Nixon poate fi fericit acum!

Accident I : FahrradunfallCei trei lideri poltici ai Marii Britanii, David Cameron, Nick Clegg şi Ed Miliband, au decis înfiinţarea prin cartă regală a unui organism independent de monitorizare a presei. Decizia, parafată la ora 3:00, în noaptea de duminică spre luni, a şocat industria mass-media din Regatul Unit. Iar prin consecințe, prin faptul că politicienii se dau mai Albă ca Zăpada decât mă șochează și pe mine.

Eu știu foarte bine ce de boschetari există în mass media, indivizi care s-au vândut pentru un pișcot la vremea lor dar azi se dau deontologii neamului. Dar acești boschetari din presă nu ar fi existat fără boschetarii din politică sau aservibilii politici din așa-zisa economie de piață românească (de la Vântu la Varanu’). Așa că gestul premierului englez David Cameron, în cârdășie cu restul politicienilor, este de un grav gunoism. Presa nu se redresează și nu-și revine deontologic băgându-i pumnul în gură – indiferent că se face prin legi coercitive sau prin bani de “publicitate”. Presa se va redresa moral numai atunci când politicienii își vor lua labele de pe ea, atunci când vor face politică în mod correct. Vorbesc despre onestitatea discursului politic – nu mănâncă politicianul un rahat cu polonicul în timpul campaniei electorale și altceva după ce se vede cu sacii în căruță. Nu se preface politicianul amicul tuturor în timpul campaniei electorale, apoi salută pe stradă de parcă i-ar băga pe toți direct în mamele lor! Redresarea presei vine din momentul în care, în mod transparent, fiecare (journalist, politician, om de afaceri) va fi obligat să-și afișeze partipriurile – și nu prin legi făcute numai în interesul politicienilor, legi făcute să-i exonereze pe ei de orice vină și să-i pună la adăpost de demersul mass media oneste. Așa o punere de căluș în gura presei în numele Democrației nu cred că au visat nici Stalin, nici Hitler.

Din punctual meu de vedere, gestul boschetarilor politici englezi este de natură să-l răzbune pe Nixon, politicianul terminat de o anchetă mass media onestă. Politicienii au fost deranjați de când se știu de punerea sub reflectorul public a integrității și onestității lor. Încă din anii 60 acești prea-deranjați politicieni în impunitatea lor au pus cât au putut din presa onestă pe butuci. Astfel, presa underground – presă ce avea tiraje zilnice de milioane de exemplare în toată lumea – a fost terminată prin faptul că s-a dirijat publicitatea de stat numai celor obedienți, iar cea particulară li s-a sugerat amicilor economici cui să se dea (unde să se ducă și de ce). Așa au pierit ziare și s-au născut trusturi varanice de presă chiar înainte de a se naște Varanul original. Interesele economice strâns împletite cu cele politice au pus pe butuci credibilitatea mass media. Mass media a fost adusă la nivelul lor jegos de nixon în plin scandal Watergate. Toți politicienii sunt permanent în plin scandal Watergate sau Sexgate, iar faptul că ar putea vreun presar, prin mijloace legale, să-i prindă cotrobăind pe la alții cu trabucul în gura propriilor secretare îi îngrozeste. Îi îngrozește că tehnica și tehnologiile de urmărit, interceptat, ascultat, tuns și frezat nu mai sunt monopol de partid și de stat de când au scăpat corporațiile de sub control și și-au creat propriile armate de securiști particulari. Așa că profită de niște handicapați de presă ca cei de la News of the World – un fel de Libertatea combinată cu Taraf TV și cu tâmpenia agresivă a unora ca Mircea Badea, Gâdea, Ciutacu, Oana Stanciu, Ursu șamd – pentru a prelua controlul total asupra mass media. Se dau legi noi și se inventează instituții noi de control în regim de urgență, de parcă s-ar fi terminat prevederile Codului Penal!

De fapt, războiul și miza lui este în altă parte – mizele sunt de altă natură: totul se mută on-line. N-au reușit să-și subordoneze on-line-ul prin legea ACTA și-atunci o iau din aproape în aproape cu această măgărie a unui nou organism de reglementare clocit în toiul nopții ca la furi!

Acest articol a fost publicat în Derapaje prin presă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.