Partidul lui Traian Băsescu – perspectiva sociologică

de Barbu Mateescu (Sociollogica)

Întrebările clasice în legătură cu ceea ce a comunicat Traian Băsescu după congresul PDL sunt: când şi cum îşi va face Traian Băsescu un partid? Va fi oare unul deja existent? Va fi activ în 2014? Sub ce nume, ce formulă, în alianţă cu cine? Propun o analiză mai concretă, şi anume despre potenţialul măsurabil în voturi.

Românii care au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu reprezintă un pic peste 20% din populaţia adultă aflată în ţară. Faţă de referendum situaţia preşedintelui nu s-a schimbat în mod radical (pentru cine-şi aminteşte scorurile de 33-34%: acelea se calculau prin referire la totalul celor care intenţionau să voteze la referendum. Tot de 20%-21% din populaţie era vorba).

 • 21% din populaţia adultă aflată în ţară + zeci de mii de voturi din diaspora = 3,4 milioane voturi.

Să înţelegem un pic ce înseamnă 3,4 milioane.

 • ARD a obţinut 1,2 milioane voturi.
 • Performanţa maximă a PDL a fost 2,5 milioane voturi, la localele de acum patru ani.
 • Traian Băsescu a obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale 3,15 milioane voturi.
 • Cu 3,4 milioane voturi intri în turul doi al alegerilor prezidenţiale (scor de 30% – 35%, poate mai mult în funcţie de prezenţa electoratelor altor partide).
 • Cu 3,4 milioane voturi un partid obţinea la parlamentarele de acum câteva luni 43% din voturi.

Această cotă de 3,4 milioane este însă înşelătoare, cel mai probabil susţinerea în voturi pentru un partid nou băsescian fiind semnificativ mai mică. Iată câţiva factori relevanţi:

  1. Factor negativ: Printre cei 3,4 milioane se află şi PPDD-işti, etnici maghiari sau persoane nu foarte interesate de politică (mulţi dintre ei venind de altfel la vot la referendum în ciuda boicotului). În alte cuvinte, vorbim şi despre persoane pe al cărui vot la parlamentare sau chiar prezidenţiale nu poţi conta. Sau nu imediat.
  2. Factor negativ: Mai important, aici se află şi membri PDL. Nu toţi vor face trecerea la un partid băsescian.
  3. Factor negativ: Construcţia în teritoriu ar fi dureroasă, în special în mediul rural, unde se află 55% din votanţi. Soluţii există, dar necesită timp sau îndemânare (= vandalizarea PDL).
  4. Factor pozitiv: Comunicarea şi setul de valori adoptat pot mări impactul unei asemenea formaţiuni dincolo de susţinerea actuală pentru TB. Aici includ de fapt o serie de factori, de la apariţia unor eventuale cazuri de corupţie la formularea unei strategii inteligente de comunicare pe probleme economice (un călcâi al lui Ahile în contextul în care se doreşte atragerea de votanţi noi).
  5. Impact incert: În condiţiile în care Traian Băsescu nu mai poate candida la preşedinţie în 2014 şi mai ales după aceea, cei care vor reprezenta vectorii de comunicare ai unei asemenea forţe politice sunt cruciali. Ei sunt, de fapt, miza. Spre ei se va face teoretic transferul electoratului. În alte cuvinte, Traian Băsescu este „pistolul” acestei construcţii, zborul „gloanţelor” este relevant, asupra lor trebuie aţintiţi ochii. Chiar de acum.

Concluziile sunt două:

A. În perspectiva localelor şi parlamentarelor din 2016 vorbim de o forţă de mărime moderată, cu o susţinere de probabil 1-2 milioane voturi, mai mult sau mai puţin în funcţie de capacitatea sa:

 • de a răspunde corect la cele cinci provocări de mai sus
 • de a utiliza prezidenţialele din 2014.

Ceea ce conduce spre concluzia următoare:

B. Dacă o asemenea mişcare va exista la momentul prezidenţialelor din 2014, ea este relativ limitată în planul opţiunilor.

 • O cale disponibilă este o candidatură onestă şi nepretenţioasă, fără compromisuri sau trucuri ieftine, un „recensământ al băsiştilor” care să funcţioneze drept pârtie pentru 2016. Mă refer la o candidatură pe profilul lui Emil Boc.
 • Alternativ, s-ar putea selecta liderul în perspectiva alegerilor din 2016. Un astfel de candidat ar trebui însă să aştepte până în 2018/9 pentru a candida din nou, cu mai multe şanse de succes.
 • În lipsa unor modificări de substanţă în situaţia socio-economică a României sau a unor scandaluri majore de corupţie, o astfel de candidatură ar avea un succes limitat, putând rata intrarea în turul doi şi având şanse mici de câştig atunci.
 • Nu este clar ce s-ar putea obţine în schimbul direcţionării acestor voturi în turul doi, dar ele ar fi utile sau cruciale.

