne-au facut să ne fie ruşine că suntem români atunci când ne luăm lumea în cap de sărăcie şi plecăm prea departe pentru a construi acasă un viitor cât de cât decent.

  Toţi cei care au condus România şi după comunism au continuat să distrugă atât de mult încât sute de mii de părinţi au fost forţaţi să plece departe de copiii lor, pentru un trai normal, accesibil altora fără niciun sacrificiu. Fiecare îşi construieşte un viitor cum poate, dar toţi suntem incapabili să ne construim o ţară mai bună împreună.

  E mare păcat ce se întâmplă cu noi numai şi numai pentru că încă nu am învăţat cum să ne alegem conducătorii, acum când puterea asta ne aparţine, şi stăm de 60 de ani pe mâna unor ticăloşi. Nu vom ieşi din noapte decât atunci când vom găsi motive să fim uniţi şi să punem sus oameni capabili să ne ajute să continuăm să ne construim ţara şi un viitor decent, de acolo de unde au fost opriţi bunicii noştri.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/romania-asa-cum-nu-o-vezi-niciodata-la-televizor-1032687.html

 2. observator 2 zice:

  Smeoreanu nu o menajeaza deloc pe actuala realizatoare a emisiunii de la Antena 3: “Acum, nu imi mai placi deloc, draga Dana, nici ca jurnalist, nici ca femeie, nici ca om… Ai devenit un amestec de tata cetateanca si de opinie publica in sensul in care e publica o toaleta publica. Recunosc originalitatea melanjului din tine, dar nici nu stii ca doua lucruri se vand in Romania pentru acelasi efect: tu si medicamentele vomitive. Esti libera intr-o tara libera, intr-o presa libera, dar iti semnalez ca te schimonosesti ingrozitor, ca frizezi isteria”. Fostul sef al Danei Grecu o someaza: “Opreste-te, Dana, coboara din caruselul nebuniei… Presa nu se poate face aratandu-i presedintelui fundul”, ca sa incheie fara menajamente: “Esti vaca nebuna a televiziunii, soacra Tarii Romanesti in plin bufeu de menopauza, sperietoarea copiilor si bucuria celor dupa care plange ospiciul. Mai esti om? Sper sa mai fii. Si sa ma intelegi”.
  http://www.wowbiz.ro/fabulos-cum-o-desfiinteaza-fostul-sef-al-danei-grecu-pe-vedeta-antenei-3–e2809cesti-vaca-nebuna-a-televiziunii–soacra-tarii-romanesti-in-plin-bufeu-_48344.html

 3. Dan Gheban zice:

  Dupa parea mea, e mai putin snobism in obsesia pentru Mall-uri cat e shopping-therapy pentru stresul cotidian, accentuat la nivele paroxistice de actuala stare a natiunii si tembeliziuni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.