Tuturor le e milă de libertate, nu și de oamenii care ar trebui să se bucure de ea

Demantelarea Partidul Naţional Liberal – prin aducerea în prim plan a tot felul de decerebrați (de la Ghișe, la băiatul acela cu iQuariu extrem de mic, de la Fonfăiescu la Guzganian și până la Căcărăul maxim) – ar trebui să pună pe gânduri românimea politică, mediatică, civilă ori civică. La fel ar trebui să dea de gândit și lipsa de suflu și reacție a Partidului Liberal Democrat, precum și lipsa de viziune și de perspectivă pe termen scurt, mediu și cu bătaie lungă a politicienilor așa-zisei drepte care s-au născut speranțe în 2012 și riscă să moară talente încă din 2013. Din exces de adulație prin comparație.

Pomeneam mai sus numai de românimea politică, mediatică, civilă și civică, deoarece cea electorală nu contează. Idiferent de ceea ce se întâmplă în realitate, indiferent de cine o lasă cu blidul gol și buzunarele fâlfâinde, aceasta nu-şi lasă dragostea dintâi. Electoratul de tranziție pare că s-a născut alegătorul lui Ion Ilici Iliescu și nostalgic după Ceaușescu (indiferent de ce mască poartă aceștia în timpul campaniilor de promisiuni deșarte). Aceasta este vocația fatală a celor care se îmbulzesc la vot și care, din 2001 încoace, au tot coborât ștacheta a ceea ce-și doresc în numele unui diversionist “rău mai mic” și al polarizării pe “ai noștri”. Noi nu alegem, jucăm fotbal. Așa ne-am procopsit cu faptul că-i vedem de 23 de ani numai “pe ai noștri” la guvernare. Indiferent de culorile pe care le poartă, doar se practică mult prea lejer transferul între “cluburile” noastre  politice. Așa avem de-a face cu un blat generalizat – “Liga lui Mitică” se joacă în Parlamentul României.

Să le mulțumim pentru asta și apologeților lui “ai noștri”, pentru orbirea cu care continuă să facă propagandă acelorași ofilite și triste figuri ce și-au găsit un rost în viață practicând o așa-zisă politică de dreapta. În numele a ceea ce ei denumesc “în numele democrației aflate în pericol” (o propagandă ieftină și disperată – un fel de lucia-hossu-longin-ism de supt glorie și bani de pe necazul și tragedia altora, c ear fi trebuit să dispară imediat după decesul Convenției Democrate) suntem tratați (spre mobilizare) cu aceleași clișee răsuflate și lipsite de viziune și soluții pe motiv de “ce-aveți băi cu dreapta, nu vedeți că a pierdut alegerile?”… Păi le-a pierdut de mitocani și nesimțiți ce-au fost cei care au fost la putere pe votul nostru și promisiunile lor neonorate, nu pentru că ar fi mai buni, sau mai răi alde a lui Căcărău și Plagiatorului Mitoman!

Excesul de mobilizare în numele Democrației (neaparat cu “D” mare!) nu are să mă convingă că exista rahat cu parte curată de care să apuci fără să te murdărești. Indiferent care dintre politicieni au gustat guvernarea (că s-au declarat de dreapta, de stânga, de centru șamd) problema a fost că nici măcar unul nu a mimat vreun minim efort legislative prin care să ne demonstreze că există respect față de muncă și cei care muncesc, o deontologie a muncii. Unde va s-a pierdut chestia aia că lucrurile și bunăstarea se mai obțin și “cu sudoarea frunții”, la fel cum vinul se obține și din struguri. Am ajuns să încălcăm până și legile fizicii – mă întreb cum de mai funcționează sistemul, că noi nu mai depunem lucru mecanic, nu mai introducem energie? Și care este respectful față de muncă, care mai sunt valorile atunci când tembeliziunile îți dau reclame de genul “prost să fii să muncești, la ProTembele bani primești”, sau vezi ca poți câștiga bani numai mâncând “Lays” si alte scârboșenii, sau când ți se induce idea de chiul la serviciu în numele relaxării cu te miri ce snack căcăcios?

Dincolo de această vocaţie a formelor fără fond (trance-tranca în numele “dreptei”), nimeni nu este suficient de îngrijorat de soarta liberalilor, pedeliștilor, ungurenilor șamd – a ființelor în carne și oase care compun organizații în teritoriile ocupate. Toată lumea compătimeşte cu concepte. Tuturor le e milă de libertate, nu și de oamenii care ar trebui să se bucure de ea.

