Mântuire pe banii contribuabililor

bani pentru bisericade Ștefan Ciocan

Nu ştiu de unde vine apetenţa lui Dumnezeu spre ciobani. De la Moise, cel din Vechiul Testament, care-şi mâna turmele în drum spre Sinai, până în zilele noastre când Gigi Becali, şi mai nou Cosmin Nicula, se pretind în contact cu divinitatea. Zilele trecute senatotul PSD, de Valea Jiului, Cosmin Nicula a declarat că însuşi Dumnezeu i-a poruncit să promoveze câteva amendamente la buget prin care să aducă bani pentru finanţarea unor biserici. Într-o lume normală, o astfel de conversaţie cu divinitatea l-ar fi făcut pe Nicula un obiect de cult. Credincioşii ar trebui să se închine în faţa casei lui ca la Fatima, în locul unde s-a arătat Sfânta Fecioară, unor copii care se aflau cu oile la păscut. Sau poate că în curând Valea Jiului se va transforma într-un nou Maglavit. Habotnicii întru cultul personalităţii lui Nicula ar spune că minunea este cu atât mai mare cu cât senatorul nu este cioban aidoma lui Gigi Becali, lui Moise sau celor trei copii din Fatima. Ba este! Cu siguranţă, dacă urmăriţi atent comportamentul şi limbajul vă veţi lămuri, că Dumnezeu este consecvent în a sta de vorbă cu păstorii de turme (chiar și umane).
Să fie oare parlamentarul român atât de credincios, încât aproape că nu există ales al poporului fără să-şi lege numele de o biserică, o mănăstire sau măcar un schit? Unii şi-au donat propriile venituri pentru biserici, şi faţă de aceia nu putem decât să scoatem pălăriile. Dar sunt foarte puţini şi ar trebui să fie ocrotiţi prin lege atâta timp cât sunt pe cale de dispariţie. Cei mai mulţi parlamentari, şi bănuiesc că “profetul” Nicula se află printre ei, au realizat conexiunea cu Dumnezeu prin intermediul buzunarului sau a conturilor bancare. Hemoragia de bani publici spre biserici este foarte simplu de explicat şi are mai multe motivaţii. În primul rând este datoria politicienilor faţă de preoţii care-i îndeamnă pe enoriaşi să meargă la vot dar şi cum să voteze. În al doilea rând este perseverenţa preoţilor care au mult timp la dispoziţie şi stau toată ziua pe capul autorităţilor publice cu pretenţia de a fi ajutaţi. În al treilea rând, şi cu cea mai puternică motivaţie, este modul de decontare a banilor publici de către biserici.
Un ONG care primeşte finanţare din fonduri publice trebuie să justifice fiecare leu cheltuit. Când vine vorba despre ONG-uri există cheltuieli eligibile şi neeligibile, în cele mai multe cazuri există şi cofinanţare. În cazul bisericilor este “haiducie”. Dovada cheltuirii banilor se poate face foarte simplu. Sunt acceptate până şi chitanţe de mână, între Biserică şi vreun meşter zugrav sau zidar. Bisericile nu sunt controlate de nimeni, nu plătesc impozite şi nici nu trebuie să respecte norme privind achiziţiile publice. Biserica este cel mai comod plătitor de parandărăt, pentru că nu dă socoteală nimănui. Şi până la “Judecata de apoi”, şi popa şi politicianul trăiesc bine în viaţa asta, cu mâinile adânc vârâte în buzunarele contribuabililor.
În plan spiritual asta este dezideratul majorităţii parlamentarilor, ctitori de biserici, mănăstiri, schituri şi case parohiale, să-şi aranjeze mântuirea pe banii noştri, ai contribuabililor.

Acest articol a fost publicat în Țara bizonului liniștit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mântuire pe banii contribuabililor

  1. Liana zice:

    Da. Printre altele, Biserica este unul dintre cel mai mare proprietar de terenuri si imobile. Au si salarii tepene. Mai mult, acum au inceput si lupta impotriva cimitirelor particulare. Si nu platesc niciun impozit. In conditiile astea, as vrea si eu sa fiu sefa unui cult acceptat in Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.