Ne declarăm ardeleni

de Ștefan Ciocan

Mai multe ONG-uri din Anglia şi primarul Londrei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de un posibil val de emigranţi din România şi Bulgaria. Ne antipatizează englezii în mod special pe noi românii şi vecinii din sud? Sau sunt un popor xenofob care acceptă cu greu să integreze în rândul lor imigranţii din ţările sărace ale lumii? Faptul că în Londra trăiesc mai mulţi străini decât englezi demonstrează că nu xenofobia a declanşat reacţia primarului Londrei şi a unei părţi din societatea civilă. Polonezii sunt acceptaţi foarte bine în Anglia. Până şi africanii, sau să nu mai vorbim despre indieni care sunt foarte bine integraţi în societatea engleză. Românii şi bulgarii îi exasperează, însă, pe britanici. Bulgarii nu mă interesează câtuşi de puţin, îi las în pace cu castraveţii şi gogoşarii lor. Dar faptul că Românii sunt văzuţi ca un popor care creează probleme în Europa mă deranjează foarte tare. Pentru că ori de câte ori am ajuns în lumea civilizată, am simţit nevoia să spun că sunt din Transilvania. Şi în acel moment, am fost foarte bine privit. Nu acelaşi lucru se întâmpla dacă aminteam de România. în momentul în care auzeau de ţara noastră, fără excepţie, indiferent de nivelul de pregătire, interlocutorii aveau o reacţie ciudată. Fără voia noastră, occidentalii în general şi englezii în cazul despre care vorbim au tendinţa să ne bage pe toţi românii în aceeaşi oală. Cred eu că este o problemă de percepţie. Există în Anglia oameni cinstiţi, harnici, care-şi câştigă prin muncă o pâine mai albă decât în România. Românii din agricultură, medicii, inginerii sau cei care lucrează în IT sunt foarte apreciaţi de englezi. Dar ei, ca şi polonezii sau indienii sunt déjà asimilaţi. Aproape că nu este conştientizată apartenenţa lor etnică. în schimb sunt acei români care deranjează, de care se împiedică orice englez străin. Românii pe care nici eu nu i-aş mai dori în România, şi de aceea îi înţeleg pe englezi. Sunt românii care locuiesc în tabere de corturi insalubre, care cerşesc agresiv, care fură sau înşală. Sunt acele persoane cu paşaport românesc, pe care, din acest motiv, englezii le numesc români, dar noi le spunem ţigani. Avem şi noi românii vina noastră pentru că s-a ajuns în situaţia asta. Pentru că noi le-am permis ţiganilor să-şi facă de cap, la început în România şi apoi în Europa. Noi nu am făcut nimic să-i integrăm şi să-i determinăm să ne respecte valorile sociale şi morale. Mai mult decât atât, în ultimii ani, am observat o tendinţă a noastră, a românilor, de a ne raporta la valorile ţigăneşti. Şi în aceste condiţii nu trebuie să ne mire că Anglia şi Europa nu ne mai vrea. Bine totuşi că unii dintre noi mai avem o şansă. Cât o să o mai avem!?
Ne declarăm ardeleni!

Acest articol a fost publicat în Teme de meditație și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Ne declarăm ardeleni

