Deținerea adevărului nu emană din extrasul de cont sau din funcția deținută

de Ștefan Ciocan

Există oameni care nu pot fi contrazişi! Nu pentru că argumentele acestora ar fi irefutabile şi nici pentru că sunt atât de deştepţi încât deţin adevărul absolut. Aceşti oameni pur şi simplu nu permit să fie contrazişi. Urăsc să fie contrazişi şi au fie banii, fie poziţia socială pentru ca să nu-şi strice ziua cu vreun cârcotaş care îndrăzneşte să li se opună. Şeful întotdeauna are dreptate, şi contrazicerea şefului înseamnă de multe ori „şomaj”. Încet dar sigur această categorie a persoanelor care nu suportă să afle adevărata părere a oamenilor despre ele se închid într-un turn de fildeş. Psihologii ar spune că se alienează mintal. Dar varianta cu turnul este mai poetică şi oricum niciun nebun nu şi-ar conştientiza boala.

În descrierea de mai sus se regăsesc foarte multe categorii de oameni: lideri de partid, primari, preşedinţi de diverse instituţii, directori, oameni de afaceri, parlamentari, profesori, preoţi, jurnalişti, vedete. Toţi au în comun senzaţia că deţin adevărul absolut şi că odată ce au fost învestiţi în vreo funcţie sau au ajuns la un anumit nivel de avuţie, primesc odată cu numirea sau cu extrasul de cont, toate competenţele şi cunoştinţele lumii. În jurul lor, aceşti oameni vor cultiva o cohortă de „pupincurişti” pentru „serviciile” cărora vor plăti la nevoie. Setea de confirmare a imaginii bune îl face pe candidatul la „paranoia” să folosească oamenii din preajma sa ca pe o oglindă mincinoasă, care va reflecta întotdeauna o imagine favorabilă. Am văzut persoane rezonabile, înnebunite de putere, în momentul în care au avut acces la ea. Orice critică, cât de mică, doare mai rău decât o rană deschisă. Aceşti oameni încep prin a-şi construi o imagine mincinoasă, conştienţi de faptul că deformează realitatea dar acceptând asta pentru un ţel. După câtva timp minciuna începe să fie acceptată ca o realitate, şi cu cât se va înainta în timp cu falsa imagine, cu atât aceasta se va lipi mai mult de personalitatea lor. Sunt oameni „importanţi” care chiar cred că falsa imagine oferită publicului este reală. Ei nu se mai pot ancora în realitate, trăiesc într-o lume virtuală, construită în minţile lor bolnave şi întreţinută de anturajul de lingăi şi „iesmeni”.

Majoritatea celor care conduc această ţară corespund descrierii de mai sus. Este îngrijorător de văzut cum politicieni, primari, parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene se rup de realitate şi trăiesc într-o lume virtuală mincinoasă. Respectul de sine este pentru ei o chestiune esenţială care trebuie impusă întregii lumi. Orice deranj al echilibrului interior devine catastrofal pentru această categorie de oameni. În momentul în care cineva încearcă să-i critice sau să-i contrazică, întreg universul se răstoarnă. Paranoia se declanşează într-o formă fără echivoc. Încep să vadă în jurul lor numai duşmani şi uneltiri. Întotdeauna cineva cu interese ascunse va sta în spatele criticilor. Persoana care contrazice va fi catalogată ca un trădător, vândut cine ştie căror interese mârşave. Un demers jurnalistic strict informativ va fi catalogat ca un atac grav la interesele economice sau politice. Şi din acel moment vor începe să curgă acuzele, scuzele şi argumentele încâlcite. Crizele de paranoia vor trece odată ce „iesmenii” vor intra din nou în joc şi vor aplica terapia pupatului în părţile dosnice.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Deținerea adevărului nu emană din extrasul de cont sau din funcția deținută

  1. sab2235 zice:

    Cunosc şi eu unul care crede că dacă urlă într-o discuţie contradictorie devine direct campion mondial la debate! Asta e, unii chiar nu pot fi contrazişi şi de obicei îţi ajung şefi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.