Trăim într-o lume atât de egoistă, încât nu mai rezonăm nici măcar la problemele celor de lângă noi

de Ștefan Ciocan

În urmă cu aproape 10 ani municipiul Hunedoara era zguduit de o poveste ruptă parcă din filme: un om de afaceri şi-a violat fiica de 19 ani în repetate rânduri. Povestea a fost dezbătută pe larg în presa vremii. Tatăl violator a negat vehement că el ar fi comis faptele pentru care a fost acuzat. Până la urmă a fost condamnat pe baza unor probe, destul de şubrede. A atacat sentinţa şi după câţiva ani în care a stat după gratii, a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia. Omul s-a mutat ulterior din Hunedoara, pentru că după ce a stat câţiva ani în închisoare acuzat de viol asupra fiicei sale, comunitatea nu l-a mai primit. A fost privit ca un monstru. Chiar dacă a reuşit să-i lămurească pe judecători că toată povestea care i-a fost pusă în spate a fost de fapt o înscenare, hunedorenii nu l-au crezut.
Ieri a apărut un nou “monstru” în Hunedoara. În mod incredibil, un tată este acuzat că şi-a violat fiica timp de nouă ani. Adică de când copila avea opt ani, până la sfârşitul acestei săptămâni. Fata de 17 ani s-a gândit să-şi dea tatăl pe mâna poliţiei. De ce oare atât de târziu? De remarcat că victima avea un frate mai mare, o mamă plecată la muncă în Italia, la care şi-a petrecut vacanţa de vară anul trecut, un prieten cu care se iubeşte şi cu care se vede zilnic. Şi totuşi, timp de nouă ani, nimeni, nici fratele, nici mama, nici prietenul, nici colegii sau profesorii, nici vecinii, nimeni nu şi-a dat seama că fata trăieşte o dramă cumplită. Pentru că, cel puţin teoretic, este cumplit ca o fiică să fie violată de propriul tată.
Povestea este dramatică şi de obicei empatia faţă de victimă întunecă raţiunea celor care află o asemenea ştire. Anchetatorii susţin că au probe care să dovedească că a fost comis un viol. Prezumtivul “monstru” nu ştim ce zice, pentru că în astfel de situaţii nimeni nu-l ascultă şi dacă-l ascultă, nimeni nu-l crede. Probele în cazul violului sunt greu de administrat şi pentru o acuzaţie certă analiza lor durează câteva săptămâni. Se poate uşor demonstra, prin vânătăi sau alte urme biologice în zonele expuse violului, existenţa unui act violent. Dar este mai greu de demonstrat că învinuitul este cel care a săvârşit actul violent.
Asupra vinovăţiei tatălui prezumtiv violator se va pronunţa justiţia. Rămâne totuşi de neînţeles cum timp de nouă ani, un copil creşte, devine adolescent sub privirile persoanelor apropiate trăind o dramă cumplită, fără ca cineva să vadă că ceva este în neregulă cu viaţa acestuia. Pentru că este greu de crezut că supunerea la abuzuri sexuale repetate de către tatăl său nu lasă urme în comportamentul acestuia. Urme care se văd în momentul în care copilul sau adolescentul interacţionează cu persoanele din jur. Este greu de crezut că o mamă, chiar plecată în străinătate, nu observă, în cele câteva zile în care-şi vede copilul, că ceva nu este în regulă cu viaţa acestuia.
Povestea tristă de la Hunedoara, dacă este adevărată, ne arată că am ajuns să trăim într-o lume atât de egoistă, încât nu mai rezonăm nici măcar la problemele celor mai apropiate persoane de lângă noi. Pentru că nici mama, nici fratele, nici iubitul şi nici profesorii nu şi-au dat seama de drama pe care timp de nouă ani a trăit-o aproape de ei o fetiţă, devenită între timp adolescentă.

Acest articol a fost publicat în Viața bate câmpii și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Trăim într-o lume atât de egoistă, încât nu mai rezonăm nici măcar la problemele celor de lângă noi

  1. Se poate demonstra ușor prin recoltarea spermei, dacă într-adevăr a avut loc violul, și astfel se dovedește cine este autorul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.