 1. Muona PI zice:

  Domnule Ciocan,
  Nu sunt de acord cu punctul dumneavoastra de vedere: eu personal, nu am permis tiganilor nimic, asa cum nici nu le-am interzis nimic, pentru ca nu aveam nicio putere si banuiesc ca nici dumneavoastra nu ati abuzat de puterile dumneavoastra paranormale in a aduce etnia rroma pe calea cea buna. In iepoca de impliniri marete tiganii au fost tinuti la periferia societatii, asa cum au fost tinuti si inainte de 1944, cam de cand au fost eliberati din sclavie in secolul al XIX lea. Cine a reusit sa se rupa de saracie, ma refer la rromi, a reusit sa faca ceva in viata, cu arcusul, cu acordeonul, cu bagheta de dirijor etc. Restul a fost tinut la marginea societatii, fara dreptul la educatie. Este foarte curios cum sub Ceausescu faceai puscarie 6 luni daca nu aveai serviciu, in schimb majoritatea tiganilor erau corturari, adica neam de serviciu. Unde nu-i educatie si bani pentru macar un trai decent, nu ramane decat datu’ in cap. Uniunea Europeana a interzis discriminarea rasiala in scolile romanesti, dar nu cred ca majoritarii sunt fericiti pe chestia asta. Nu stiu care este solutia dumneavoastra in ceeace priveste etnia rroma, dar incerc sa cred ca „nepermisul” la care va referiti nu este „solutia finala”. Banuiesc ca va referiti la bantustane pentru „ne-educati”. Am intalnit nenumarati angajatori care nu vroiau sa aiba de a face cu tziganii si nu era criza globala, europeana sau locala, ci epoca boomului economic doar cu buletinul de pana-n toamna lui 2008.
  In vreme de criza, rasismul tuturor iese la suprafata, pentru ca resursele sunt mai putine si pentru ca trebuie sa fie cineva de vina pentru criza aceasta. Cine anume? Tziganii, romanii, bulgarii, arabii si de alte nationalitati, chiar si evreii care conduc lumea prin marea finanta de pe Wall-Street. Daca minoritatile acestea ticaloase nu ar exista, noi, englezii, francezii, italienii, romanii, am duce-o mult mai bine. De fapt nu este vorba decat de politica: daca cetatenii devin nationalisti („strainii ne iau locurile de munca”, asta-i lege pe timp de recesiune!), atunci politicienii devin ultra-nationalisti. La fel a castigat Alemano primaria Romei: prin pericolul romanesc care aproape a scufundat peninsula inainte de alegerile locale si generale de acum cativa ani. Dupa alegeri aceiasi romani au fost de pus la rana pentru ca muncesc la jumatate de pret si mai mult la negru, ceeace a facut ca economia italiana sa nu se prabuseasca asa cum ar fi fost normal. De ipocrizia strainilor sunt satul: am lucrat 3 ani in Italia. Ipocrizia noastra neaosa, romaneasca, de 2000 de ani aici stapana ma ingrijoreaza: cetateni romani sunt numai aceia care au un loc de munca, se spala de 3 ori pe zi si cunosc o limba straina. Restul manelistilor ar trebui sa ne faca un bine si sa se sufoce cu perna. Cam asa gandesc toti romanii de bine, asa ca nu ma mir de ce ne merge la toti ca la spanzurati. Cum da cu jula pe afara un cetatean roman, cum apare corul nibelungilor cu precizarea importanta teoretica si practica pentru tzara:
  „Nu e roman, domnilor: e tzigan!”
  Daca are pasaport si carte de identitate romanesti, e roman. Punct!
  Precizez ca nu sunt tzigan, ci 100% fara naut roman si nu ma mandresc intotdeauna cu asta. O precizare pentru a nu exista dubii. Dar ma declar tzigan in spirit de solidaritate cu toti defavorizatii sortii. Dumneavoastra declarati-va ardelean si veti vedea ce o sa va mai iubeasca englezii!
  Love me tender!

  • fain de tot.
   subscriu.
   și asta ar trebui scrisă în fiecare loc în care se invocă etnia:
   « Daca are pasaport si carte de identitate romanesti, e roman. Punct! »

   • Apai dragilor atunci solidarizati-va voi cu tziganii, mergeti cu ei la cersit, eventual luati-i acasa spalati-i, educati-i, daca puteti. Din experiente pe care nu le voi descrie aici va spun ca aceasta etnie nu poate fi educata. In cultura lor sta faradelegea. Si spun asta cu tristete nu cu ura fata de ei sau cu idei rasiste. Solutia finala nu este una fascista ci una cat se poate de simpla, care sta la indemana statului nu a nostra, a celor care comentam sau scriem aici. Aplicarea fara discriminare a legilor si oprirea pomenilor, a ajutoarelor sociale pentru cei care nu muncesc dar ar putea sa o faca. Imi veti pune placa cu angajatorii care nu accepta tigani… Dar cine-i opreste pe tiganii bogati, care invart afaceri ilegale, sa intre in legalitate si sa-i angajeze pe cei saraci. Nu va intrebati de ce majoritatea traficantilor de tigari, de telefoane mobile, cersetorii, hotii de buzunar sunt tigani? Sau credeti ca nu exista si romani care o duc greu, care nu au loc de munca? Nu va intrebati de ce o minoritate de 10 – 15 % reprezinta 60% din populatia penitenciara a Romaniei? Poate ca din punct de vedere juridic cine are pasaport romanesc e roman, dar etnic nu este acelasi lucru. Suntem diferiti ardelenii, oltenii, moldovenii, tiganii, turcii sau lipovenii, pentru ca avem istorii si culturi diferite. Oricat incearca propaganda nationalista sa ne uniformizeze. Deocamdata, va place sau nu, noi ardelenii suntem mai bine vazuti in lumea civilizata decat restul romanilor. O fi de vina Dracula sau apartenenta de cateva sute de ani la un imperiu…

    • Muona Pi zice:

