Consumul exagerat de pălincă și caltaboș dăunează grav libertății

muresan si remesAnul trecut, de Sfântul Valentin, Instanţa supremă le-a făcut cadou foştilor miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, câte trei ani de închisoare cu executare, în celebrul dosar Caltaboșul. În acest dosar, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă este acuzat de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

  • Pe scurt: Dosarul “Pălinca și Caltaboșul” a fost deschis prin autodenunțul unuia dintre co-inculpati – Gheorghe Ciorbă, pe numele lui. Acesta le-a dezvaluit procurorilor că, pe 13 septembrie și 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remeș niște cârnați și pălincă în valoare de 1.500 lei, precum și suma de 15.000 Euro (bani de taxi după consumație), prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan, în scopul favorizării firmei Construct Europromt SRL Certeze, firma fiului auto-denunțătorului, la câștigarea a două licitații publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare.

Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători. Și cum o știm pe doamna Justiția destul de grăbită (la modul roman: festina lente) în a da soluții când este vorba despre demnitari, la un an de la primul deranj (joia trecută), Completul de cinci judecători ai Înaltei Curți a finalizat judecarea recursurilor și a rămas în pronunțare urmând să ia o decizie finală azi, 25 februarie. La termenul de azi, procurorul lui Traian Băsescu (normal, nu?) de la DNA le-a arătat celor cinci judecători că prima instanţă, un complet de trei judecători de la instanţa supremă, a stabilit pedepse prea mici în cazul inculpaţilor din acest dosar, precizând că ele „au fost orientate spre minimum legal prevăzut de lege“. Ca atare, reprezentantul “legii lui Băsescu” le-a cerut celor cinci judecători să caseze prima decizie, iar în final să-i condamne pe foştii demnitari la pedepse mai aspre, din cauza gradului ridicat de pericol al faptelor comise de cei doi foşti miniştri, prin prisma funcţiilor deţinute. Adică ceea ce se cere în mod firesc într-un “dosar politic” instrumentat de către „justiția lui Băsescu”.

Motiv pentru care avocaţii celor trei inculpaţi le-au cerut judecătorilor să-i achite pe clienţii lor, atacând modul în care au fost obţinute şi administrate unele dintre probele esenţiale ale cazului, respectiv înregistrări audio-video sau ambientale. Plus joc de gleznă și tragere de timp (deh, cinci ani de la începerea procesului nu înseamnă încă prescrierea faptelor!).

  • Apărătorul lui Ioan Avram Mureşan le-a cerut judecătorilor să admită o cerere de probe în sensul trimiterii unei adrese către Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică prin care această instituţie să spună dacă deţine un program software omologat, pentru a fi verificate originalitatea şi gradul de alterare al probelor audio-video din dosar. Solicitarea a fost respinsă de judecători, ca nefiind pertinentă cauzei. (bla-bla-bla!)

De altfel, cei doi nevinovați (oprimații lui Traian Băsescu) le-au arătat judecătorilor că dosarul „Caltaboşul“ a fost un fiasco, amintind de scurgerea unor imagini video în presă înainte de demararea oficială a anchetei.

Cel mai fain lucru în toată această poveste este Ioan Avram Mureșan care încearcă să demonstreze cât de nevinovat este deși el este în detenţie din 2012 într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri și a fost condamnat definitive la șapte ani (frumoși) de detenție. Dar dacă Adrian Năstase poate să se declare victimă, alții de teapa lui de ce n-ar face-o?

Dar cum până și “Justiția lui Băsescu” are o limită, Completul de cinci judecător al instanţei supreme a decis azi condamnarea definitivă a lui Decebal Traian Remeş şi a lui Ioan Avram Mureşan la trei ani de închisoare cu executare. Decizia completului de cinci judecători al instanţei supreme este definitivă, astfel că mandatele privind pedepsele dispuse urmează să fie puse în executare. Încă nu am auzit urletele de la Antenele turnătorului Dan FELIX Voiculescu, dar, cu bucurie, le aștept. S-a mai rărit clasa politică preț de-un liberal.

Acest articol a fost publicat în Procurorul cu toporul și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Consumul exagerat de pălincă și caltaboș dăunează grav libertății

  1. Muona Pi zice:

    Mi sa pari corecta remarca dumnevoastra: daca Adriean Nastasi o luat 2 ani cu executari numa’ opt luni pentru un premiu’ al calitatzii deosebiti in activitatiea di prim-ministru (pana sha Emma Nicholson, baronesa locala di Winterbourne, o vinit sa-l vada pi nedreptatzit la Rahova Palace), atunciea ar fi fost normal ca pentru incurajariea comertzului cu amanuntu’ cei doi haituitzi ai regimului Basescu sa ia tot o pedeapsa di cativa luni la trei steli, oricum nidrieapta sha acieasta.
    Uiti-asha ni putiem da sieama cat di mult s-o deteriorat actu’ Justitziii supt dictator! Sha ni mai miram ca Blaga vriea sa rupa partidu’ di trecutu’ basist sha intoarciriea lui spri viitoru’ luminos di vesela amintiri…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.