Nu am să înţeleg niciodată de ce fătucile isterice şi băieţeii înfuriaţi care au preocupări atât de nobile, cum ar fi protejarea mediului înconjurător, nu acceptă şi dreptul la opinie. Un drept cel puţin la fel de important ca şi cel la un mediu curat. Eu încă sunt convins că prostia umană face mai mult rău decât cianura, iar băieţeii şi fătucile de care am amintit se străduiesc din plin să demonstreze acest lucru. Am susţinut întotdeauna că atâta timp cât sunt respectate normele legale de protecţie a mediului, nicio activitate economică, autorizată în prealabil, nu trebuie împiedicată. De la acest principiu nu fac excepţie nici exploatările aurifere din munţii Metaliferi. Atâta mi-a fost! Au sărit fătucile isterice de prin ONG-urile finanţate nu ştiu de unde şi băieţii furioşi şi m-au trecut urgent în categoria celor cumpăraţi de „Gold Corporation”. Adică eu nu am dreptul să am o opinie decât cumpărată? Chestia asta mă duce cu gândul la faptul că fiecare om încearcă să interpreteze acţiunile celuilalt prin prisma a ceea ce face el. Trag de aici concluzia că opiniile ONG-iştilor isterici sunt cumpărate. Şi dacă analizez puţin acţiunile acestora s-ar putea să găsesc şi argumente în acest sens.
Aceiaşi militanţi pentru un mediu curat care se leagă cu lanţuri de stâncile din Roşia Montana sau se usucă de-ampicioarelea de grija mediului dintr-o zonă puternic afectată deja de exploatările aurifere şi cuprifere din perioada comunistă stau liniştiţi când vine vorba despre orice acţiune de poluare sau distrugere a habitatelor naturale în care sponsorii lor nu au interese.
S-a construit şoseaua „Transalpina”, fără nici un aviz de la autorităţile care se ocupă cu protecţia mediului. A fost nevoie să scoată Curtea de Conturi la iveală această neregulă. Şi respectiva şosea trece prin zone protejate de lege, nu printr-un teritoriu deja compromis din punct de vedere al poluării. Nu am văzut nicio fătucă, din aia şcolită cu burse acordate de „baciul” Soros, să urle live sau pe reţelele de socializare că sunt afectate câteva arii protejate de importanţă europeană. Ca să vin ceva mai aproape de habitatul meu natural, în Retezat, unde presa, nu ONG-urile de mediu, a tras semnale de alarmă că se taie lemne, şi NIMENI nu a sesizat că se fac lucrări de captare a văilor chiar din Parcul Naţional.
Este normal să nu intereseze pe nimeni aceste lucruri atâta timp cât nu vin în contradicţie cu finanţatorii acestor ONG-uri guralive care reuşesc să inducă spaime artificiale în opinia publică. Sunt părerile lor şi trebuie luate în seamă în egală măsură în care trebuie luate în seamă şi părerile noastre, ale celor care nu ne opunem habotnic oricărei acţiuni economice, susţinând a priori că va provoca un dezastru ecologic. În fond libertatea de opinie tocmai asta înseamnă. Argumentele specialiştilor vor înclina până la urmă balanţa, cu sau fără voia noastră, a celor care ne dăm cu părerea.
Asha esti, dreptu’ la opinii esti garantat prin constitutzii sha va fi garantat sha in viitoariea constitutzii, daca opinia i aia cari trebi. Di exemplu patru milioani di pensionari sha bugietari o avut drieptu’ la opinii sha uiti ca acu’ sunt 70% patriotz in parlament, cu tot cu neamuri sha prieteni. Ceilaltz cari o stat acasa la alegieri sha o spart semintzi di indignari in fatza televizorului, ba o mai baut sha o beri di necaz finca uiti ci prost o votat romanii, o avut sha ei dreptu’ sa protestezi prin neprezentari.
Datorita neprezentarii atatiea magarii au loc in tzara aiasta.
Daca ai o pareri, spunitz-o, nu sta cu limba-n gura sha cu ochii pi feisbuc.
Daca crezi ca aeru’, apa, sha pamantu’ tzi-i otravit, dischidi gura sha spuni sha tu ceva,nu ashtepta di la altu’ protesti, baga-ti-n sieama finca pareriea ta conteza, chiar daca acuma tzi sa pari ca eshti singur sau aproapi singur. Nu mai ashtepta sa gandieasca Gadea pentru tini, sau Stanescu, sau Cristoiu, sau Cacarau, sau Ponta.
Daca tzi-i frig, spuni cu gura ta: „mi-i friig!” din totz rarunchii. Nu ashtepta di la Voiculescu caldura, ca n-ai sa vez. Daca tzi-i foami, urla ca nebunu’ : „mi-i foamii!” ca nici Basescu n-o sa ti saturi daca nu faci sha tu ceva pentru tini.
Daca crezi ca i bini sa sa scoata auru’ din muntz ca sa ai undi munci, spuni-o, nu ti sfii, ca nu-tz ia nimini gatu’, ca doar ai dreptu’ sha tu sa traieshti decent, sa ai ci da di mancari copiilor tai.
Numa’ spuni sha tu ceva, iesh in strada, spunitz, pareriea, urlatz-o daca nu mai potz, fii activ, nu mai ashtepta sa-sh diea altu’ cu presupu’ pentru tini.
Stingi televizoru’, iesh di pi feisbuc sha duti-n strada cu o pancarda in gat pi cari sa scrii „m-am saturat di-atata gargara, vreau sa ma bagi in sieama, idiotule, ca di-aia ti-am votat”, sh-ai sa vez ca idiotu’ o sa ti bagi in sieama cand o sa afli di la sienen ca eshti alegatoru’ lui.