     Apai dragule, voi, ardelenii, sunteti rupti din soare, asta-i clar. Si noi, astilaltii, diferitii, ne-am pus intrebarea de ce tziganii fura, iar raspunsul, daca erai atent, este discriminarea, nu altceva. 60% din populatia penitenciara este rroma pentru ca 90% din aceasta etnie nu-si va gasi de munca niciodata, majoritarii (si ardelenii) stiu de ce. De-altfel mi se pare normal ca statul sa-i gazeze pe indezirabili, nu ardelenii, ceeace nu e o idee tocmai noua, asa cum spuneai si tu. Sigur, sunt si tzigani bogati care nu prea le pasa de co-nationalii lor, asa cum sunt si romani ultra-bogati care nu prea le pasa de amarastenii romani. Nu stiu la ce te referi cand aduci vorbire de pomeni si ajutoare sociale, din moment ce tziganii nu au de munca si nici pensie si nici nu fac meetinguri prin piete pentru pensii si salarii marite. Din punctul acesta de vedere par mai pomanagii romanii, cu toate ca nu cunosc situatia in Ardeal, asa ca nu ma pronunt in ceeace va priveste pe voi, ardelenii. Probabil ca te referi la alocatia data copiilor rromi, caci asta-i singura pomana. Desigur, cand vine vorba de copii, mai ales cei ai tziganilor, statul ar trebui sa ia masuri. Probabil ca sterilizarea este tot treaba statului. Cred ca generalizarea pe regiuni istorice nu face bine nimanui asa ca imi cer scuze daca am introdus in oala si ardeleni fara prejudecati alaturi de tine, dragule domn Ciocan. Tratezi cu lejertze efectul si nu cauza. Sa acuzi de puturosi o etnie care nu are nicio sansa si nu a avut niciodata, mi se pare o grava eroare. Poti fi acuzat de rasism fara probleme, pentru ca instigi la discriminare si ura rasiala. Daca nu ai avea de munca si nici nu te-ar angaja nimeni pentru ca esti ardelean, ipotetic vorbind, ce plan de viitor ti-ai face? Cum ai reactiona? Este foarte important de stiut: raspunsul tau ar putea fi inceputul aducerii pe calea cea dreapta a acestei etnii. Intr-adevar, noi, restul romanilor din celelalte regiuni ale tarii suntem cetateni de categoria a doua. Te rog, domnule Ciocan, da-ne si noua un sfat, sa ne putem ridica la nivelul pretentiilor tale.

     • Sare'n Ochi zice:

      rupti in cur, dar si din soare, ce-i drept 🙂
      discriminarea intra in drepturi din cauza excesului de sanse egale. prea multa politica „corecta” nu are sa ma convinga ca exista cacat cu parte curata de care sa apuci fara sa te murdaresti. problema este ca nu mai exista o deontologie a muncii – unde va s-a pierdut chestia ca lucrurile se mai obtin si „cu sudoarea fruntii”, la fel cum vinul se obtine si din struguri. am ajuns sa incalcam pana si legile fizicii – cum ma-sa functioneaza sistemul ca un perpetuum mobile, fara sa introducem lucru mecanic, energie samd in el? cand tembeliziunile iti dau reclame de genul „prost sa fii sa muncesti, la Pro Tembele bani primesti” sau vezi ca poti castiga bani numai mancand „lays” si alte scarbosenii, care-i respectul cu care sunt invatati viitorii „discriminati”?

      • Muona Pi zice:

       Macar de ar exista „exces” de sanse egale, dar din pacate nici macar sanse egale nu sunt: totul se rezolva la noi cu o relatie, cu o pila, cu un dar ceva. Daca am fi o societate meritocratica, concurentiala adica, ar exista si „sudoarea fruntii”. Dar cand oamenii (care nu-s prosti, chiar daca-s din vechiul regat) vad ca munca nu aduce beneficii, se pliaza pe „cerintele” sistemului sau pleaca afara la munca. Foarte putini romani fura sau cersesc afara, raportat la numarul lor total si intr-adevar majoritatea sunt de etnie rroma. Dar uitati, stimati Sare-n ochi, ca meseria de acasa o practica romanii si in strainatate. In concluzie, daca ar fi sa fim cinstiti cu noi insine, problema minoritatilor in general, este o problema creata de majoritari prin comportamentul lor iresponsabil.
       Nu sunt ardelean, recunosc si ma rusinez pentru medalia de argint, dar cunosc istoria Romaniei mici, cat si a celei mari: Ardealul a revenit Romaniei in 1918 in urma unui referendum, cu conditia de a respecta drepturile minoritatilor din provincie dupa alipirea la patria muma. Cat de tare a respectat Romania aceasta conditie impusa de aliati, numai Capitanul si legiunea o stiu si de aceea nu ma mira prea tare atitudinea dumneavoastra inflexibila in ceeace priveste aceasta delicata problema a minoritatilor, recte a minoritatii rrome. Insa nu trebuie sa uitati (si se pare ca nu uitati din moment ce bunicu’ o fost la Viana) ca mozaicul etnic si implicit cultural au facut ca astazi Ardealul sa fie atat de civilizat si frumos. Emigratia si mozaicul cultural au facut din tarile anglo-saxone modelul de democratie de urmat.

