Desființați Prefecturile, nu folosesc la nimic!

de Ștefan Ciocan

Reforma administraţiei publice va însemna probabil şi defiinţarea Prefecturilor, unele dintre cele mai inutile instituţii ale statului, care au rolul de a pune sub controlul unui personaj, chipurile apolitic, direcţiile deconcentrate şi de a controla legalitatea actelor emise de administraţiile publice locale. În realitate, independenţa politică a prefecţilor este absolut formală, atâta timp cât aceştia se schimbă odată cu schimbarea puterii fiind numiţi din rândul “politrucilor” partidelor aflate la putere. Controlul legalităţii este făcut de o echipă de jurişti care nu au nimic în comun cu persoana prefectului. În cele mai multe cazuri, reprezentanţii guvernului în teritoriu sunt ingineri, economişti chiar şi medici, aşa că nu au nicio competenţă să-i întrebe “de sănătate” pe juriştii care verifică legalitatea. Acelaşi lucru se întâmplă şi când vine vorba despre coordonarea direcţiilor deconcentrate. La conducerea acestora se află ori specialişti pe care prefectul nu are nicio competenţă să-i coordoneze, ori politicieni, care au la rândul lor în spate câte un partid şi implicit imunitate în faţa oricărei coordonări a vreunui prefect. În aceste condiţii, prefecţii sunt de fapt nişte personaje, „de operetă”, care mimează că sunt la putere, dar în realitate nu fac nici două parale. Pentru că reprezentanţii guvernului sunt în realitate reprezentanţii câte unui partid, care nu şi-a găsit locul printr-un birou călduţ din administraţie, Prefecţii mimează că sunt importanţi şi lansează mesaje sforăitoare, dar goale de conţinut şi fără nicio importanţă sau finalizare. Prefecţii nu sunt ordonatori de credite şi nici nu au vreo putere executivă în judeţ. Toate manifestaţiile publice care au loc în faţa Prefecturii sunt un dialog al surzilor, pentru că Prefectul nu are altă atribuţie decât să primească un mesaj din partea protestatarilor şi să-l pună bine în birou sau să-l trimită mai departe la Bucureşti cu speranţa că cineva, vreo secretară, de acolo, îl va citi înainte să-l arunce la coşul de gunoi. Toate aceste considerente generale se aplică perfect şi în cazul Prefectului de Hunedoara, indiferent care a fost numele acestuia în ultimii ani.

Recent, Prefectul Sorin Vasilescu, încercând să mimeze că este un personaj important în judeţ, organizează aşa-zise întâlniri informale cu presa, în care pune sub nasul jurnaliştilor subiecte de interes general, de cele mai multe ori expirate. La aceste întâlniri, invită şi câte unul sau mai mulţi directori de instituţii pe care le are în coordonare. Să vadă jurnaliştii cine e tartorul peste judeţ! Atâta doar că aceste întâlniri sunt ca emisiunea “Surprize, surprize”, cu Sorin Vasilescu în locul Andreei Marin, pentru că jurnaliştii află doar când intră în sală cine va fi invitatul la întâlnirea informală. Dacă ar şti cu câteva zile înainte, ar exista riscul să pregătească întrebări incomode legate de subiectul abordat, şi atunci s-ar vedea cât sunt de subţiri şi slab pregătiţi oamenii puterii în frunte cu Prefectul. Aceste întâlniri nu sunt altceva decât un mod, abil de altfel, de manipulare a presei, pe principiul “îi dau eu să mănânce, ca să nu caute singură”. Cu subiectele servite, jurnaliştii au cu ce să umple paginile ziarelor, timpul buletinelor de ştiri sau fluxurile agenţiilor de presă şi nu se mai obosesc să sape după informaţii care ar putea să devieze de la linia oficială de “partid şi de stat”. Că Prefectul nu are nimic de spus, este evident, şi reiese din temele abordate. Deja obsesiv vorbeşte despre problemele cu care se confruntă economia judeţului. Constată că este nevoie de investiţii pentru deschiderea minelor de cărbune din zona Brad sau discută despre problemele Companiei Energetice Hunedoara. Foarte “subţire” atât discursul, cât şi sfera de preocupări a Prefectului de Hunedoara, pentru că problemele şi oportunităţile le cunoaşte toată lumea. Nu trebuie să fii prefect ca să ştii că este nevoie de bani şi de investitori interesaţi ca să redeschizi minele din zona Brad şi nici nu trebuie să fii reprezentantul Guvernului în teritoriu ca să îţi dai seama că trei unităţi falimentare nu pot da prin fuziune una rentabilă. Din partea Prefectului lumea aşteaptă soluţii, nu constatări.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Desființați Prefecturile, nu folosesc la nimic!

  1. Alfons zice:

    [ADMIN zice: @Alfons, ia fa tu un mic efort de acolo din Calarasi chiar din Piata Garii si du-te tu sa-l pupi in cur pe prefectul de Hunedoara, daca te-ai saturat sa-l pupi in cur pe al tau. Prea esti cretin ca sa comentezi pe aici!]

  2. ad.rian zice:

    Buna realizare mediatica este mimarea democratiei. „Hainele cele noi ale imparatului.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.