Toți românii ar fi trebuit să beneficieze, de ani de zile, de căldură gratis

Zice Opărescu, primarul general al Capitalei (pe România TV), că bucureștenii racordați la RADET nu vor mai plăti factura la căldura și apă caldă după ce municipalitatea va moderniza CET-urile și rețeaua de distribuție a energiei termice.

  • „Dacă deleg acest serviciu (de producere și furnizare a energiei termice), este posibil acest lucru. 80% din productia CET-urilor este energie electrică. Va ieși la vânzare pe piața liberă. Profitul unei scoietăți de de circa 11% pe an. Este suficient un procent să fie bonusul dat pentru termo ca să nu mai plătească nimeni căldura. Nu vorbesc prostii”.

Opărescu vrea să ne spună că a inventat apa caldă, umbra și mersul pe jos. În plus vrea ca de aceste mărețe invenții să beneficieze numai miticii lui. Ia hai să-i arătăm care-i realitatea și cum, de fapt, s-au îmbogățit băieții deștepți din energie pe spinarea românilor și că nu este nici o scofală de declarația lui – că, de fapt, românii, nu numai miticii, trebuiau să beneficieze de această gratuitate de ani de zile și nu peste doi ani – și că această gratuitate nu are nici o legătură cu așa-zisa modernizare a CET-urilor. Și nici cu mintea lui cea „deșteaptă”

Pornim de la un calcul simplu. SE DĂ, BĂI, OPĂRILĂ: prețul barilului de petrol care este de 100 de dolari. În funcție de ce densitate are petrolul, masa unui baril de petrol poate fi între 119 și 151 kg. DIN FACTURI, NU DIN VORBE: tona de păcură, în ultimii 10-15 ani, a avut prețul de 4 ori cât barilul. Nimeni, niciodată, nu va putea arăta o factură mai scumpă de 360 de dolari pe tonă. DAR NOI SUNTEM GENEROȘI, BĂI, OPĂRILĂ și luăm în calcul un preț de 400 USD/tonă.

SE IA ÎN CALCUL un eșantion de 250 de kg, adicătelea un sfert din cantitatea care va fi arsă. DEOARECE, ne spune Fizica de clasa a X-a, acest sfert conține 2,5 gigacalorii – și aceasta este energia care se găsește în păcură (și vorbim despre cel mai scump combustibil din care se obține energie). Aceste 2,5 gigacalorii intră într-un CET unde, prin ardere, pe coș, se pierde 5-6% din conținut. Și, pe lângă căldură, se produce inclusiv energie electrică – la cel cel mai prost randament posibil, cam 35-38%. Adică circa 0,9 gigacalorii. Această aproape 1 gigacalorie se poate exprima în MWh ca fiind 0,860 Gcal. Adică avem la dispoziția băieților deștepți din energie aproape 1 MWh. Proștii de români care-l votează pe alde Oprescu (și ceilalți care stăm pe acasă sau am votat cu alți proști – proștii noștri) plătitim pe factură cu 150 de dolari acest aproape 1 MWh.

RECAPITULARE: Băieții deștepți din energie au pierdut pe drum 1,5 gigacalorii, din cele 2,5 pentru care au plătit 100 de dolari inițial, dar de la populație au obținut 150 de dolari numai pentru această aproape 1 gigacalorie obținută (vă dați seama ce s-ar face prin retehnologizare – inclusiv ciocoii și-ar putea păstra beneficiile devenind generoși șă dând căldură gratis la tot cartierul?!). Cu alte cuvinte, românii plătesc curentul consumat în case cu un preț la care ar trebui să li se dea căldură pe gratis. Numai că producerea de căldură de către statul de rahat pe care-l ținem în spate se face cu niște bani care trebuie să-i îmbogățească pe profitorii din sistem și să țină în viață și sistemul, nu să asigure bunăstarea românilor. Căci băieții deștepți din sistemul ticăloșit dau 30-40 de dolari pe MWh pe care populația îl plătește de trei ori mai scump. De aceea Termoelectrica trebuie să-și scoată banii de undeva, să se întrețină – și-și ia de la populație diferența să dea ceva de mâncare și la gura ălora de ard păcura sau își pârlesc secretarele din funcția de directori (bașca să mai cumpere păcură să aibă ce arde, să poată să pârlească – perpetuum mobile, frate!).

COROLARUL TICĂLOȘENIEI LUI TRĂDĂTORICEANU: în 2007 s-a reeditat Legea energiei nr. 318 sub denumirea 13. Care spune că se interzice subvenția încrucișată între cele două energii. Adică n-ai voie sa iei bani de la o energie ca s-o subvenționezi pe cealaltă. Această lege a fost scrisă sub normare de la Bruxelles. Dar noi, care știm foarte bine să furăm ouăle de sub cloșcă, am emis norme care anulează prevederile legii. Trădătoriceanu (să nu uităm că a fost ministrul Energiei care a „retehnologizat” Porțile de Fier de nici procurorii nu reușesc să dea de capătul afacerii) avea în subordine (și de atunci toți prim miniștri care s-au perindat și se perindă pe la cârma țării) Agenția Națională de Reglementare Energetică. Trădătoriceanu (mare liberal!) este cel care a emis Ordinul nr. 24/2005, în care scrie se consumă „raportat la producția de energie termică” „atât combustibil” – și se dă (impune) cantitatea care este dublă decât cea consumată în mod normal. Deoarece băieții deștepți din energie trebuie să aibă această încărcare a tarifului termic astfel încât să nu falimenteze CET-urile când fac contractele ieftine de energie electrică – de aici le iese banul din greu! Remarcați faptul că este aberrant ca printr-un Ordin să se impună cât să consume un utilaj! Adică un ministru politic dispune cât consumă utilajul în loc ca acest lucru să se stabilească prin măsurători, așa cum ne obligă normele Uniunii Europene?!

Nouă, bizonilor și guvizilor care scoatem banii din buzunare, ni s-a spus mereu că CET-urile sunt netehnologizate și că din această cauză produc energie mai scumpă. Realitatea este însă cea descrisă mai sus. Energia mai scumpă a CET-urilor ascunde furtul banilor din buzunarele românilor. Și acum vine Oprescu să ne spună ce generos va fi el peste doi ani – și numai cu miticii – dar numai după ce va mai jefui niște bani pentru niște retehnologizări ne-absolut-necesare (decât în situația descrisă undeva în vreo paranteză de mai sus)! Dar de ce nu de mâine, băi, Opărilă? Și de ce nu pentru toată România, băi, guvernanți?

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Toți românii ar fi trebuit să beneficieze, de ani de zile, de căldură gratis

  1. EuCuMine zice:

    SI, ca un facut, aia doi ani coincid al naibii de bine cu inceputurile campaniei pentru alegerile prezindentiale. Asa, ca sa fie proaspat in memoria bizonului cand se va duce sa puna stampila.

  2. ad.rian zice:

    Oricum, traim cu doar 20% din ce ne mai lasa „dragutul de stat”, el tragand sa moara cu restul de 80% furati noua.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.