       • Sare'n Ochi zice:

        uita-te la taxe si impozite si-ai sa vezi ca exista acest exces de „sanse egale”.
        nici eu nu sunt regatean, dar nu ma rusinez 🙂 – chestiunea este ca si noi vedem (inteligenti fiind) ca munca nu este respectata, dar spre deosebire de inteligentii din alte zone nu „ne pliem”, tragem ca prostii in jug. si cred ca de aceea am cam inceput sa ne saturam. ne saturam legitim.

        • Muona Pi zice:

         Pai v-a venit si voua randul sa va saturati, ceeace mi se pare foarte normal. Dar va reamintesc ca, pentru a trage in jug, trebuie sa existe jugu’. Jug nu mai exista demult in vechiul Regat finca suntem prea multi: de-aia s-au saturat englezii de noi. Si nici nu trebuie sa te rusinezi, finca nu te trage nimeni de urechi. Eu sunt regatean si de-aia-s mai sensibil.

       • Sare'n Ochi zice:

        in rest sunt de acord in mare proportie cu zisele (scrisele) mneavoastra doamna – șî cîtiodatî mă simt cam mișel 🙂

     • Apai aici nu se mai impun raspunsuri ci oprirea spalarii creierelor. In primul rand nu luati totul personal si incercati sa ganditi global.Daca dumneavoastra cei din sud (cei din est mai putin) v-ati obisnuit cu tiganul cersetor si hot la noi in Ardeal a fost cu totul altceva. Pana cand ne-ati cucerit, aici tiganii faceau cetarne (burlane si oloane), caldari, caramizi, cantau. Intr-un cuvant aveau un rost, isi castigau prin munca cinstita o paine. Abia dupa 1918 au aparut cohortele de tigani cersetori si hoti pe melagurile noastre. Tiganii munceau pentru ca nu se puteau integra alfel intr-o societate unde munca era respectata. Cu asta am raspuns si afirmatiei ca majoritatea dintre conationalii nostri tigani nu isi vor gasi de munca niciodata. Cand au vrut sa munceasca si-au gasit, cel putin in Ardeal. Nu am vorbit, si resping categoric ideea masurilor radicale, pe care vad ca o introduceti in discutie obsednant. Nu sunt rasist si chiar militez impotriva oricarei forme de discriminare, atata timp cat o persoana respecta lgiile si rgulile comunitatii in care traieste. Am vazut tigani foarte harnici si corecti, dar cand tratam o etnie o facm in ansamblul ei si nu la nivel individual. Spuneti ca Ardelenii nu au iesit la vot! Perfct adevarat, pentru ca spre deosebire de regatenii cu creiere spalate (Teleorman, Olt, Mehedinti etc) noi ardelenii am refuzat sa algem mereu intre doua variante de neales. Alegeti dumneavoastra daca puteti intre doua rele, noi ne-am saturat sa facem asta din patru in patru ani. Si daca ma veti intreba: De ce nu facem ceva ca sa schimbam lucrurile? N-am sa va raspund pentru ca voi fi din nou acuzat de cine stie ce prostii de genul „rasism” „xenofobie” sau „tradare nationala”.

      • Muona Pi zice:

       Pai atunci, stimate domn, sa ne conduca Teleormanul, daca nu a fost nimic de ales la „alegeri”. Sa ne conduca creierele spalate daca numai Teleormanul a gasit de cuviinta „sa aleaga”. Acuma ce mai chichirez galceava unde nema putilintza? Regatenii sunt de vina pentru ca ardelenii nu au avut ce alege? Trebuia sa nu mergem nicunul la vot, sa voteze numai Tataia Ilich si sa iasa USL 100% in parlament? Este usor acum de dat vina pe prosti cand desteptii erau ocupati cu introspectii filozofice in fata televizorului, minunandu-se de spalatii pe creier care votau USL ca la balamuc. Este foarte comoda si foarte igienica spalarea pe maini tip Pilat din Pont: regatenii sunt de vina, dar mai ales oltenii. Acuma, ca stim de unde ni se trage, ne-am mai linistit nitel.

