Cri-cri-cri, FMI, nu credeam c-ai să mai vii…

de Ștefan Ciocan și Victor Lungu

Delegaţia FMI nu a adus la Palatul Victoria „frunze-n buze, lapte-n ţâţe, drob de sare în spinare, mălăieşi în călcăieşi, smoc de flori pe subsuori”, ci din contră este pregătită să-i trântească uşa în nas lui Victor Ponta. În acest timp, Premierul a anunţat într-o conferinţă de presă că FMI a mai dat un răgaz de două luni pentru ca executivul să-şi facă temele. Până atunci însă, orice împrumut este exclus.

De observat diferenţa mare de atitudine a FMI faţă de ultima întâlnire cu reprezentanţii Guvernului Boc, când toată lumea aprecia evoluţiile României în aplicarea măsurilor şi reformelor anticriză. De peste jumătate de an, a venit la putere guvernul socialist, şi lucrurile au scăpat de sub control. Degeaba o dă Ponta înainte cu liniştea şi stabilitatea politică, pentru că din punct de vedere economic măsurile luate de socialişti sunt dezastruoase. Pentru România cel mai periculos lucru înseamnă “liniştea” pentru că asta se traduce în “furaţi fără grijă”. Şi ca să se convingă cât de liniştită este România, negociatorii FMI au fost sfădiţi astăzi de Dan Radu Ruşanu, disperat de eşecul negocierilor. Victor Ponta nu mai are pe cine să pună vina, eventual pe greaua moştenire lăsată de Guvernul Ponta I. Traian Băsescu dă dovadă de un calm englez şi aşteaptă la cotitură eşecul guvernării socialiste, căutând în acelaşi timp colaci de salvare, prin America Latină, o zonă a lumii unde economia este în creştere. Ponta însă are nevoie urgent de încă 10 miliarde de euro ca să acopere găurile din Buget. Dacă Fondul nu ne dă aceşti bani, atunci premierul s-ar mulţumi şi cu un nou acord ca să poată accesa credite de la bănci cu dobânzi mai mici. În lipsa unui asemenea acord, dobânzile cu care România s-ar putea împrumuta de pe piaţa bancară ar creşte simţitor.

Reprezentanţii FMI le-a reproşat guvernanţilor că nu au închis companiile de stat care produc pierderi, că nu au redus aparatul birocratic al statului, că evaziunea fiscală a explodat în loc să fie eradicată. În aceste condiţii, singurul argument al guvernului a fost că a crescut salariul minim ca să deblocheze consumul. Cele două luni de păsuire pe care Ponta le-a primit sunt maximum ce se putea obţine în urma unor discuţii extrem de tensionate. Ponta ştie că e mort fără acordul cu FMI, mult hulit în perioada când era în opoziţie. Pentru că pe la colţuri a început déjà să transpire că nu mai sunt bani pentru salariile bugetarilor şi de pensii. Ca să nu mai vorbim despre plata asistaţilor social. Adică tocmai a celor care l-au votat. Ponta nu prea are însă ce minuni să facă în următoarele două luni. Nu vrea să reformeze statul, pentru că asta ar însemna să-i dea dreptate lui Băsescu şi să aibă soarta lui Boc şi a PDL. În plus statul e bun aşa cum este el acum, muls de toţi politicienii timp de 23 de ani.

  • Pe Che Gargara au să-l linșeze, fără bani de salarii, pensii și asistență socială, exact cerșetorii care l-au votat. El este prins între ciocan și nicovală – și o știe: pe de o partre nu poate reforma statul – că ar trebui să spună adio sinecurilor și șpăgilor politice, și atunci i-ar sări în cap și l-ar mătrăși colegii săi de grup infracțional organizat -, pe de cealaltă parte îi cer cei pe care i-a prostit să-l voteze să-și respecte promisiunile. Așa că a cerut două luni răgaz să poată să facă ceea ce știe el mai bine: GARGARĂ! De aceea l-a trimis la tembeliziuni pe Daniel Chițoiu, ministrul Economiei, să declare ca (sanchi!) 120.000 de bugetari vor fi concediați, și l-a pus pe Constantin Niță, ministrul Energiei, să declare că găurile bugetofage din minerit, transporturi și alte Oltchim-uri vor fi (sanchi!) închise. Cum să le închidă, cum să le falimenteze? Păi acolo taie frunza la câini aproape toată cerșetorimea română care votează. Adică să-și concedieze Ponta alegătorii? N-o să vedeți una ca asta.

În schimb, Ponta o să încerce două măsuri catastrofale pentru România. O să mărească şi mai mult taxele şi impozitele, mulgând astfel mediul privat. Şi o să-şi scoată în stradă găştile de pensionari şi protestatari de serviciu, ca să arate FMI ce convulsii sociale pot să înceapă în România în cazul aplicării bruşte a măsurilor economice cerute de ei. De frica unor reacţii populare după modelul grecesc, probabil că reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI vor mai ceda câteva luni. Asta dacă nu s-au învăţat déjà cu tactica amânării aplicate la Bucureşti. Evident că Erik de Vrijer nu a citit „Moromeţii”.

