Dar onoarea alor noștri, cine o „reperează”?

de Ștefan Ciocan

Cu Elena Udrea la conducere, PDL are şanse mici să-şi revină din starea de dezintegrare în care a intrat după dezastrul de la alegerile locale. Cu Vasile Blaga va fi imposibil! Adevărul este că PDL are nevoie de o minune ca să nu se îndrepte încet dar sigur spre procentele care nu-i mai asigură prezenţa în rândul partidelor parlamentare.

Dreapta din România agonizează, pentru că duce o lipsă cronică de lideri autentici – nu că așa-zisă stânga ar avea la șefie altceva decât monedă calpă. Problema este că șefii PDL s-au adaptat Dâmboviței: şi-au reglat afacerile şi şi-au inhibat frustrările fără să mai facă politică după ce Băsescu s-a „apolitizat” la Cotroceni. Timp de aproape patru ani, cât i-a ţinut Emil Boc pe val, oamenii din conducerea partidului, cu mici excepţii, au uitat de mesajele electorale și promisiunile cu care au câştigat alegerile şi au făcut exact ceea ce le reproşau peneliştilor şi pesediştilor. Degeaba le-a atras atenţia Băsescu, în repetate rânduri, că nu e bine (pentru a satisface clientela politică, au pierdut alegători)… Degeaba DNA a arestat mai mulţi pedelişti decât infractori din alte partide. Blaga, Berceanu, Videanu, Udrea şi colegii lor nu au înţeles nimic. Ba din contră. Au demonizat-o de-a dreptul pe Monica Macovei, i-au pus la colţ pe tinerii identificați de către mass media ca fiind reformatori, iar ei şi-au văzut de propriile buzunare. În ceea ce priveşte comunicarea, au rămas repetenţi. Repetenți cu coroniță – s-a văzut asta la ultimele alegeri!

Debusolați, cei din PDL nu sunt capabili să înveţe nimic nici măcar acum când sunt cu un picior în afara istoriei, pentru că nici controversatul vameş Blaga şi nici „pisi” (ce să-i faci doamnă, nu era cazul să pozați în latex când lumea gâgâia de foame!) Udrea nu sunt o soluţie pentru recredibilizarea partidului. Problema majoră cu care se confruntă PDL este credibilitatea – locul în care au dat chix după ce a câştigat alegerile promiţând schimbarea clasei politice şi reducerea corupţiei, dar au deschis larg porțile partidului pentru a da năvală toți traseiștii politici. Numai așa au reuşit să nu atingă nici unul dintre cele două obiective. Ba, din contră, la cum a lucrat DNA, aş putea spune: corupţia a crescut! În funcţii publice au fost numiţi, tot pe criterii politice, în general funcţionari incompetenţi. Clasa politică  nu numai că nu s-a înnoit, ci, din contră, au fost mai bine conservate figuri controversate.

În plan local lucrurile nu se diferenţiază cu nimic de ceea ce se întâmplă la Bucureşti. Mai multe scandaluri sunt deja în dezbatere publică în judeţul Hunedoara. Directori numiţi şi susţinuţi de liderii PDL sunt acuzaţi de delapidare, fapte de corupţie, licitaţii trucate. Pe la colţuri se vorbeşte şi despre alte dezvăluiri spectaculoase legate de foştii directori ai PDL şi „proptelele” lor. De la conducerea judeţului nu se aude însă nimic. Linişte! Din când în când se vorbeşte în şoaptă despre demisie. Dar numai despre demisia lui Ponta pentru că a plagiat (faptul că a incendiat șansele de viitor ale României astă vară nici nu mai contează). Mama lui de pesedist corupt şi fără onoare! Dar onoarea alor noștri, cine o „reperează”?

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Dar onoarea alor noștri, cine o „reperează”?