       • Pai sa va conuca Teleormanul…ca eu vreau sa ma conduca Clujul, dar nu pot ca in 1918 ne-ati cucerit si ne-ati silit sa dam Salzburgul si Grazzul pe Rosiorii de Vede si pe Caracal. Pentru un singur motiv, ca vorbeam aceesi limba,,,dar nu aveam nimic altceva in comun. Cum putine avem si acum! Inclusiv modul de a ne raporta la anumite realitati. Cum domniile voastre, sudistii aveti intotdeauna ultimul cuvant, va astept replica si promit sa nu mai scriu nimic altceva.Oricum nu o sa intelegeti niciodata ce se intampla la nord de Carpati. Asta o spune unul care a stat 12 ani in Bucuresti.

        • Muona Pi zice:

         Pai nu ne conduce numai pe noi, confederatzii, ci va conduce si pe dumneavoastra, yankeii. Eu nu am nimic impotriva sa va luati Salzburgu’ si Grazu’ inapoi, la schimb cu Rosiorii de Vede si Caracalu’. Nu am in comun cu dumneavoastra decat limba romana si va marturisesc sincer ca nu v-am ocupat eu Ardealul. Daca mi-ati innapoia Bolintin Vale si Medgidia, v-as putea oferi la schimb Viena si Triestul, sau, daca doriti, Innsbrucku’ in locul Triestului, care-i deja plin ochi de romani (la munca).
         Nu pot decat sa glumesc pe acest subiect, pentru ca sunt sigur ca e o gluma ceeace afirmati in legatura cu ocupatia romaneasca a Ardealului. In aceasta nota de voiosie sunt intru totul de acord cu dorinta dumneavoastra de a va re-alipi la imperiul austro-ungar muma-tata, daca aceasta va este voia. Si intelegerea dumneavoastra despre ocupantul roman este tot niciodata, asa ca incepem sa avem, macar acum la despartire, puncte comune. De-altfel a fost o placere sa conversez cu dumneavoastra in limba romana.

         • S-ar impune o lectie de istorie a Romaniei! Cititi putin despre perioada 1918 – 1919, Republica Sfaturilor instaurata de Bella Kun in Ungaria… Interventia armatei romane impotriva regimului comunist a lui Kun si implicit ocuparea Ardealului de catre armatele din Regat care dupa ce s-au retras din Ungaria s-au cantotan in Transilvania in total dezacord cu tratatul semnat la 1 Decembrie la Alba Iulia. Unirea trebuia sa fie facuta in anumiti termeni, cu un anumit grad de autonomie si in niste etape stabilite la 1 Decembrie de catre reprezentantii ardelenilor si cei ai romanilor de dincolo de Carpati. Nu s-a respectat aproape nimic din actul de la Alba Iulia, si totul a culminat cu cantonarea armatei romane pe teritoriul Transilvaniei iar apoi cu tot felul de masuri de colonizare a Ardealului cu regateni. (Una dintre ele a fost acordarea de subventii la dobanda pentru regatenii care luau credite ca sa-si cumpere terenuri si case in Transilvania) Acuma o sa-mi spuneti ca nu dumneavoastra ati dat subventii si nici nu ati dispus cantonarea armatei in Transilvania!

          • Muona PI zice:

