Guvernul nu-i haiduc, e tâlhar la drumul mare

Marea problemă administrativă a României nu este legată nici de steagul secuiesc, nici de pretenţiile de autonomie a etniei maghiare, şi nici de reuşita reîmpărţirii pe regiuni, mai mult sau mai puţin autonome, a teritoriului naţional. Marea problemă a Guvernului socialist care conduce acum România este legată de împărţirea rezultatelor muncii românilor. Va veni ziua în care contribuabilii din România vor conştientiza faptul că din munca lor, statul plăteşte ajutoare sociale pentru puturoşi, ţine în spate o cohortă de bugetari, finanţează un sistem de pensii aberant, şi abia la urmă, dacă mai rămân bani, dezvoltă sistemul sanitar sau învăţământul şi mai alocă câte ceva pentru investiţii. În momentul acela, Guvernul socialist va avea zilele numărate. Pentru că evident, omului care munceşte nu-i va conveni să ţină în spate tot sistemul de stat, asistaţii social, pensionarii de lux. În România contribuabilul are doar „dreptul” să plătească taxe şi impozite. La nivel individual, multă lume găseşte scăpare în economia subterană, dar pe termen lung această soluţie nu este una benefică pentru dezvoltarea României. Măsurile coercitive pe care statul încearcă să le ia împotriva evazioniştilor nu vor da rezultatele scontate, ci vor duce la un blocaj mai mare şi la tendinţa mai multor antreprenori de a se refugia în zona gri sau neagră a economiei. Deocamdată, cu ajutorul unei prese controlate în mare parte, puterea reuşeşte să distragă atenţia contribuabililor de la această problemă, ţinând „caldă” dezbaterea publică cu subiecte derizorii şi rupte de problemele reale ale oamenilor.
Discuţiile despre regionalizare pun însă pe tapet o nouă temă, mult mai periculoasă pentru puterea politică şi chiar pentru unitatea naţională. Împărţirea banilor pe regiuni. Transilvania, principalul contributor la „vistieria” ţării, este net defavorizată când vine vorba despre investiţiile publice. Adică despre banii pe care Bucureştiul îi ia de la „bogaţi” şi în loc să-i investeasă acolo de unde s-au colectat, îi dă la săraci. De parcă el, Bucureştiul, ar fi un haiduc de legendă. Când de fapt nu este decât un tâlhar la drumul mare. Pentru că din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş, fosta „regiune imperială”, numai judeţele Maramureş şi Caraş Severin primesc mai mulţi bani de la Bucureşti decât trimit spre capitală. În rest toate judeţele, inclusiv cele considerate sărace – Hunedoara şi Sălaj, plătesc mai mult decât primesc de la Guvern. Chiar şi cele două judeţe, Covasna şi Harghita, despre care se spune că ar muri dacă ar obţine autonomia, sunt contributoare la „vistieria” ţării şi nu beneficiare. În aceste condiţii, cum să nu fie ardelenii nemulţumiţi? Pentru că din banii lor sunt finanţate lucrări publice în judeţele din restul ţării, care primesc mai mulţi bani de la Bucureşti decât colectează pe plan local. Teleormanul lui Dragnea primeşte aproape o dată şi jumătate cât trimite la Bucureşti. Mehedinţiul 114 la sută din cât colectează, Călăraşiul 134 la sută, Vasluiul 158 la sută şi lista continuă. Tot din „birurile” colectate în regiunile contributoare sunt plătiţi cu bani grei, şi culcaţi la hoteluri de cinci stele, deputaţii şi senatorii. Sunt plătite salariile bugetarilor, se completează bugetul pensiilor şi al altor asigurări sociale. Autonomia Ardealului ar însemna şi gestionarea propriilor fonduri în interesul comunităţii din această regiune. Evident viaţa oamenilor de aici s-ar îmbunătăţi. Ardelenii nu ar mai fi nevoiţi să ţină în spate şi partea „falimentară” a României. Mă aştept ca discuţiile despre regionalizare să alunece din nou în derizoriu, sau înspre pericolul maghiar. Tocmai pentru că nu ar fi bine ca ardelenii să conştientizeze că susţin prin munca lor lenea românilor din Teleorman, Olt, Vrancea sau Mehedinţi. Bazinul plin de voturi al socialiştilor.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Guvernul nu-i haiduc, e tâlhar la drumul mare

