Institutul Caloriferului Român ne întoarce la Cântarea României

Lectură despre calorifer - o conferință a ICR în lectura lui Andrei Marga

Lectură despre calorifer – cine o fi anonimul din spatele lui Marga? Că prea seamănă…!

Andrei Marga a ținut morțiș să ne arate cât de meschin este el față de Cultură, cum o vede el în continuare din postura și mentalitatea de profesoraș de filosofie marxistă – ceea ce a și rămas, indiferent de funcțiile pe care le-a ocupat pe parcursul mult prea fructuoasei (extrem de bănoasei) și nemeritatei sale cariere construită politic. Șase dintre cele mai cunoscute și de succes evenimente culturale organizate în România, până să nu avem neșansa de a ajunge caloriferistul șef la ICR au fost declarate neeligibile pentru finanțare. Printre ele avem neplăcuta surpriză să regăsim TIFF, Festivalul Național de Teatru și Festivalul de Jazz de la Sibiu – care au fost respinse cică în „etapa administrativă de selecție a dosarelor”. În schimb a scăpat printre proiectele declarate eligibile “Analiza strategiilor de dezvoltare urbana pe coasta Marii Negre in anii 60-70. Studiul raporturilor si schimburilor din bazinul Marii Negre – Turcia si Romania (candidat: B.I.A. Istudor Sorin O. Nicolae)”. Adică un proiect numai bun să gâdile orgoliul nostalgic al tinereții uaseceriste pierdute de către ex-rectozaurul Andrei Marga – proiect depus de către un Birou Individul de Arhitectură! Foarte bine, la anul depun și eu un proiect împreună cu Asociația de Locatari!

Nu pot decât să mă bucur că tovarășul Marga, s-a hotărât să pună piciorul în pragul culturii și să taie finațarea la festivalurile decadente de jazz și film luate de la burghezo-moșieri. Chiar am să-l rog pe tovarășul Marga să îi readucă în lumina contemporaneității pe marii poeți ai acestei nații, precum A. Toma și alții ca el într-un „Recital de poezie sovietică”. Păcat că nu mai este printre noi tovarășul Sergiu Nicolaescu! Sunt sigur că ar fi binemeritat bani pentru un „Festival al filmului comunist cu ilegaliști”. Dar, slavă marxismului!, mai trăiește tovarășul Ion Ilici Iliescu și s-ar putea organiza niște Conferințe din cuvântările sale în nou refăcutele Cămine Culturale de la orașe și sate. Conferințele ar putea merge la pachet cu un Festival de folclor, cultură și tradiția sovietelor intitulat „Go Est!”. Șamd.

Până atunci, îi sfătuiesc pe alde Patapievici, Giurgiu și alți intelectuali de-ai lui Băsescu să se reconvertească, să încerce să aplice pentru un Festival de manele – numai așa bătrânul rinocer va avea vreun gest reflex și va băga mâna în buzunar.

Acest articol a fost publicat în Un castravete, dom' Profesor și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Institutul Caloriferului Român ne întoarce la Cântarea României

 1. Sare'n Ochi zice:

  Goebbles Goring: „Când aud cuvântul cultură, pun mâna pe armă”.
  Marga: „Când aud cuvântul Cultură, finanțez calorifere”.
  Altfel spus, ICR-ul condus de Andrei Marga preferă să finanțeze șușanele pentru așa-zisele vedete românești, nu evenimente culturale cu adevărat importante.

 2. Evanghelista zice:

  Daca te atingi de manelisti, imediat apar motiunile de cenzura.

 3. aysa zice:

  le este teama sa se stringa multi romani la un loc ,ca dupa aceste activitati pot degenera in greve,iar in perioada cind or avea loc romanii o sa fie di ce in ce cu foamea in glanda de servici,bani ptr viata de zi cu zi.

 4. Nae Camionagiu zice:

  Luat la muit, filosoful de mana a 16-a o da la intors: Presedintele Institutului Cultural Roman, Andrei Marga, considera ca discutiile din jurul respingerii unor proiecte de la finantare reprezinta o alarma falsa: „Nu s-a respins nimic. Este o competitie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Roman, care are doua etape: o etapa, daca vreti, tehnico-financiara si o etapa a selectiei valorice. In acest sens este un regulament afisat pe site, se vede limpede”, a declarat Marga la RFI.

 5. Evanghelista zice:

  Rectozaur comunist! Foloseste cuvinte ale caror continut semantic nici macar nu il cunoaste – curat filosof de mana a 16-a!
  Referindu-se la mari proiecte precum TIFF, Festivalul de Jazz sau Festivalul de Teatru, Marga a spus ca „nu s-a discutat eliminarea cuiva, ci doar completitudinea actelor”
  COMPLETITÚDINE s. f. (Log.) Proprietate a unui sistem ipotetic-deductiv în care orice propoziție supusă regulilor de deducție poate fi demonstrată. – Cf. fr. complétude.

 6. Nu credeam că o să-l văd pe Marga atât de jos. Rușine!

 7. doru cu motoru` zice:

  Buna dimineata ! 😀 Cred ca NOI nu vrem sa pricepem ; ICR = Institutul Cultural Rusesc !
  до свидания ! 😀

 8. doru cu motoru` zice:

  Salut Coane 🙂 , un sfarsit de saptamana placut,tie si tuturor prietenilor acestui blog !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.