           Nu sunt eu de vina de ce a facut bunicu’. Este dreptul dumneavoastra sa formati un partid care sa ceara pentru Ardeal autonomia politica, eventual teritoriala, independenta daca este cazul, sa strangeti semnaturi, sa intrati in parlament, sa va impuneti punctul de vedere, sa formati coalitii pentru a va atinge scopul si daca totul merge bine, lumea va adera la platforma dumneavoastra program si atunci se va face dreptate. Dar inteleg ca dumnevoastra nici la vot nu ati fost pe 9 decembrie, asa ca nu cred ca status quo-ul se va schimba in Transilvania prea curand.
           Ati intuit bine raspunsul meu: si bunicul era prea tanar la acea vreme, asa ca nu pot fi considerat regateanul reprezentativ care a intinat idealurile de libertate ale ardelenilor.
           Regimul comunist al lui Bella Kuhn a fost indepartat pe buna dreptate de catre armata romana: era o amenintare permanenta la adresa stabilitatii regatului Romaniei. Ironia a facut ca armata romana sa aduca la putere pe amiralul Horthy Miklos, sub al carui regim, dupa diktatul de la Viena (eh, Viena! alt parfum…), ocupantul roman a fost rarit la greu, inclusiv romanii care nu nevalisera din vechiul Regat, adica ardelenii romani neaosi.
           Dar cred ca nu aceasta este problema dumneavoastra, ci faptul ca romanii au venit si nu au mai plecat din Ardeal. Imi pare sincer rau ca lucrurile s-au petrecut pe principiul „winner’s takes it all”, dar asa s-a petrecut in Istorie cu toate ocupatiile: cea otomana, cea ruseasca, cea maghiara, cea poloneza, cea austriaca, cea austro-ungara samd.
           Ceeace va reprosez nu este parerea pe care sunteti indreptatit sa o aveti, cu toate ca nu sunt de acord decat partial cu ea, adica sunt de acord in zona nerespectarii de catre Romania a conditiilor in care a preluat Ardealul (am spus-o si eu in unul dintre comentarii, „Capitanul si legiunea” etc.), ci modul dumneavoastra de a generaliza: „voi, regatenii, sunteti vinovati”, „voi, regatenii, ne trageti in jos”, voi, regatenii, ne faceti de ras”, „voi, regatenii, nu ati mai plecat din Ardeal”. Generalizarea nu face bine nici in cazul tiganilor si nici in cazul regatenilor, cu toate ca nici ardelenii nu se simt mai bine.
           Daca vorbim de lucruri concrete, sa vorbiim si despre persoane concrete. Altfel mania dumneavoastra proletara devine desueta si ma face sa o iau in deradere, usor peste picior. Dumneavoastra generalizati, jignind in devalmasie. Eu ar trebui sa ma supar, dar nu o fac pentru ca sunt bine-crescut si pentru ca nu va suspectez de rea-credinta.
           Dar nu va veti face inteles daca va veti pastra atitudinea extremista. Este dreptul dumneavoastra sa va declarati ardelean, dar nu aveti niciun drept sa-i jigniti pe regateni, pentru ca nu toti sunt puturosi, imputiti si talhari. Si nu toti au invadat Ardealul. Sunt convins ca sunt si printre dumneavoastra, poporul ales, destule uscaciuni, ca doar si prin Ardeal puscariile sunt pline.
           Nu mi-e rusine ca nu sunt ardelean si va destinuiesc ca sunt cat se poate de moldovean, in ciuda accentului pe care il folosesc de cele mai multe ori pe sare’ochi dot com, colegii mei di la minister sha din guvern shtiu di ci.
           Si intr-adevar, asa este, nu am dat subventii de niciun fel, pentru ca nu am de unde.

         • clujean zice:

          din cate scriau, in 1938, Maniu si alte cateva zeci de fruntasi ardeleni si banateni, ocupatia regateana a Transilvaniei si Banatuluii s-a manifestat ca atare, deci nu e deloc o gluma.

   • Sare'n Ochi zice:

    atunci sa respecte cele doua insemne si sa se comporte demn de ele. asta este valabil pentru oricine, indiferent de etnie.

  • Sare'n Ochi zice:

   si eu sunt de acord ca sunt romani daca au pasaport si carte de identitate romanesti. dar as vrea ca de pasaportul si de cartea aia de identitate macar efortul de a-si depasi conditia sa-l faca si sa nu abuzeze de ele. eu, personal, am vazut destui romani cu comportament deplorabil, dar, din pacate, mai multi rromi cu comportament de tigan (ca acesta este cuvantul peiorativ de care se feresc, de parca cuvantul e de vina si nu cel/cei care l-au incarcat de semnificatie). lipsa de educatie este cheia – si cei care se dau morti de grija lor (ai lor) sunt cei care-i tin deliberat needucati. stiu pentru ca am lucrat cu ei si am incercat sa le ofer educatie copiilor lor – asa ca stiu exact cine s-a opus si pana la ce metode au ajuns sa rdecurga pentru a distruge proiectul. din pacate, sefii de clanuri sunt mana in mana cu autoritatile – asta deja este alta problema – si mergem pe lantul slabiciunilor si in sus si in jos pana-l facem cerc si tot nu epuizam subiectul. ei sunt primii care ar trebui sa vrea sa iasa din mizerie. si am vazut destui care s-au straduit si au iesit. dar cei mai multi nu se straduie delor – si nu se straduie ca legile nu sunt aplicate onest in Romania si ei se complac a fi foloisti ca si masa de manevra.
   De fapt ca peste tot in lumea aceasta votul universal a distrus democratia in sensul ca aceasta masa de manevra (saracii ademeniti cu nemunca prin mita asistentiala) sunt folositi ca mijloc de santaj si presiune de catre politicieni pentru a mulge clasa de mijloc. adevaratii exploatati la ora actuala suntem noi, clasa de mijloc, cei care muncim divizati ca niste prosti – ca asa am fost educati „de dreapta” sa nu avem „sindicat”, ca cica ne reprezinta partidele asa-zis de dreapta (o plua-n cur sa ne tina chilotii!). asa ca sistemul nu numai ca profita de noi fizic (luandu-ne banii), dar ne mai si induce tot felul de milostenii in cap prin asa-zisele politici corecte. cum plm de aceste politici corecte sunt total discriminatorii fata de „mine” care dau banul sa-i hranescpe toti?