 1. [Victor, poți pune o poză mai sus de aia cu Crizel al lui Căcărău?
  un logo al blogului, ceva de acest gen.
  că prima poză e pusă automat la distribuirea pe Facebook a unui articol nou, dacă acel articol nu conține vreo imagine (dar și la distribuirile manuale, de către cititori, tot ea este propusă).
  și poza actuală e foarte respingătoare, îndepărtează lumea.]

 2. Muona Pi zice:

  Draga domnule Sari’n’ochi,
  Eshti tari nidrept cu votantzii usele din teleorman sha asociatzii sh-am sa-tz iexplic sha di ci:
  Acieshti oamini o votat pientru viitor sha ruperiea cu trecutu’ basist, adica, cu alti cuvinti, pientru piensii sha salarii bugietari mariti, ca iesti di undi. Sha chiar asha s-o-ntamplat pana pi 12 diecembrii cand shafu’ o ieshat pi sticla sh-o zis ca nu-i di undi. Finca nu vriea Basescu, Baruoso, Macuovei sha Sfantu’ Duh, nici nu mai contieaza.
  Adievaru-i ca nu iera di undi nici inainti, da’ shafu’ macar sh-o dat silintza sa promita, ca nu l-o durut gura. Autonomii administrativa locala iexista, consilii judetzenii, consilii locali sha tot asha. Legi in sensu’ aciesta iexista inca di pi vremiea cand ashtieptam intrariea in Uie. Partiea proasta i ca Basiescu n-o vrut sa sa sufoci cu pierna asta-vara sha sa ni lasi-n paci sha uite-asha s-o chieltuit banii di-aiurea pi demiteriea dictatorului sha nu numa’. Inalta Poarta i-o cantat in struna ca cica ar fi fost lovitura di stat, nu un iexercitziu cat sa poati diemocratic sha mormal. Uiti ca sha banii di la pozdru nu mai vin di-un an, uiti ca sha bugietu’ pi anu’ aista-i mai mic, dictatoru’ shtii di ci, sha asha mai diparti.
  Sha sa-tz mai zac ciava cari sigur n-o sa-tz placa: nu dudui motoarili ieconomiii, ca pi vremia lu’ Taricieanu’, in Ardieal sha in restu’ tzarii lumea faci plaja la solar pi bani di la bugiet. Nu-i di munca finca-i criza pisti tot. Asta iesti: trebuiea un guviern di driapta, da’ daca poporu’ o obosat sa tot votiezi, iaca c-o sa driegim noi busuiocu’ cum om pute’.
  Poa’ sa-sh dieclari Ardiealu’ sha maini indiependentza, ca bani di dezvoltari tot nu sunt. In afara di Bucureshti, Constantza, da’ numa’ zona Constantzii, adica numa’ pi litoral sha cieva din Valiea Prahovii, zoni undi undi s-o investit masiv di catri straini, restu-i tot asha din cand ni shtim di doua mii di ani aici stapani. Ca daca iera altfel, acu’ ieram ca polonejii, da’ nu suntem.
  Sh-acuma, finca nu v-o convenit chi-am zas, tocatzi-ma marunt.

 3. dumitru zice:

