Osuarul cuvintelor care încep să nu mai existe

Sunt cuvinte depășite de avansul tehnologic, ele nu mai există deoarece nimeni nu-și mai aduce aminte (sau, în scurt timp, nu-și va mai aminti nimeni) ce definesc. Banalul „ac” este din punct de vedere practice pe cale de dispariție. Câți copii din ziua de azi mai știu să țină un ac în mână și să-l mai și folosească? Bănuiesc că sunt suficienți adulți până în 30-35 de ani care n-au văzut ac și utilitatea lui niciodată – sau, dacă au văzut și au știut la ce folosește (la altceva decât la “cojocul” unuia sau altuia), sigur au uitat. Când făceam eu clasele I – VIII (undeva prin epoca de piatră a socialismului multilateral dezvoltat), existau lecții practice în care ca și copii am fost învățați cum să ținem un ac, un ciocan, o șurubelniță, o pilă șamd în mână și să le mânuim în scopul pentru care au fost create aceste unelte.

Că veni vorba, unele cuvinte mor pentru că sunt golite de conținut, de valoarea lor intrinsecă. Astfel, „unealtă”, „unelte” (cu sinonime cu tot), sunt cuvinte ce-și vor lăsa oasele cât de curând în deprinderile lexicale ce ajută la definirea (împlinirea/desfășurarea) muncii. “Muncă”? Ce este asta? Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu, Relu Fenechiu, Dan Șova, Victor Viorel Ponta, iQuariu mic șamd, întreaga clasă politico-economică de cumetrie din România ne învață că mai bine furi și minți decât să muncești. Reclamele tembelizante ne învață, alături de acești indivizi ce-o duc extreme de bine din furt și din minciună, că “prost să fii să muncești”, când mocca (consumând x sau y produs căruia trebuie doar să-i trimiți codul de bare la o adresă oarecare) bani primești. Când aceleași reclame – ca și obiceiul chiulului practicat pe față și fără rușine de către al doilea om din stat, găunosul Crin Antonescu -, îndeamnă la chiul. Vai, vine momentul acela când îți aduci aminte că trebuia să mai dai și pe la serviciu, dar dacă bagi în tine semințe de floare și bostan cu “nuplecabilitate”, uiți de îndatoriri și stai să te umfli de bere alături de prieteni. Sau, îți vine să ronțăi praf de cartofi cu gust de șaorma și-atunci te prefaci că-i copiatorul stricat să te ascunzi pe o canapea împreună cu mentenanța. Leafa merge, orișicât. Cum să nu-și dea obștescul sfârșit cuvintele legate de muncă, când nimic din ceea ce o definește nu mai are valoare începând chiar prin faptul că nicăieri nu se mai face educație în a defini (nu se mai propovăduiește) dorința „sudorii frunții” în împlinirea muncii? Prin sudoarea frunții obții cu mult mai puțin sau cel mult egal cât obține prin furt și prin minciună unul ca Victor Viorel Ponta. Și, oricum, în curând și curând și cuvântul sudoare va leșina – în fond nu degeaba s-au inventat atâtea anti-perspirante și deodorante datorită cărora poți să stai cu mâinile sus fără să transpiri. Măcar dacă s-ar inventa un spray pentru Lege și Justiție cu care să-i țină pe toți borfașii din lumea politico-economică de la noi cu mâinile sus și lac de sudoare!

Așa, la cât anti-perspirant se inventează, curând vor dispare și cuvintele legate de baie. Când curățenia se reduce numai la miros, să nu vă mirați că politicienii noștri au învățat că pot mânca usturoi (chiar și cu polonicul) și gura nu le miroase!

Cred că, până la a cere o adevărată schimbare în societatea românescă, va trebui să începem măcar prin a evoca (pomeni, aminti) acest osuar al cuvintelor care încep să nu mai existe. Să vedem ce le-a adus în starea de schelete lipsite de conținut și dacă mai putem pune carne pe ele, dacă putem să le îngrășăm, să le redăm câte ceva din valoare de odinioară. Să umplem formele cu fond. Altfel, Holocaustul limbii române va fi Holocaustul societății noastre. O societate cu valorile puse în cap, lipsită de “prințipuri” și morală.

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Osuarul cuvintelor care încep să nu mai existe

 1. ad.rian zice:

  Disolutia Romaniei cotropita de conducatorii ei, mai distructivi decat popoarele migratoare.

 2. o chestie interesantă despre munca la români, dintr-o perspectivă lingvistică:
  Dan Alexe: ”Lucru“, “pramatii” si atitudinea româneascã faţã de muncã…

 3. tirguketrii zice:

  Pieirea cuvintelor desemnînd unelte, materii, ocupaţii ancestrale, întemeietoare, consolidante şi întreţinătoare de civilizaţii umane este un sindom apocalitic, demarcat de sinstrul (ce să ne facem a nu spune) 1990 şi grăbit de emanaţii loviluţiei statale.
  Ca-n occident, ţăranii care nu vor a se num, nici devenii fermieri, vor fi adunaţi în rezervaţii limitate şi exploataţi în scop turistic… La fel şi meseriile care le-au asigurat subzistenţa. Desigur, la porţile rezervaţiei, casierii vor încasa taxele nu pentru cei dinlăuntru, ci pentru dominatorii, ajunşi unică clasă, chiar dacă din declasaţi alcătuită.

  • Sare'n Ochi zice:

   cea mai dezlantuita in eliminarea vicabularului educational este Cati Andronescu, cunoscuta si drept Abramburica. ea si foamea de bani a fabricilor de diplome au distrus profesionalele si scolile de meserii. acum fara doctorat si masterat nu pot sa fii zidar, zugrav, sofer, tinichigiu, portar samd. nici praz in piata nu ai voie sa vinzi, dara-mi-te sa-l cultivi.

 4. Gabi zice:

  ca intotdeauna savurez cu placere postarile tale care imi creeaza o stare usoara de relaxare si buna-dispozitie 🙂
  totusi, daca nu pomenesti de specimene portocalii care au intrat cu bocancii (la propriu) asortati cu ciorapi albi plusati (pe cale de disparitie :)) in politica sau imbarcati pe frumoase Dacii 1300, albe sau rosii (de asemenea in curs de disparitie) iar acum navigheaza in Porche sau alte limuzine ale caror pedale le apasa cu pantofi de o finete rara cumparati nicidecum din patria noastra draga … nu inseamna ca nu exista…doar au intrat in conservare ca o muratura (sper ca astea sa nu dispara) care isi asteapta randul pentru a fi halita 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.