Problema e că tot acest capital de milă față de concepte nu face doi bani dacă democrații pentru care se face propagandă nu ţin, ei înșiși, cu ei. Dacă liderii democrați cred că politica e o joacă de ritmice agregări şi dezagregări în jurul unor lideri care-i poartă când în jurul pragului electoral, când sub el, lumea plânge (se plânge, se agită) degeaba.

Problema “dreptei” românești nu este numai a politicienilor, ci și a susținătorilor prea vocali în lipsă de soluții și care operează cu clișee – clișee rapid adoptate și puse în manoperă. “Dreapta” nu are suferinţe programatice, însă are ireparabile suferinţe psihologice. Momentele șansei – așa cum au fost câștigarea alegerilor în 96, în 2004 și în 2008, produc vertije de înălţime, cu tot cortegiul de simptome: amețeli, amnezii, greață șamd. Cum să nu condamnăm “dreapta” că are rău de înălţime? Că, de fiecare dată, cei declarați de dreapta, aflați la un pas de măreție, la un pas de a atinge vârful, au sfârșit în spaime populist-electorale și s-au oprit la mijlocul pantei, coborând standardele, omorând speranțele celor care și-au pus speranța prin vot în ei?

Dreapta are nevoie de un lider. Dar un lider politic, oricât s-ar pricepe el la toate, nu e și medic psihiatru. Or, din experiența victoriilor trecute, dreapta românească are nevoie de un psihiatru care să-i deblocheze spaima de victorie.

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Tuturor le e milă de libertate, nu și de oamenii care ar trebui să se bucure de ea

 1. brindusa zice:

  Sare, ai scris cu mult naduf! RMN complet! Din pacate, oameni instruiti or mai fi , pe ici pe colo, buni oratori se mai gasesc, dar din pacate ducem lipsa de oameni verticali! Caracterele bine construite sunt marea plaga a societatii romanesti! Ca de gargaragii, care si-au insusit cu oaresce talent tehnica manipularii ,e plina tara si deverseaza in , si …mass media! 🙂
  http://blitzmagazine.ro/paparazii/in-tara-ne-injuram-si-la-cannes-ne-distram

 2. observator 2 zice:

  S-a trezit grajdanul Liviu Pop care vrea sa faca ordine pe internt , ca prea il jignim pe mitoman pe internet

 3. Muona Pi zice:

  Domnule Sari’n’ochi,
  Am plans ca o copila dupa ci-am terminat articolu’ matali: nici cand l-o condamnat pi Nastasi pi nidrept n-am plans asha di tari. Asha esti, ai drieptati: drieapta acieasta di nimic o inshalat ashteptarili poporului asha ca sa nu-i mai votatz neam. Cand era sa zac ca uiti ca propaganda basista v-o luat mintzili, iaca-ta ca Dumnezieu v-o luminat: dicat sa alegitz rau’ ciel mai mic, mai bini alegitz binili ciel mai mari, adica pi noi, uselishtii, finca noi suntem sha di dreapta sha di stanga sha ari lumiea di undi alegi.
  Multzumescu-tz, Doamni, ca acatistili meli sh-o facut efiectu’!

  • Sare'n Ochi zice:

   sa nu-i mai votez neam pe aia de s-au zborsit in fotoliile din Parlament de prin 90 incoace. as vota oameni noi – cam despre asta este vorba.

   • Muona Pi zice:

    Pai uiti ca pepe-dede ari sha oameni noi di pi la toati partidili, da’ nu asha noi ca ca la noi la esele: di exiemplu domnishoara Shtefanescu ii nou-noutza. Noroc ca Dragnea, cari-i un vizionar, n-avetz ci zici nici voi, asha subiectivi cum va shtiu, o decoperit-o sha o pus-o-n valoari (am auzit ca o pus-o-n valoari tari, da’ nu intru-n amanunti). Era mititica o simpla secretara, da cand o inceput sa-i puna lu’ Dragnea pi birou dupa program numa’ proiecti di legi sha initziativi legislativi, atunci omu’ sh-o zas ca fata asta tanara sha frumoasa trebi sa ajunga parlamentar sa continui sha la Bucureshti discutziili pi diversi temi di interes gieneral.
    Da’ voi, finca suntetz di rea-credintza sha basishti, ii vedetz numa’ pi Iliescu, Zgonea sha Mitrea, fara sa vedetz sha tinerietu’ uselist cari vini tari din urma sha cari-i viitoru’ tzarii. Ei o sa negociezi bugietu’ aciestei tzari, nu moshniegi ca Basiescu, cari una zici pi aieroport in tzara la antena trei, sha alta declara la be unu. Ni trebui oameni tineri sha integri ca domnishoara Shtefanescu, cari-i sha fimei pi di-asupra! Ca sa nu mai zac pi didisupt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.