  1)Spuneti ca din munca lor( a contribuabililor ), statul plăteşte ajutoare sociale pentru puturoşi, ţine în spate o cohortă de bugetari, finanţează un sistem de pensii aberant, şi abia la urmă, dacă mai rămân bani, dezvoltă sistemul sanitar sau învăţământul şi mai alocă câte ceva pentru investiţii.
  Aveti perfecta dreptate. Acelasi lucru l-au facut si guvernul Nastase si celelalte de dinaintea lui.
  In 2004, PDL ( alianta DA) si Basescu au spus ca daca vor veni la putere nu vor face la fel.
  Este motivul pentru care atat eu cat si multi altii i-am votat si in 2004 si in 2008.
  Dupa ce au ajuns la putere, guvernul Boc-Basescu au facut acelasi lucru!!!
  Dar se pare ca pe unii daca fac ,,acest lucru”ai lor ii deranjeaza, daca fac ,,acest lucru”ai nostri nu ii deranjeaza!
  2)Multi stiu si vad cauzele pentru care Romania a ajuns in starea in care se afla dar nu doresc sa faca numic pentru a schimba aceasta stare de lucruri!.
  3)Spuneti ,,Transilvania, principalul contributor la „vistieria” ţării, este net defavorizată când vine vorba despre investiţiile publice. Adică despre banii pe care Bucureştiul îi ia de la „bogaţi” şi în loc să-i investeasă acolo de unde s-au colectat, îi dă la săraci. De parcă el, Bucureştiul, ar fi un haiduc de legendă”.
  Dar cred ca este un haiduc mult mai mare decat Bucurestiul, anume Bruxellul!
  Conform acestei logici, urmeaza sa asteptam ca Germania, Marea Britanie, Franta, etc., sa se revolte deoarece în loc să-i investeasă ( banii ) acolo de unde s-au colectat, îi dă la săraci de romani!

  • Sare'n Ochi zice:

   exact la fel au facut – acesta este motivul pentru care lumea a stat acasa si nu i-a mai votat. la schimb, au venit asistatii mintal si au votat. trebuie schimbare: de atitudine si de prezenta. vreau sa votez cu oameni care imi garanteaza ca munca va fi rasplatita, nu exploatata. care-mi garanteaza ca voi sti unde se duc banii mei din taxe si impozite.

  • Muona Pi zice:

   Domnule Dumitru,
   Mi-ai placut la greu. Itz dau suta la suta dreptati. Da’ pot sa am sha eu un amendament?:
   Guvernarili Boc n-au facut la fel, imi pari rau ca tre’ s-o spun tocmai eu, cari-s din tabara ailalta. Reforma nu sa faci pisti noapti dupa ci din 1945 politica la noi o fost aceia cari o shtii toata lumea. Trebi sa fim cu totzii orbi sa nu vedem ca s-o facut reforma justitziii, ca di-aia-i leaga pi totz di-a valma, indiferent di orientarea politica, ca nimeni nu mai i diasupra legii, ca s-o pornit reforma invatzamantului, ca nu mai trebi sa ai pili daca vrei sa-tz faci pashaport sau buletin, ca totush parca nu mai esti ca pi vremea mineriadilor sau chiar mai incoaci. Apropo di reforma invatzamantului: parintzii o fost primii cari o sarit ca arsh ca odraslili lor n-o luat Bacu’. Reforma, cum ar veni, vrem, da’ pentru altzii! Privatizari, sigur ca vrem, da’ nu pentru noi, aishtia cari lucram la stat sha la regiili statului. Vrem sa sa iasa la pensii la 70 di ani, da’ nu di-acu’, ci pisti vrio douazeci di ani, sa ni obishnuim cu ideea. Ipocrizia la romani i boala foarti vechi, finca-i shtiut ca dacii erau cei mai ipocritz dintri traci, „za dacs camz from tracs” cum bini zicia Tataia.
   Chestia asta atz spus-o foarti bini: luatu’ di la bogatz sha datu’ la saraci. Pacat ca nu sa fac excursii prin fostu’ regat sa vada sha ardelenii ca o mai invatzat sha „saracii” buchia cartzii sha nu-s chiar asha di subdezvoltaz cum sa credi. Di douazeci di ani incoaci o cam batut razeshii tot occidentu’ sha s-o cam schimbat mentalitatea „calicilor”.
   „Noi muncim mai mult sha mai bini, sha muncushoara noastra sa duci la aia cari dorm pi ei sha traiesc din ajutoari”. Nu traiesc din ajutoari, ci traiesc din shmecherii: s-o pensionat sha la 40 di ani finca s-o putut pana sa vina Boc premier sha dup-aia o plecat in Spania sha in Italia la munca la negru. S-o intors acasa sha sh-o tras vili di neam prost, da’ incaseaza sha di la stat „pensia”. Sha vad ca sunt singuru’ ne-ardelean cari tzan cu Boc, da’ sub guvernarea lui au inceput sa-i mai culeaga pi pensionarii pi caz di boala inchipuitz, ba o-nceput sa sa mai reduca sha pensiili sha salariili bugetarilor, pi buna dreptati di-altfel.
   Ci-o facut atunci, sistemu’, lovit di moarti, in caz ca n-atz stat pi-acasa in ultima vremi? S-o mobilizat sa aduni electoratu’ di stanga nemultzumit di aia 50 di lei lipsa la salarii sha pensii, sha i-o facut pi cei di dreapta sa sa-ndoiasca ca aista-i drumu’ di urmat.
   Adica celebra teorii precum ca „totz sunt la fel” o functionat brici!
   Sha daca totz sunt la fel, atuncia eu va multzumesc frumos ca altfel nu ni bagam toati niamurili in parlament, nevestili, copiii, nepotzii, secretarili sha tziitoarili.
   In tzara asta daca spui adevaru’ eshti privit di parca ai bagat cutzitu’ in poporu’ suveran. Daca mintzi frumos, sa scoala lumea di la 5 dimineatza sa ti votezi. Ba nici numai trebi sa mintz frumos: sa mintz ca o mazeta i suficient.
   Asha ca, fratzilor, mai bini sa dam o legi sa ni votatz numai pi noi, aishtia di la USL, ca sh-asha totz suntem la fel.
   Sha ca sa nu mai fitz dezamagitz, o sa conducim numa’ noi!

