Dura lex sed lex!

Dincolo de năuceala unui discurs în care Traian Băsescu n-a mai măturat cu dușmanul podelele (și dezamăgirea faptului că îmi poate sugera că Ponta ar fi frecventabil – chiar și raportat la Căcărău și Varanul, Ponta tot un plagiator infantil și mitoman rămâne), vreau totuși să spun ce mi-a plăcut:
– Referirea strict la lege și faptul că a atras atenția asupra deficiențelor acesteia. Am auzit corul răgetelor indignate și am citit mulțimea de comentarii ironice cu privire la faptul că așa l-ar fi cauționat politic pe Ponta și întreb: ne dăm de dreapta și drepți dar strâmbăm din nas când dura lex sed lex?! Cum rămâne atunci cu toate declamările făcute cu cărămida în piept: fiat justitia pereat mundi?!
– Referirea strict la instituții. Nu omul face Instituția, motiv pentru care instituțiile trebuiesc concepute/croite în așa fel încât să nu mai poată fi golite de conținut de către vremelnicii ocupanți ai șefiei acestora.
– Încercarea de responsabilizare politică și instituțională a: Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Președinției – fiecare având responsabilitatea bine definită prin lege în alegerea/respingerea propunerilor. Deci, dacă cei dinCSM vor vrea să facă ședință televizată pot să o facă.
În rest, vom avea două luni în față în care vom vedea ce se va întâmpla.

Întreb, întreabă și alții dincolo de înfierbântări și inimi frânte: vrem să fim, odată pentru totdeauna, stat de drept sau rămânem la stadiul de discuții pe imaginea politică? Traian Băsescu a ales (i s-a impus, și-a impus, n-a mai avut încotro) să respecte legea – fie că ne convine sau nu asta. Și văd că tabăra lui Căcărău și a Varanului capătă adepți de unde nu te aștepți. Este de tot râsul (priceless, aș zice) să-i vezi pe cei de la Latrina 3 reevaluându-și opțiunile despre transparență și deplângând modul în care Traian Băsescu “a lovit în Morar”, „a trădat DNA și nici măcar nu este prima dată”, „a făcut troc pe Justiție cu Che Gargara” șamd.
Eu zic așa: dacă nominalizații vor avea probleme de integritate sau de conflict de interese, să-și asume menținerea sau nu a acestora în funcțiile în care au fost desemnați instituțiile abilitate și să le indice în clar – nu pe surse ca acum. Mai sunt două luni – prin voința și decizia CSM. Până nu se exprimă cei din CSM, restul vorbim vorbe și numai ne psihanalizăm – nu facem analize.
Aș râde dacă nu mi-ar fi greață văzându-i pe aceiași așa-ziși ziariști care, cu numai trei zile în urmă, vărsau hărdaie de lături cu privire la Daniel Morar – cum acesta nu a avut nici un fel de merite, că rata de achitar în dosarele instrumentate de către DNA este numai de 10% șamd, și acum îl reevaluează cu ochii bulbucați de adorație. Dacă ei sunt nevertebrați, trebuie și noi să devenim așișderea?!
Era timpul ca fiecare decident din instituțiile aparținând puterii judecătorești să-și asume responsabilitățile care îi revin conform legii. Iar națiunea română să termine în a rămâne paralizată în fața tembelizoarelor cu „breichin’niuvsuri”. La muncă și la respectat legea, băi!

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Dura lex sed lex!

 1. ad.rian zice:

  Din nefericire pentru economie, care nu pricepe ce se intampla cu noi, de-ar fi vreo zeita, ceva, cumva…, jocul asta de picioare juridico-politice, in care ramasitele eficiente prin nocivitate ale securitatii care nu moare neam, nici la ceas de seara cu capul taiat de douazeci si trei de ani, zice-se, isi dovedesc eficienta in franarea Romaniei spre intrarea in civilkizatia europeana, totul pare fara sfarsit. Combatanti sunt destui, bani nu mai sunt sa sustina acest razvoi ideologic si fratricid, la urma urmei. Gubernia ruseasca numita Valahia, de va fi condusa de alte neamul Varanului, intemeietor de dinastie se va chema.

 2. lexus zice:

  da da, sa fie justitia (noastra) si sa piara lumea (voastra), desigur impreuna cu capra 🙂
  sa mai vedem ce se mai intampla ca deocamdata lucrurile sunt doar de-a dura ca lex sed nexam

 3. AYSA zice:

  Da la noi presa de dreapta critica tot politica de dreapta,mai critica si ea guvernul dar anemic cam cum face opozitie blaga,iar noi nu facem nimic decit ne dam cu presupusul sintem campioni internationali la asta,si cind trage BASE o basina ori nu ne place mirosul ori a tras-o pe piciorul gresit.Eu am in continuare incredere in BASE,nu cred ca si-ar negocia iesirea din politica fara sa fie trecut la realizari in istorie,asa ca basistii adevarati sint putini,restul isi schimba obiectiile dupa cum bate vintul .

 4. mai încet cu „dura lex” și „de-a dura”, că vreau să dorm! 🙂

 5. Victor, cunoști vreun jurnalist ce răspunde de învățământ ? Apropo de duritatea legilor .

 6. Sare'n Ochi zice:

  România liberă din 1 octombrie 2012 Monica Macovei
  „Întrebare: Ar fi fost mai bine ca nominalizările pentru procurorul general şi pentru şeful DNA să fie făcute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), şi nu de ministrul Justiţiei?
  Monica Macovei: Nu, eu îmi menţin punctul de vedere: ministrul Justiţiei propune, CSM face interviuri, dă un aviz, apoi preşedintele decide, potrivit legii pe care am iniţiat-o în 2005. Sunt consecventă şi o susţin în continuare, pentru că este foarte importantă răspunderea individuală. Lumea trebuie să ştie că eu, Monica Macovei, l-am propus pe Daniel Morar şi că dna Pivniceru îl propune pe succesorul acestuia. Ministrul trebuie să-şi asume răspunderea pentru numirea procurorilor-şefi şi pentru ceea ce vor face aceşti oameni.
  Întrebare: Nu este riscantă această procedură pentru cineva care are diverse interese şi este foarte implicat politic?
  Monica Macovei: Fiecare partid ar trebui să numească în funcţia de ministru al Justiţiei oameni care chiar să dorească procurori care să-şi facă treaba imparţial. În multe ţări numirile magistraţilor le face ministrul Justiţiei. De exemplu în Germania, ministrul Justiţiei este un om politic şi numeşte şi judecători şi procurori, dar nu se întâmplă ca aceste numiri să fie viciate, iar acei oameni să nu-şi facă treaba. Aş vrea să ne îndreptăm spre aceste reguli democratice, iar una dintre cele mai importante este răspunderea.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.