Una dintre mizele energetice majore ale României este exploatarea eventualelor (posibilelor, dragi tovarăși!) rezerve comerciale de gaze de sist. Cin’ să le exploateze: rușii sau americanii? Poziția PDL, respective a președintelui Traian Băsescu a fost fermă de la începutul dezbaterii publice: “Marele Licurici” – în fond, de aceea sunte țară NATO și UE. De aceea guvernele Boc și Ungureanu au aprobat în 2012 acorduri de concesiune pentru compania americană Chevron.
Ce mai huiet dinspre USL! – duruind ca vijelia a venit critica împotriva începerii prospecțiunilor, critică finalizată ca subiect de înaltă trădară față de vecinul de la Răsărit și interesele sale în România în chiar moțiunea de cenzură în urma căreia guvernul Ungureanu a fost demis. Iar guvernul Plagiator Infantil și Mitoman cu numărul 1 (acela șters deja din istoria recentă de către chiar mitomanul Victor Ponta, să nu se consemneze cumva că duce țara de râpă de aproape un an) a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate în domeniul gazelor de șist din primele zile de mandat.
Ca o paranteză a dimensiunii ticăloșeniei socialiștilor de caviar din România, trebuie amintit faptul că Acordul petrolier care vizează explorarea, dezvoltarea și exploatarea pentru perimetrul Bârlad a fost aprobat prin HG 2283/2004 de către Guvernul Năstase. Acordul a fost încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și compania Regal Petroleum (ceva legătură și cu scandalul fregatelor în care a fost implicat Ioan Mircea Pașcu, pesedistul Apărării sub Năstase, sunt sigur că s-ar putea găsi și în com isioanele din acest contract). În 2010, Chevron a preluat licența de la Regal Petroleum pentru suma de 25 de milioane de dolari, numai ca să i-o fractureze hidraulic Victor Ponta doi ani ani târziu. Vă re-amintesc și ce-i spunea astă vară Che Gargara Victoraș ambasadorului rus la București:
Eu cred că Mitomanul Infantil își protejează propriile buzunare – de la declarații publice, la acțiuni, fapte și consecințele acestora.
- Moscova face tot posibilul ca să oprească dezvoltarea producţiei de gaze alternative în Europa, mai ales în Bulgaria şi România, acolo unde este prezentă compania americană Chevron.
- Gigantul rus Gazprom, prin subsidiara sa sârbâ NIS, începe explorările pentru căutarea gazelor în perimetrul Tria din judeţul Bihor după ce a primit, în decembrie 2012, o licenţă în acest sens de la Agenţia de Resurse Minerale, potrivit anunţului pe care titularul de acord, compania canadiană East West Petroleum, l-a publicat pe site-ul propriu.
- Ponta: Gazprom va avea cel mai mult de pierdut daca se vor extrage gaze de sist in Romania.
Deci, recapitulare: În iarna lui 2012 Victor Ponta răcnea prin bojocii oropsiților sorții mânați pe străzi în Bârlad că exploatarea gazelor de șist este în egală măsură o mare porcărie ecologică, cât și o înaltă trădare a intereselor României. A răcnit până a dat jos guvernul Ungureanu și s-a cocoțat la putere. Apoi, în luna mai, a anunțat că Guvernul “pe care EL îl conduce” a suspendat, până în decembrie procedura de exploatare a gazelor de şist. Decizia venea ca urmare a amplelor proteste de stradă în Bârlad şi după un extreme de dur lobby (la noi se numește încă trafic de influență) al “ecologiştilor”. La expirarea termenului auto-impus, după câştigarea alegerilor şi după o decizie luată de UE, Victor Ponta a anunţat că gazele de şist prezintă o zonă de interes pentru viitorul govern (“problema gazelor de șist trebuie tratată pozitiv”). La final Prim Plagiatorul Mitoman a subliniat că, dacă România va începe exploatarea gazelor de şist, cel mai mult ar avea de pierdut Gazprom, gigantul energetic controlat de Rusia.
