Care pe care la noua regionalizare

Regionalizarea încinge din nou spiritele în România. Când a fost propusă de PDL, a fost hulită de USL. Acum este propusă de USL şi este hulită de PDL. După bunul obicei românesc, regionalizarea se va face de ochii Europei şi nu pentru eficientizarea instituţiilor statului. Între timp partidele susţin teza: „Să se revizuiască… Primesc! Dar atunci să nu se schimbe nimic. Să nu se revizuiască… Primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume prin părţile esenţiale”. Mare a fost Caragiale şi mulţi politicieni din ziua de astăzi se înghesuie să-i confirme genialitatea. În urmă cu mai bine de un an, liderii USL se văitau de mama focului că „odiosul regim” Băsescu – Udrea – Boc vrea să desfiinţeze judeţele şi să facă reîmpărţirea teritorială după modelul regiunilor de dezvoltare economică. După ce din „odiosul regim” nu a mai rămas decât Băsescu, aflăm cu stupoare că şi noii guvernanţi vor să împartă România într-un mod tot atât de aberant, în opt regiuni. Criteriile pe baza cărora au fost trasate aceste regiuni nu au fost clar explicate. Iar logica pe baza cărora au fost stabilite capitalele respectivelor entităţi este şi mai neclară. Totuşi nici componenţa regiunilor, nici capitalele acestora nu ar fi cea mai mare problemă în acest proiect de reorganizare teritorială a României. Aberaţia este păstrarea judeţelor ca un element în plus în aparatul birocratic plătit din bani publici. Dar Ponta şi ai lui nu-şi permit să se atingă de judeţe. Ei se gândesc ca la presiunea Europei, să le pună o pălărie sub care să se ascundă şi mai bine. În sfârşit, găsim ceva logic în acţiunile Guvernului Ponta! Cum să distrugă tocmai marionetele feudele păpuşarilor, ale baronilor locali care trag sforile în Bucureşti? Vă daţi seama ce luptă ar fi între baroni pentru supremaţia în câte o regiune. Din acest punct de vedere România a fost azvârlită în evul mediu timpuriu. Pentru că întocmai ca atunci potentaţi locali acumulează primitiv capital, mijloace de producţie şi terenuri cât mai întinse. Odată cu aceste acumulări le creşte exponenţial puterea în zonă. Stăpânesc câte un teritoriu, numit la noi judeţ. Exact ca în evul mediu, apare la un moment dat un lider mai puternic care îşi va subordona baronii dintr-o anumită regiune. Le va păstra privilegiile, dar în schimbul lor aceştia îi vor plăti o taxă (Taxa de Şmecher în România). Toate aceste regiuni vor fi subordonate unui lider suprem (Preşedintele) care poate să fie un personaj puternic sau o marionetă pusă acolo doar ca să legitimeze în numele poporului fărădelegile marilor feudali. Nimic nou în istorie!

Acest articol a fost publicat în Politichie de mărgăritar și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Care pe care la noua regionalizare

 1. observator zice:

  Sunt de acord cu regionalizarea propun ca noile regiuni sa se numeasca BARONATE sa-l intrebam si pe Crin Antenescu care explicat recent telespectatorilor ca Legea fundamentala a tarii nu e act juridic. Este act politic. Adica, asta-i cusurul ei: a redactat-o un jurist, in loc s-o fi redactat de la inceput un specialist in politica de talia lui Vanghelie, a lui Radu Mazare, a lui Gigi Becali sau chiar a lui Antonescu, care, cum spuneam, n-are mai multe studii politice decat oricare din ceilalti trei. In concluzie constitutia poate fi fi revizuita si de un multirepetent in istorie specialist in poker

 2. ad.rian zice:

  Corecta analiza. Pentru cine stie istorie, fragmentarea decisa de UE, in spiritul unui medievalism niciodata parasit acolo, coincide – paradoxal – cu dorinta noilor imbogatiti de la noi de a-si „marca” teritoriul. In realitate, notiunea de „Stat unitar” devine caduca asa ca entitatile nationale unite prin limba comuna vor prospera. Fiind relativ mai mici decat Statul piramidal birocratic, cu decizii mai prompte si mai apropiate de realitatea directa, noile formatiuni regionale (toti se feresc ca de dracul sa afirme c-ar fi vorba de formatiuni „statale”, desi exact asta vor fi) vor prospera sub conducerea unor lideri locali puternici si motivati care, cy timpul, isi vor obtine o mai mare liberate de decizie politica, economica, sociala. Asa ca baronii din fieful Bucuresti ar trebui sa-si regaseasca in timp scurt originile si sa mearga, daca mai sunt in stare, pe urmele stapanilor judeteni care fac si desfac totul pe plan local. Inghesuiala fiind disproportional de mare in Bucuresti fata de restul tarii, ne putem astepta la interesante batalii locale, ce vor fi uitate sau laudate de alte interese politice viitoare.

 3. ar trebui așa: România să fie împărțite în 3 principate, fiecare principat în 2-3 comitate (regiunile de care se vorbește), fiecare comitat în câteva baronate (actualele județe), și fiecare baronat în câteva moșii mai mici, nu știu cum să le zic (raioane lui Dej).
  să fie bazin financiar pentru fiecare doritor.

 4. Muona Pi zice:

  Eu m-am cam lamurit dispri ci-i vorba cu publicatzia asta onlain sha cam cati parali faci domnu’ Ciocan, daca asta o fi numili lui rieal. Dupa ci-am citit sha articolu’ aciesta di pi riscograma punct ro (http://www.riscograma.ro/7375/falimentul-previzibil-al-regiunilor-de-dezvoltare/) a’ lu’ Lucian Davidescu, nu shtiu nici in cazu’ lui daca aciesta-i numili rieal, m-am lamurit di tot: vandutzii lu’ Basescu nu sa lasa sha dezimformeaza poporu’ cu tot felu’ di provocari sha minciuni. Pai cum sa fii regionalizarea lu’ Basescu-Udrea-Boc la fel cu ci facim noi acu’? In primu’ rand ca Basescu vroia ca sa scoata pi aleshii poporului din teritoriu (Dragnea, Mazari sha altzii) printr-o impartziri teritorieala arbitrara, pi cand noi vom faci o impartziri pentru binili poporului: nu-tz placi in regiuniea asta, ti potz muta in alta regiuni, liber sha democratic. Daca nu-tz placi di Dragnea finca nu-tz placi di ochii lui, ti potz muta in regiuniea lu’ Mazari, ca sh-o tras lifting sha arata ca Cristian Dior cand era tanar. Pai asta-i adevarata democratzii: sa potz sa alegi! Sha daca nu-tz placi di niciunu’, potz pleca in Italia la munca, ca sha Berlusconi sh-o tras lifting sha arata ca bunicu’ cand facea premilitara. Sha daca nici di el nu-tz placi, du-ti undi o-ntzarcat mutu’ iapa, finca-i clar ca eshti prea mufturos sha-tz puti sub nas pamantu’ stramoshesc. Adica eshti un vandut interesilor straini sha-i clar cati parali faci.
  Atata marshavii ca acu’ parca n-o fost niciodata. Da’ las-c-o sa vina sha alegerili prezidentziali sha sa va vad atuncia ci-o sa mai avetz di spus dupa ci l-o alegi poporu’ pi Antonescu preshedinti pi viatza: tot pi olteni o sa datz vina?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.