Varujan Povestian

vosganian povesti cu napoleonDe povești ne este plin podul. Varujan Vosganian a ajuns din postura de umorist în cea de ministru. În această calitate a avut săptămâna trecută un discurs halucinant la forumul despre IMM-uri organizat la Romexpo, un discurs presărat cu poveşti despre Regina Victoria, Edward al VII-lea, Waterloo, Napoleon, Hagi şi Sofia Vicoveanca. Marele returnator de TVA către amicii săi ruși de la Mechel n-a bâguit nici un cuvânt despre IMM-uri, despre soluții pentru acestea, despre relansarea economiei. El era la o șuetă în care se dădea deștept și cult de pe poziția celor 70 de procente pe care le are ca susținere în Parlament grupul infracțional organizat din care face parte.

Cu discursul de mai la vale a bifat în dorul lelii încă o participare publică Varujan Bla-Blanian (cu un astfel de ministru, nici nu mai avem nevoie de criză):

  • “Spiritul antreprenorial trebuie cultivat şi cred că el ar trebui introdus, aşa cum pe vremuri faceam educaţie cetăţenească, să avem cursuri de spirit antreprenorial, încă din liceu”. (…) “Ca să fac o comparaţie care nu are alt scop decât să ne facă să înţelegem de ce societatea românească a fost nepregătită pentru asta, am citit odată un studiu despre monarhia britanică şi care spunea că, în anul 1901, după moartea Reginei Victoria, au trebuit să treacă 6 luni ca protocolul să poată adapta după trei generaţii: Regina Victoria domnea de la 1837, deci după 64 de ani, protocolul Casei Regale era deja complet neîndemanatic în a transfera protocolul de la o regină la un rege. Cum urma să fie nepotul Reginei, Edward al VII-lea. Tot aşa şi noi.” (…) “Ca să fac iarăşi o comparaţie care ar putea să ne ajute, în bătălia de la Waterloo, la un moment dat, francezii, nerăbdători, în frunte cu mareşalul Ney, au ieşit cu cavaleria din rândurile armatei franceze şi s-au năpustit asupra primilor englezi. Cavaleria lui Ney a fost măcinată, iar când s-a întors, Napoleon l-a intrebat: cum ai putut să pleci la atac fără să ai sprijinul infanteriei şi al artileriei? Tot aşa şi cu IMM-urile. N-o să reuşim să ne îndeplinim obiectivele în ceea ce priveşte IMM-urile, fără a le introduce într-un program amplu…”. (…) “E foarte bine că suntem mândri de Sofia Vicoveanca şi de Hagi. Dar e vremea să fim mândri şi de industria românească. Să fim mândri nu doar de mărcile simbolice, cum este frunza. Să fim mândri cum sunt mândri suedezii şi de rulmentii lor, cum sunt mândri nemţii de maşinile lor, cum sunt mândri italienii de pantofii lor”.

Măcar de-ar durea auto-suficiența! Economia moare de când este condusă de către acest grup infracțional impropriu numit Guvern al României și majoritate parlamentară – datele furnizate de către Institutul Național de Statistică relevă o scădere a industriei în trimestrul IV din 2012 cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Și asta în condiţiile în care în 2010, 2011 şi primele trei sferturi din 2012 a fost necontenit pe creştere, în plină criză – și nu ca în 2007 – 2008 când “duduia” că se opinteau căpșunarii să trimită bani acasă! Bani pe care guzganienii din Guvernul Trădătoriceanu i-au topit în mite electorale.

Povestian Bla-Blanian n-a sughițat o frază măcar despre oprirea activităţii de la Oltchim, despre proaspăt anunțata demolare a Arpechim, despre vânzarea în bătaie de joc a activelor Mechel și închiderea a unui grup siderurgic cu peste 6.000 de angajaţi de către amicii săi ruși. Între poveștile despre Nea’pulion n-au încăput și soluții despre viitorul IMM-urilor, nici viziunile despre re-industrializarea României.

Guzganii politici sunt extreme de fericiți la începutul guvernării – atunci au chef de povești și ne spun multe glumițe. Nici nu le poți ajunge la nas cu prăjina. Dar vine și ziua când le fuge pământul de sub picioare…

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Varujan Povestian

  1. gmt. zice:

    Salve,
    Cineva spunea ca nu a intalnit decat un armen destept si acela nu era Vosganian; avea dreptate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.