Păi nu spunea Che Gargara, pe când era în Opoziție, că Băsescu vrea să polueze apa și pământul țării noastre odată cu extragere gazelor de șist? Acum a schimbat placa – nici măcar cei 7,4 milioane din spatele lui nu mai sunt ce-au fost, în funcție de cum îi bate lui vântul interesului: “În acele localități în care sunt o mie de oameni ies 8 mii”…. În rest, nici usturoi n-a mâncat, nici conștiința (care???!!!) nu-i pute.
- Până în acest moment nu există nicio dovadă că acest tip de tehnologie afectează mediul. S-a tot spus că s-ar putea afecta pânza de apă freatică, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.
- România are de ani de zile o problemă strategică pe alimentarea cu gaze. Trebuie să găsim și alte moduri de explorare.
- Se fac explorările pentru gazele de șist ceea ce înseamnă că în următorii 5 ani nu se va extrage nimic.
- Nu se va face nicio exploatare dacă autoritățile locale nu sunt de accord. (Da, da, vezi mai sus chestia cu mia de locuitori…)
- Să nu aud apoi autoritățile locale că se plâng că nu au bani când numai în explorare vor intra peste 100 de milioane de euro. (dar în buzunare, măi, Ponto?)
Când s-a pus problema exploatarii gazelor de șist în guvernarea Ungureanu, un nebun al PSD de Bacău l-a amenințat cu moartea pe premierul în funcție dacă va fi prins pe acolo. Păi, să nu-ți spun și io (și alții, inclusive îmbizonații care te-au votat) despre muică așa precum amicul Sebastian Ghiță?
REFERINȚE:
- 3 mai: Odata numit in functie, guvernul Ponta 1 a prezentat public un program de guvernare in care aparea la obiective „Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”.
- 17 mai: Reactia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, a venit la doua saptamini. „Recomandarea mea ar fi sa se afle macar daca exista gaze de sist in Romania… Este un subiect pe care il voi discuta cu ministrul Economiei, in portofoliul caruia intra capitolul energie… Doresc sa aflu motivatia moratoriului si cum intentioneaza sa procedeze mai departe”, a spus ambasadorul la TVR Info.
- 21 mai: Ministrul Economiei de la acea data, Daniel Chitoiu, a discutat cu ambasadorul SUA despre gazele de sist si l-a informat ca „Moratoriul pe gazele de sist va fi ridicat dupa ce studiile de specialitate confirma siguranta in exploatarea acestora” (comunicat de presa al Ministerului Economiei)
- 29 mai: Premierul Ponta l-a demis pe Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), adica agentia guvernamentala care negociaza si semneaza contractele de concesiune pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist. In locul lui Patruti a fost numit Gheorghe Dutu, fost deputat PSD de Brasov.
- 21 iunie: Senatul a respins propunerea de lege pentru interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Propunerea initiata de 11 parlamentari PSD a intrunit 53 de voturi impotriva, 11 voturi pentru si 9 abtineri, Senatul fiind controlat la acel moment de USL.
- 22 iunie: Victor Ponta a declarat ca Romania va reanaliza in luna decembrie pozitia cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist. „Nu dorim sa fim nici singurii care accepta si nici singurii care se opun” utilizarii gazelor de sist, a spus premierul Ponta, citat de AFP.
- 5 iulie: Premierul Ponta a anuntat ca il va avea drept consilier pe probleme strategice si de securitate pe generalul in retragere Wesley Clark. Clark este membru in Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petroliera unde Soros a cumparat 20% din actiuni prin intermediul fondului sau de investitii Quantum Partners LP. Potrivit site-ului oficial, compania in conducerea carei se afla Wesley Clark are operatiuni in domeniul gazelor de sist in Polonia (sursa).
- Chestiunea gazelor de sist a iesit din atentia publica pe durata crizei politice din vara, mai cu seama ca Chevron a anuntat ca in 2012 nu va realiza nici o operatiune de foraj in cele patru perimetre concesionate (unul in Birlad si trei in Dobrogea). Problema a revenit in prim-plan in toamna.
- 15 septembrie: Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunta ca Romania asteapta decizia Uniunii Europene in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, pina atunci raminind in vigoare moratoriul.