   • Muona Pi zice:

    Pai nu votul universal a distrus democratia, ci cei care manipuleaza aceasta „masa de manevra”. Daca esti acuzat de omor calificat, tu vei lua ani grei de puscarie, nu cutitul pe care l-ai infipt in victima. Despre ce Dumnezeu discutam aici? Pai haideti sa refacem democratia de tip apartheid: sa voteze numai cei cu venit anual de la 10000 de euro in sus. „Restu’ la munca, nu la mana intinsa!”
    Clasa de mijloc nu exista in Romania si nici nu este incurajata sa existe. Daca ar exista, nu ar mai fi discriminare de niciun fel. Un intreprinzator are nevoie de clienti si il doare la basca de etnia clientilor sai: cu cat mai multi, cu atat mai bine. Dar inca gandim tot in termeni de supravietuire, ca pe vremea impuscatului: guri de hranit, „ploua-n mai, mancam malai” etc. Nu am vazut niciun meeting al clasei de mijloc care sa ceara o legislatie clara si o fiscalitate rezonabila. N-am vazut proteste ale intreprinzatorilor dupa cresterea taxelor si impozitelor din iarna aceasta. N-am vazut cohorte de intreprinzatori mergand la vot pentru a sustine „dreapta”, asa pacatoasa cum este ea la ora actuala in Romania, dar am vazut coloane de pensionari care au votat constiincios „pentru viitor”. Pot spune insa, cu tristete, ca de data aceasta Ardealul nu a iesit la vot. Si atunci ma intreb: de unde vine superioritatea aceasta ardeleneasca finca bunicu’ o vazut Viana?

    • Sare'n Ochi zice:

     nu asta zic si eu, ca nu exista nici macar ideea ca vitele de muls si de povara ar putea sa se uneasca si sa se-ntrebe ce naiba o fi fiind dreapta, ce drepturi au ca dau bani (in afara de dreptul de-a da bani) samd?
     si exact aceasta este cauza, cea indicata de tine – supravietuirea-n foame. vitele in turma gandesc ca exista supravietuire individuala, ca poate mulgatorul nu le vede azi, macelarul nu le vede maine sam. dar nu inteleg de unde aduci in discutia dintre mine si tine chestia cu superioritatea ardelenilor – este o obsesie? nu au iesit la vot ca nu au avut cu cine. sa voteze sa-l aduca pe Blaga in senat? nu, multumesc!

     • Muona Pi zice:

      Pai las-ca-s mai buni Ponta si Cacarau. Chiar daca tot USL iesea majoritar, era altceva USL 51% in parlament, nu 70% ca acum. Argumentul „toti sunt la fel, n-ai cu cine ba… niste tzarani”, nu e argument, ci fuga de responsabilitate. Pentru ca votul implica o responsabilitate la care ardelenii nu au achiesat. Pacat!
      Nu eu am adus in discutie superioritatea ardelenilor: ea reiese din articolul tau. Eu nu am obsesii in legatura cu ardelenii, tiganii sau englezii.
      Englezii sunt cel mai tolerant popor din Europa, pentru ca, asa cum aminteai in articol, Londra e majoritar ne-engleza. Dar a venit criza si uite ca si-au adus aminte ca sunt prea multi emigranti la ei acasa. Pana in 2008 era OK! Acum, insa, sunt cam multi. Politicienii se pliaza pe dorintele electoratului. Trebuie sa fie cineva vinovat pentru „viata grea”. In Anglia au fost alesi drept vinovati romanii si bulgarii, in Franta romanii, in Italia tunisienii, libienii si senegalezii, in Romania tziganii si tot asa. E simplu!
      Incredibil de simplu!

      • Sare'n Ochi zice:

       legea votului este atat de cretin croita, in interesul celor care au gandit-o, incat ei de la 52% cat au primit real, prin redistribuire au ajuns la 70%. in rest ramane vina noastra a celor care am tot votat 23 de ani ca in numele raului mai mic am adus in viata publica tot felul de ratati asa-zisi de dreapta care acum ne scuipa seminte-n cap. poate acesti 70 % cacareni au sa fie mizeria care sa arate vitelor de povara dimensiunea reala a insuportabilului si are sa le revolte. sper.