Altfel, o sa-tz facim legi cum vrem noi sha o constitutzii cadou di Sfantu’ Neculai di n-o s-o potz duci: ai sa ti holbez la televizor sha pi feisbuc sha n-o s-atz vina a credi ci viitor luminos tz-am croit!
Fosta uzina *Aurul* Baia Mare aflata in proprietatea magnatului rus Mihail Prokhorov, extrage aurul si metalele rare prin metoda cu cianura. Ati auzit vreodata un ONG, unul cat de mic si firav spunand ceva despre acest lucru ? Bineinteles ca nu ! Intrebarea care se pune este DE CE si CINE ii plateste ? *Curat murdar, coane Fanica* !
nu miorlaie nimeni din spatele portofelului.
Da, aveti perfecta dreptate. Si eu am vazut asta, in urma cu cativa ani, si chiar am intrebat unul din grupurile de activisti de ce nu spun nimic despre Baia Mare. Mi s-a raspuns ca exista alt grup care se ocupa cu asta, ca sa nu „diluam” mesajul cu Salvati Rosia Montana cu alte mesaje…imi aduc aminte ca la vremea aceea nu am reusit sa gasesc un grup care sa se preocupe de problema respectiva, oricat am cautat. Insa ceea ce am remarcat in ultima vreme la militantii la care face referire articolul este mesajul tot mai radical anti-corporatist si anti-capitalist pe care il propaga. Ar fi comic daca nu as sti ca multi dintre ei sunt tineri care au calatorit in lume, care au un laptop la care-si scriu comentariile pe Facebook si un ipod sau iphone in buzunar. 🙂
Pai ONG-uile nu trebuie sa subziste? De unde bani ? Immm? Dar ramanetzi linistitzi la locurile dvs! E ego-ego-filosofistu’ Cernea in Parlament ! Eco-verdele Domn’ Mugur Mihaiescu s-a retras intre timp si lucreaza eco prin Centrul Vechi din Bucuresti !
La Baia Mare Fribourg Investments, fond de investiţii cu stare-n buzunare, detine in prezent 49% din capitalul societatii Romaltyn . Fondul de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza- fost premier al Republicii Moldova convertit in om de afaceri de succes! 🙂
De un ONG sponsorizat nu s-a auzit, in schimb, un ecologist Vasile Tataru s-a luptat cu autorităţile statului pentru un mediu nepoluat în Baia Mare. Acesta a câştigat la Strasbourg procesul intentat statului român, Curtea Europeană a Drepturilor Omului stabilind că statul nu a respectat dreptul cetăţenilor la un mediu nepoluat în Municipiul Baia Mare. Vasile Tătaru s-a luptat ani la rând şi cu vechii proprietari ai Romaltyn, solicitând tuturor autorităţilor administrative şi de mediu, interzicerea activităţilor comerciale poluante din judeţul Maramureş. Iar autoritatile administrative n-au miorlait in front!
Vasile Tataru nu este increzator in noul investitor si a predat acestuia un document care contine o serie de întrebări pentru care aşteaptă răspuns precizand ca are incredere in primarul orasului ( sursa:graiul.ro)
La Rosia Montana e in schimb o lalaiala inceputa de pe vremea lui Milica.
Nu sunt impotriva exploatarii resurselor ( dar din certificatele de analiza RM nu este atractiva pentru resursa de Au), nu au fost facute publice certificari ale sigurantei lacului de colectare a apelor cianurate, nu au fost prezentate avantajale altor metode de exploatare fara cianura, nu m-a convins absolut deloc publicitatea agresiv pugnitiva a celor de la RMGC ( si excursia din Noua Zeelanda) in legatura cu urgenta demararii exploatarii, in concubinaj incestuos cu rezolutiile CE. Si cand ma gandesc ca si doamna Adina Valean-sotia domnului Crin Antonescu a avut in CE o atitudine duplicitara in legatura cu acest subiect am incertiduni mari legate de acest proiect.
În 2007, Adina Vălean trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Seminarul de la Bruxelles, prin care Adina Vălean sprijinea proiectul Roşia Montană, a fost ţinut în parteneriat cu Gold Corporation, iar europenilor li s-au oferit doar opinii procianuri.Puşi în faţa faptului împlinit, membrii conducerii PNL anunţau că iniţiativa colegei Adina Vălean este una personală. Corina Vinţan, managerul companiei care face lobby pentru cei de la RMGC, a recunoscut pentru „Adevărul” că seminarul organizat de europarlamentarul Adina Vălean a fost sponsorizat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
In februarie 2012 pe blogul D-nei EUROparlamentar Monica Macovei s-a lansat ipoteza, potrivit careia, Licenta de exploatare a expirat in 2007 pt RMGC. RMGC in baza documentelor detinute ar fi putut infirma sau confirma. Apoi a urmat o liniste totala, atat din partea RMGC, cat si din partea doamnei europarlamentar.
Mai mult decat atat, site-ul ziaristi on-line acrediteaza ideea ca,in spatele ecologistilor, ar fi interesele pecuniare ale domnului Soros.
http://www.ziaristionline.ro/2012/04/11/dezvaluiri-opozitia-de-la-rosia-montana-recunoaste-ca-e-platita-de-soros-eugen-david-nu-ma-intereseaza-comunitatea-sau-romania-ma-pis-pe-ea-de-criza/
Si sa nu uitati ca, in prezent, proiectul RMGC se afla sub autoritatea „competentului” Dan Coman Sova si owelianul sau minister -” Ministerul Marilor Proiecte”., fiind suflat de la neinspiratul liberal si ministru Daniel Chitoiu.
Cam incurcate sunt caile, domnilor, nu-i asa! 😛