 4. brindusa zice:

  Nota: „portretul Anei Pauker pe care l-am dat jos in ultimul meu mandat, a fost cumva repus pe perete de catre succesorii mei?”
  Se pare ca da! Autarhia Usl omoara Romania!
  http://www.cristiandiaconescu.com/2013/02/un-raspuns-pe-masura-raspunsului-mae/

  • Sare'n Ochi zice:

   bun Diaconescu – se inventeaza tot mai bine. si evolueaza. mai ca l-as vedea prezidentiabil.

   • brindusa zice:

    Sare si eu apreciez ca actualul Cristian Diaconescu are toate calitatile de a fi un altfel de Presedinte! Avand backgroundul unui bun diplomat ( recunoscut in cancelariile occidentale) , lansat deja in „meandrele concretului” -mlastinoasa politica damboviteana , cu siguranta ar duce o altfel de reprezentare si rebrenduire a notiunii si institutiei Presedentia Romania.
    Stii care e problema? Care va fi aparatul de partid, care ar avea forta de a-l sustine si promova? Nu vad , actualmente, niciunul! ExColegu’ UNPR-istu :), atunci cand „enteresul” national ( acum ce mi-e personal, ce mi-e national ? :)) sta si in stanga Cumatrului Ponta – tanarul cu multe „succesuri” , apreciat stilistic si de co-prietena Elena Udrea si mangaiat „candid” pe „cocoasa-i groasa” chiar si de „niciodata nu voi numi premier un copilot” !Din ce imi amintesc, Cristian Diaconescu a fost sacrificat ( inclusiv apelandu-se la petardele tipice sistemului) de catre PSD, pentru mult mai lipsitul de principii si valoare -inclusiv profesionala- Procuratorul ( de favoruri) Ponta! Docilitatea si smecheria si lipsa de minima morala e un atu in a fi promovabil! Cristian Diaconescu nu indeplineste criteriile actualului NETWORK!

 5. observator zice:

  Averea lui Monte Cristo stransa din cotizatia de 1 la suta a salariatilor
  Haiducii din sindicate sau cum a fost praduit un patrimoniu adunat din 1907
  Conturi in banci 4,7 miliarde lei echivalentul a 300 milioane dolari precum si 2 milioane
  dolari
  21.000 imobile,55 case cultura, 19 cluburi sindicale, 17 case odihna si tratament
  400 apartamente ,garaje ,baze sportive

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.