       • Muona Pi zice:

        Indiferent de erorile facute de catre PDL, partea buna pe care a lasat-o sare’n ochi: independenta Justitiei, CSM, DNA, Parchet General, ANI, Legea invatamantului, redcucerea somajului, crestere economica (mica, dar crestere), credibilitate externa, apropierea de obiective majore precum Spatiul Shengen. Toate acestea nu sunt chiar „nimic”. Dreapta a facut si lucruri bune in acesti 4 ani de criza, nu putem fi chiar atat de subiectivi incat sa nu vedem padurea din cauza copacilor. Au trecut aproape 2 luni de cand „nu am avut ce alege” si uite cate realizari are deja USL! Va place? Si mie. Atunci mai bine ca nu am avut ce alege si sa nu ne mai lamentam pentru „soarta rea”, pentru ca singuri ne-am facut-o.
        Legea votului uninominal este proasta, toata lumea este de acord: dar daca prezenta la vot era masiva, USL nu ar fi obtinut nici macar 50%: USL a fost votat de 4 milioane de pensionari si bugetari. Restul lumii a fost scarbita si n-a venit la vot.
        Pofta buna si sa ne fie de bine!

        • Sare'n Ochi zice:

         nu PDL a lasat-o. a last-o insistenta lui Basescu si eforturile lui Boc. acestia doi isi merita respectul meu (si cativa din umbra – precum Macovei). in rest, apa de ploaie si batatie condescendenta pe burta verde – Blaga, Frunzaverde, Videanu, Pinalti, Flutur, Berceanu samd sunt si ei un fel de tractoristii Mafiei, adica de mai joasa speta, dar tot ai Mafiei cripto-securist-comuniste sunt.

         • Muona Pi zice:

          Perfect de acord, dar Traian Basescu, Emil Boc si Monica Macovei tot PDL inseamna, asa cum sutele de membri de partid judecati pentru coruptie tot PDL inseamna. Are rost sa cautam basesti, macovei si boci in partea ailalta? N-are. Atunci era mai bine sa fi votat ARD la alegeri, mai ales ca am avut la referendum un semnal mare cat caru’ de ce va urma sub administratia USL. Nu am vrut sa-l vedem si asta e! Mai sunt alegeri pest 4 ani, daca nu face USL vreo smecherie si ajunge la 15% in sondaje, ceeace n-ar fi exclus la cat de vijelios si hotarat a pornit-o.
          Vroiam sa fac o precizare: Traian Basescu este dobrogean din parinti moldoveni, Monica Macovei este bucuresteanca (mitici, nene, mitici!) si Emil Boc este,ultimul pe lista cu voia dvs., ardelean. Pentru ei am votat printre primii pe 9 decembrie (ARD, evident!) La 8 dimineata eram inapoi acasa, dar nu ma intrebati cum am ajuns la sectia de votare si nici cum m-am intors acasa, pe un omat imposibil, numai cu viteza intai (si cu a doua numai cand si cand). Altfel spus, mai exista spalati pe creier si in sensu’ celalalt.

  • unQjohn zice:

   No, dragu’ moşului, pot a-ţi spune că ne vinzi, să mă ierţi, cioreghiele. Da-pai cum soarele măsii te bagi tu singur, de bună voie, cu alţii dară. Numa dacă nu trăieşti cu aceia! Mai amu’ am mărs la o ţigană, măăăi… fain o fost. Taaaare nealcoşă, da p’acolo, ştii dumneata, cam rondioşă. Da numa atîta cu aceea, că mirosea a ler.

  • clujean zice:

   eu am incercat ceea ce spui tu, si, in doua randuri, am ales tigani sa-mi zugraveasca apartamentul; prima dfata am jurat ca nu mai fac asta, dar am recidivat, iar acum sunt vindecat definitiv! atenmtie, e vorba despre tigani „care muncesc”, nu de aia propriu-zisi, bine cunoscuti pentru naravurile lor! asta, „muncitorii”, au lucrat mizerabil, au furat materiale aproape cat sa faci inca un apartament, mi-au furat lucruri din casa si, la final, a trebuit sa chem politia fiindca voiau bani chiar mai multi decat ne intelesesem, desi, normal, trrebuia sa ma despagubeasca ei pe mine! ambele echipe au facut la fel! so, excuse me, fuck the Political Correctness.

 2. Muona Pi zice:

  Bravo, domnule Dumitru lui Nae: aceasta-i dovada ca integrarea rromilor se face cu fonduri europene si nu cu sudoarea fruntzii de pe la noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.