Antimanifest

Cât de minunat trebuie să fie să-ţi atingi scopul suprem al vieţii la douăzeci „şiunpic” de ani. Casa-casă, masa-masă, un pic de nevastă, un pic de plasmă în rate, o curvă de 100 de lei odată la două luni şi-un pahar de cel mai ieftin Remy Martin la una dintre rarele ieşiri în oraş. Două Marlboro fumate lângă un espresso la Diesel, uitatul grav şi pretenţios înspre geamul-oglindă dinspre Piaţa Unirii şi, vorba celor de la Paraziţii, vodka şi berea la rece de ocazii speciale. „The Romanian dream”, nimic mai puţin spectaculos. Nu contează că la job pute a prost, acoperă mirosul cu Paco Rabanne – Million luat de la hoţi cu un milion.  După dâra de mediocritate pe care o lasă în urmă oricum nimeni nu rămâne întreg la minte.

Ştie din proprie experienţă că nimic nu e mai umilitor decât foamea, motiv pentru care se străduieşte să nu mai treacă prin asta niciodată, chiar dacă asta ar însemna să lingă unde a scuipat şi invers. Apreciază shaorma „cudetoate” precum tac-su aprecia vata pe băţ şi merele grazurate. Cu pumii cât casa şi fruntea de două degete, nu-i pasă de nimic. România modernă o reprentă el, nu fraierii care împart o bere la o discuţie filosofică.

Decât ca ei, mai bine şofer la o firmă de curierat rapid. Ar avea tot ce şi-ar dori şi ceva în plus. Oricum îi place să conducă. Se gândeşte că dacă n-ar fi dat norocul peste el ar fi ajuns şofer pe taxi. Nici asta n-ar fi fost aşa de rău, faci aproape un milion pe zi cu tot cu bacşiş. „Numa’ faza-i că-s deja prea mulţi în faţă la Diesel” se gândeşte înainte să adoarmă. Vrea să slăbească pentru că aşa „se poartă”, chiar dacă sufleţelul lui se bucură că-şi permite mai multă salmonela decât alţii. Dacă i s-ar oferi să se scrie o carte după viaţa lui s-ar simţi minunat, cu toate că-şi mişcă buzele ca un caras atunci când citeşte prospectul de pe prezervative.

Dar toate astea nu contrează, pentru că pe el nu-l deranjează să înveţe noi „combinaţii”. Este adaplabil. La bătrâneţe, după ce-şi termină de achitat ratele la centrala termică şi la nunta marca „să cânte Salam”, visează să-şi certe nepoţii că-i „turează” prea tare „seria 5u”. El vede în perspectivă, voi nu.

El, individul în cauză, îşi bea lavazza-ul pe centru şi-şi vede de treabă, în timp ce voi, ca fraierii, încercaţi să despicaţi firu-n patru despre ce vrea să zică un alt fraier ca mine. Pentru tot ce reprezintă, pentru tot ce noi nu vom putea fi vreodată, trebuie să-i mulţumim de acum încolo. Cam ăsta-i românescul răspuns gândit de mine la manifestul nemţoaicei de mai jos.

P.S: “Aşa grăit-a Zarathustra”: “Voi [omenirea] v-aţi transformat din viermi în oameni, şi mare parte din voi e încă vierme. Odată erati primate, şi chiar şi acum fiinţa umană este mai primată decât orice primată.”  – 1-0 pentru neamu’ lui Nietzsche.

Sabin Ripan

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Antimanifest

  1. EuCuMine zice:

    Salutare.

    Astia sunt oamenii care nu vad nimic rau in a-si primi salaru-n plic si minimul ‘pe carti’, astia sunt oamenii care umfla buzunarelor caselor de pariuri/jocuri de noroc (s-au inmultit ca ciupercile; pe strada mea sunt aproape la fel de multe ca bancile) si astia sunt oamenii care dupa o viata ca o prelunga laba psiho-sociala vor muri literalmente de foame la batranete, neavand nimic drept venit dupa pensionare (de la stat yemu, de la privat aidoma, caci nu au pus deoparte decat ‘minimul minimului’).

  2. Wow! „Desi banuiam asta de o vreme, ne dam acum seama ce insemna golul de care ne tot impiedecam. O putem spune acum ca am inteles, avem si noi nevoie de un model sa ne ghideze, de un mentor. Crezi ca ne poti pune in contact cu baiatul asta?

    Cat despre filmul distinsei doamne – a treia oara deja. Sincer, insistenta asta cu trecutu’, cu Nietzsche, de parca-i branza or vin invechit de calitate, ne-a rapit din savoarea momentului.

    Crezi ca poti posta filme din acestea fara comentarii pe viitor?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.