- 8 noiembrie: Premierul Victor Ponta s-a intalnit joi la Guvern cu reprezentantii American Romanian Business Council (AMRO), organism care reuneste principalele companii americane prezente in Romania. Chevron detine presedintia Consiliului. „Guvernul vrea sa continue si sa extinda parteneriatul economic cu mediul de afaceri american, indeosebi in domeniul energiei si in cel al agriculturii”, a spus Ponta, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.
- 19 noiembrie: Gerhard Roiss, CEO al OMV (actionar majoritar Petrom), spune intr-un interviu pentru Wall Street Journal ca Europa trebuie sa accepte exploatarea gazelor de sist. Altfel, companiile care au costuri energetice mari isi vor muta combinatele si unitatile de productie se vor muta spre SUA, unde fracturarea hidraulica a scazut semnificativ pretul gazelor. Refuzul de a exploata gazele de sist inseamna un risc pentru competitivitatea industriei europene, mai spune seful OMV.
- 21 noiembrie: Parlamentul European a dat avizul pe 21 noiembrie asupra a doua rapoarte privind gazele de sist. Un raport al comisiei de industrie si energie confirma ca statele membre au dreptul de a decide daca sa exploateze sau nu potentialul resurselor neconventionale. Un raport al comisiei de mediu cere o analiza riguroasa a reglementarilor europene si o atentie sporita in acordarea avizelor de explorare. PE a respins amendamentul introdus de Grupul Verzilor care solicitau impunerea unui moratoriu impotriva fractionarii hidraulice, evitand astfel interzicerea la nivel european a acestei tehnologii. „Rezolutiile nu modifica cadrul legislativ la nivel comunitar, insa nici nu abordeaza o atitudine clara. Statele membre continua sa aiba libertatea de a alege daca sa isi exploateze sau nu resursele neconventionale”, dupa cum scrie expertul Valentina Ivan.
- 9 decembrie: Trei referendumuri au avut loc in localitatile dobrogene Magalia, Costinesti si Limanu in legatura cu gazele de sist. Referendumurile au fost invalidate din cauza participarii sub pragul de 50%. Cetatenii trebuia sa se pronunte prin ‘Da’ sau ‘Nu’ la intrebarea „Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist prin fractionare/fracturare hidraulica pe teritoriul comunei?”
- 18 decembrie: Victor Ponta incepe sa-si nuanteze pozitia fata de exploatarea gazelor de sist. Intr-un interviu la Realitatea TV, premierul spune ca negocierile cu Chevron privind explorarea gazelor raman o zona de interes si citeaza o rezolutie a Parlamentului European (vezi mai sus cele doua rezolutii), precum si decizia Marii Britanii de a da unda verde exploatarii gazelor de sist prin fracturarea hidraulica. Ponta a mai spus ca Gazrpom are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist si a mentionat problema eficientei unor companii care utilizeaza intensiv energia, precum Oltchim.
- 20 decembrie: Programul de guvernare al Guvernului Ponta 2 enumera demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor de gaze de sist drept una dintre prioritatile din sectorul energetic (sursa).
- 5 ianuarie 2013: Premierul Victor Ponta anunta ca „ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv”. Potrivit acestuia exploatarea gazelor de sist ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei. „Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori d egaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora”, a spus premierul la Antena 3. Aceasta a fost ultima iesire publica a premierului pe aceasta tema.
salut ! excelenta sinteza.ma mir de ce nimeni din opozitie nu-l intreaba pe ponta mondialu’ care-i treaba cu „purificarea” si discutia purtata cu ambasadorul rus .
nici un guvern nu a fost contra exploatarilor de sist.independenta ,bla bla bla e toata o porcarie. i marea lor majoritate ,localnicii nu prea stiu ce si cum e bine.un lucru e sigur .cei ce vor cistiga sint aia de la chevrom si politicienii nostri.e totul praf in ochi ca vom plati gazul mai putin. cum si la ora actuala platim litru de motorina f putin asa vom plati si metrul cub de gaze.