Vei citi în săptămânile şi lunile următoare în presă sau pe alte bloguri estimări lipsite de realism, care fie ignoră electoratul fidel al lui TB, considerând că totul e un foc de paie, sau care supralicitează totul, considerând că 2014 şi 2016 sunt bătălii câştigate doar pentru că Traian Băsescu a intrat în arenă. Cel mai probabil scenariul va fi la mijloc. De la cifrele din acest articol se porneşte.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Partidul lui Traian Băsescu – perspectiva sociologică

 1. Când Victor Ciorbea și-a dat demisia am plâns. Toți îl percepeam ca pe un om integru pe premier și niciodată n-aș fi crezut că îl voi ajunge vreodată să-l votez pe Băse’. Cu timpul marinaru’ a devenit un politician adevărat. Greșeala cea mare au făcut-o PDL-iștii crezând că Băsescu reprezintă pentru ei o piatră de moară. Da, sunt de acord cu finalul articolului.

 2. Valentin zice:

  Ceea ce avem in articolul asta este o mostra despre cum ar trebui sa arate presa
  Cifre, analiza la rece,alternative,zero istericale.
  Felicitari autorului si gazdei.

 3. Sare'n Ochi zice:

  Scrie pe Facebook domnul Dan Radul Zatreanu (http://www.facebook.com/zatreanu):
  Probabil , ultima Conventie a PDL-ului , la care am participat!!
  Si incepuse atat de frumos, cu o vreme insorita si un discurs al presedintelui ca de la suflet la suflet! Dar, odata cu discursul lui Vasile Blaga, in acelasi ton rastit, dur si avertizant, am inteles ca siguranta pe care o arăta, se baza pe ceva , necunoscut de mine, dar infricosator totodata.
  Si presimtirea mea a devenit realitate.
  Liste falsificate cu delegati care nu erau membri pdl – Diaspora (multumesc ziaristilor care m-au anuntat), cu delegati care fusesera trecuti pe ultima suta de metri (Ex Cta) , cu delegati care subit nu au mai putut sa vina (circa 400). In toate comisiile de validare si numarare si la mesele de votare, raportul reprezentantilor UDREA+MACOVEI/BLAGA a fost de aproape 1 la 3. Mircea Toader a fost vazut (avem martori), adunand buletine de vot in alb, cate 10 de la fiecare masa, si plecand cu ele. Voturi duble, triple, etc, ale reprezentantilor Blaga de la mese (vezi clip Realitatea tv). F multe buletine de vot care trebuiau sa fie nule (nu erau taiate 2 dintre motiuni, ci erau nominalizate prin „X”), in favoarea lui Blaga , au fost considerate valabil exprimate (marturie reprezentanti din comisia de numarare). Mai mult , la inceputul Conventiei, au fost anuntati circa 4200 de delegati, la momentul votului circa 4300 iar la numar de voturi (doar la MOTIUNI, pt ca la ceilalti presedinti au fost mai putine, circa 4600 voturi). De unde au aparut aceste votturi? Or fi cele luate de Mircea Toader?
  Datorita neregulilor constatate, reprezentantii nostri nu au semnat procesele verbale de numarare a voturilor. E vorba de cel putin 300 de voturi ciudate, dar care, daca Blaga ar fi avut cu 44 de voturi mai putin, s-ar fi intrat in turul 2, in care simpatizantii Monicai Macovei ar fi votat, in bloc cred, cu Elena Udrea!!!
  Contestatia depusa de Cristi Petrescu , nu a fost analizata, si chiar „s-a pierdut”. O noua contestatie a fost depusa, statutar, in jurul orei 20.
  Vasile Blaga a si convocat BPN-ul, in seara asta , la ora 18, cand , cu toate ca erau f multi absenti (nu stiu daca au avut qvorum!), au hotarat ca CNC pt alegerea noului BPN sa fie repede, pe 6.04. Mai mult Vasile Baga, Sulfina Barbu si altii nu au vrut sa raspunda la telefon atunci cand Elena Udrea i-a sunat. Ce ziceti, e normal ce s-a intamplat? Mai pot sta in acest partid condus de Vasile Blaga?
  Asa cum am spus si la RTV, in cazul in care nu se rezolva corect contestatia depusa, voi alege, cat de curand, momentul in care voi demisiona din partid, impreuna cu un mare numar de membri ai colegiului 14. Noapte buna, tuturor!

 4. CS zice:

  blaga a furat un partid mort, el este singurul care nu-si da seama. pdl dispare dupa urmatoarele parlamentare. din zona dreapta, singurul candidat serios la prezidentiale ar fi emil boc

 5. brindusa zice:

  Personal astept trasabilitatea proiectului. Depinde foarte mult si de comunicatori, dar si de tancul USL( care nu ia prizonieri) , un USL care actioneaza vindicativ si va mari numarul atacurilor la adresa domnului Basescu !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.