 1. Muona Pi zice:

  Draga domnule Ciocan,
  Sa pari ca am ramas solista la comentarii asha ca am sa-ncerc sa nu va supar priea tari, asha cum mi sa-ntampla di fiicari data cand imi spun parerea miea di liberala ci sunt di cand ma shtiu.
  Din ceeaci am citit sa poati tragi concluzia ca nu totz cei cari-au votat USL au fost spalatz pi creier, ci au avut sha ei dezamagirili lor. Un dezamagit ari doua varianti: votieaza rau’ ciel mai mic, sau nu votieaza diloc. Dupa mini niciuna nu-i varianta cashtigatoari, da’ eu sunt liberala sha vreau sa reformez justitzia ca sa fii cum o fost sub Nastase, saracu’, cat o mai patmit sha omu’ aista pi digiaba, sha di-acieia pareriea miea poati-i subiectiva. Daca PDL o fost corupt, sha o fost corupt sha poati inca mai iesti, uiti ca o platit la alegeri. Ca Udrea vrea, ca Blaga vrea, asta-i alta povesti, interesant i daca o sa sha poata, sa va vediea la congres. Tzin minti ca acu’ cum colegii noshtri di guvernari, acu’ catzva ani, l-o votat pi Gioana ca shef al partidului in locu’ lu’ Iliescu. Cini-ar fi crezut atunci ca esti posibil ashacieva?
  Nu vrieau sa elogiez dushmanu’ di clasa, da’ faptu’ ca cei mai multz anchetatz pentru fapti di coruptzii sunt di la PDL spuni cieva dispri reformili pi cari li-o facut aciest partid sub Basescu, Boc, Udrea sha altzii ca ei.
  Nu sunt convinsa ca un om providentzieal o sa salvezi partidu’: mai digraba membrii di partid ar trebui sa fii di calitati, adica sa fii un partid ai caror membri sa fii oamini cu principii. Digiaba shafu-i di pus la rana sha joaca shaptica cu Baruoso, Mierkel sha Van-Ruom-Pui daca restu’ lumii (partidului) joaca sarba-n carutza pi bani publici. Mai mult ca sigur n-ai sa-mi dai drieptati: ca vina cuolectiva, ca miticii, ca uoltenii.
  Ieu cried, totush, ca PDL poa’ sa sha moara maini ca nu-i mari paguba: asha corupt sha ineficient cum o fost, Romania-i in Uniuniea Ieuropieana, justitzia functzionieaza, n-ar mai functziona, Nastasi, saracu’, trebi sa ashtepti riecursu’, Gigi, alta baiat bun, sta cu suflietu’ cat un purici ca iar o fost condamnat cu suspendari, sha daca Biecali nu mai i cinstit, nu shtiu cini-i in tzara asta, Mititelu sa ciarta cu procurorii ca sunt mai proshti dicat el, Copos faci pushcarii, Voiculescu vriea sa infiintzezi Antena4 cari sa sa prinda sha la Rahova in caz ca pana la urma tre’ sa diea socotieala pentru inventziili procurorilor basishti, sha cati sha mai cati grozavii sa mai petrec in scumpa noastra patrii din cauza aciestui partid din nimic cari esti PDL.
  O sa sa rierormezi pana la urma, ca n-ari-ncotro. Spier ca pana atunci sa reushiesc sa fac rieforma justitziii, sa nu mai faca pushcarii dicat hotzii di buzunari, violatorii, pedelishtii sha cel mult Basiescu, capu’ tuturor rautatzalor.
  Sha atunci o sa fii mai bini pentru totz (Totz, nu tontz!).

 2. unQjohn zice:

  Mi se pare o prosteala sa mai continuati, Muona Pi, cu textul de acest fel, greoi la citit, si sint convins, si la scris. Mai mi se pare ca cei ce frecventaza acest blog se vor cam duce de pe-aici. Sau asta este scopul? Oricum, intrezaresc o fina ironie in mesajul de sub bine regizatul grai moldovenesc. Sau ma insel? Ca altfel scopul cel mai inainte presupus e pe cale a se implini.

  • Muona Pi zice:

   Draga domnule Unchi Q,
   Mistocareala graiului a inceput-o domnul Sare’n’ochi si m-a distrat teribil. Recunosc ca sunt moldoveanca si vorbitoare de limba romana. Si intr-adevar, este o parere de a dumneavoastra: cei ce frecventeaza acest blog nu se vor duce de pe-aici, pentru ca nu au unde a se duce. In Moldova nu pot veni, pentru ca s-au ocupat toate locurile, in Oltenia este exclus, pentru ca primesc viza numai cei care au votat USL, iar in Dobrogea numai daca-ti tragi lifting esti primit la Carnaval (Carnavalul USL, evident!). Mi se pare o inteligeala sa presupuneti ce vor face cititorii acestui blog pentru ca imi spun parerea in ce grai doresc. Daca nu va place stilul meu, va rog sa ma ignorati cu desavarsire. Numai de data aceasta am facut o concesie pentru dumneavoastra si am scris cu aceeasi usurinta cu care scriu si la minister. Ideea nu este sa cititi ceeace scriu eu, ci ceeace scrie mai sus de „Responses”. Daca, totusi, ma considerati o amenintare la adresa cititorilor acestui blog, puteti depune o plangere la protectia consumatorului, cu toate ca imi doresc ca evenimentele sa nu evolueaze in aceasta directie.
   Cu deosebita stima,
   Muona Pi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.