În total Ponta are nevoie anul acesta de 34 de miliarde de euro, din care 10 miliarde pentru pensii, opt miliarde pentru salariile bugetarilor şi 16 miliarde pentru ajutoare sociale. Doar 14 miliarde a alocat guvernul pentru investiţii de unde să poată şi căţeii USL să ronţăie ceva. În lipsa acordului cu FMI, Guvernul socialist al lui Victor Ponta va putea foarte greu să reziste presiunilor uriaşe care se vor face asupra lui. Nici televiziunile lui Voiculescu, Ghiţă sau Vântu nu vor putea să salveze USL din ghearele crizei economice şi a propriei incompetenţe.

Acest articol a fost publicat în Băga-mi-aș votul! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Cri-cri-cri, FMI, nu credeam c-ai să mai vii…

  1. ribelalu zice:

    Ponta are sansa de a rezolva o data pentru totdeauna dezechilibrele din economia romaneasca. Nu cred ca are cojones sa faca asta pentru ca va avea o soarta mai cruda decat a lui Boc fiind „executat” chiar de baronii lui si de masele de fani care i-au crescut minciunile.

  2. Sare'n Ochi zice:

    Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI: Prognoza de crestere pentru 2013, revizuita in jos, la 1,5% / Am fost de acord sa cerem board-ului FMI prelungirea a acordului solicitata de Romania / Romania a ratat in 2012 tintele de deficit pe cash si de reducere a arieratelor
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-14106727-live-text-fmi-prezinta-concluziile-vizitei-romania.htm

  3. ceaikovski zice:

    E clar ca Ponta a cerut „amanarea” de la FMI pana in iunie, asa de forma, guvernul oricum nu va indeplini nici una din tintele stabilite cu acestia. Daca tot nu se mai incheie un nou acord, de ce le-ar mai respecta nu?
    La final le va da cu tifla.
    Dar ca sa va „linistiti” va aduc o bucurie:
    „91. La articolul 296^24, alineatele (1), (2), (4), (5), (5^1) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    „Art. 296^24. – (1) Contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) şi h) sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale.
    (2) În cazul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, plăţile anticipate prevăzute la alin. (1) se stabilesc de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevăzute la art. 82, prin decizie de impunere, pe baza declaraţiei de venit estimat/norma de venit sau a declaraţiei privind venitul realizat, după caz. În cazul contribuţiei de asigurări sociale, obligaţiile lunare de plată se stabilesc pe baza venitului declarat, prevăzut la art. 296^22 alin. (1).”
    Ordonanta 8/23 ianuarie 2013.

    Se vede de aici, ca guvernul USL nu a ratat nici pe micii intreprinzatori, persoane fizice, care vor trebui sa plateasca ANTICIPAT si impozit pe venit, scrie undeva mai sus in ordonanta, si contributii 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  4. ceaikovski zice:

    Si ca sa nu ramana nimeni neimpozitat, se va percepe CASS si de la cei cu venituri din agricultura (art 74 se refera la acestia, din Codul Fiscal):
    „94. La articolul 296^25, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    „(2^1) În cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. g), obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină pe baza declaraţiei prevăzute la art. 74 alin. (2), prin aplicarea cotei prevăzute la art. 296^18 alin. (3) lit. b^1) asupra bazei de calcul prevăzute la art. 296^22 alin. (3). Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se evidenţiază lunar în decizia de impunere prevăzută la art. 74 alin. (4), iar plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 octombrie inclusiv şi 15 decembrie inclusiv.”

  5. ceaikovski zice:

    Hai ca ne-a tras-o FMI: au spus azi ca Romania sa se finanteze singura.
    Va place?
    Pa-pa e gata!

  6. ceaikovski zice:

    He! Si stai ca De vrier ala, nu s-a oprit aici: a zis ca Romania sa se finanteze singura, DAR cu acordul CE.
    Adica daca CE ii da voie lui Ponta sa majoreze deficitul, e de bine, daca nu…. ehheeeiii… Atunci sa vezi dandana!
    In acest timp, in care De vrijer ne da cu tesla, Ponta ne spune ca din vara o sa fie si mai ghini, ca se poate reduce TVA la paine :)))))))))))))))))))))))))))))))

  7. ceaikovski zice:

    Ptiuuuu cata generozitate!!!
    Din codul de procedura fiscala
    „(3) Persoanele fizice care au achitat impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 şi achită integral până la data de 30 septembrie 2013 diferenţele rezultate în urma aplicării alin. (2) beneficiază de prevederile art. 255 alin. (2), art. 260 alin. (2) şi art. 265 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.”

    Adica daca ai platit impozitele si trebuie sa te intorci sa platesti si majorarea cu 16% a impozitelor locale, te lasa pana in sept, si-ti da si bonificatie la astia 🙂 🙂 🙂

  8. O precizare: chiar dacă che gargara & co. sunt o bandă de incompeteți corupți, FMI nu este o soluție în sine a problemelor noastre. Singura soluție ar fi să începem să producem ceva mai mult decât consumăm. http://dumitruluinae.wordpress.com/2013/01/29/fmi-guvernul-si-apocalipsa/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.