Monica Macovei: Nu sunt procurorii lui Băsescu, sunt ai țării, oameni buni! Aveți grijă de ei și de acei judecători care condamnă politicieni. Pentru că dacă îi pierdem ne întoarcem în peșteră, ne întoarcem în Belarus

Monica Macovei, fost ministru al Justiției și actualmente euro-deputat PDL, a avut amabilitatea să-mi acorde un interviu, în care vorbește despre cum a ajuns să fie ministru al Justiției, de ce ar trebui Clujul să fie mândru și despre eventualitatea ocupării din nou a funcției de ministru al Justiției. Sper ca acest interviu să fiu capabil să-l difuzez și pe Radio Cluj – asta în cazul în care va mai exista libertate de expresie în România după 9 decembrie 2012. Deocamdată am a mă îndoi de acest lucru – fapte despre care am să vorbesc cât de curând.

Victor Lungu: Doamna Monica Macovei, spre deosebire de alții eu nu am să vă întreb de Parlamentul European, pentru că durerea mea este România la ora actuală și mai ales lupta acestei țări, un pic nepăstuite, în ceea ce privește justiția. Lupta ei să-și prezerve instituțiile democrate ale statului. Foarte rar am auzit de astă vară până acum expresia lovitura de stat. De ce credeți dumneavoastră că în vară am asistat tot la o lovitură de stat? De ce credeți dumneavoastră că România riscă să își piardă instituțiile democrate ale statului?
Monica Macovei: Am asistat la o lovitură de stat în vară, una parlamentară, și putem explica de ce am asistat, iar scopul acestei lovituri de stat a fost preluarea puterii asupra justiției și oprirea dosarelor cu politicieni USL. Este pentru mine evident și nu am niciun dubiu. S-au precipitat lucrurile după ce condamnatul Năstase a ajuns la închisoare, astăzi deținutul 0049, care tot încearcă să intervină în viața publică ca și cum nu ar fi la închisoare pentru că a încălcat legea penală. După părerea mea un om care a încălcat legea penală și execută o pedeapsă nu e cea mai potrivită persoană să își dea cu părerea despre treburile publice din România și cum ar trebui să se întâmple ele. Mai departe, sunt mulți alții în diverse stadii ale proceselor, cum este Voiculescu, de pildă, care și-a mutat dosarul de la Înalta Curte la Tribunal înainte de a se da o soluție ca să o ia de la capăt și deci ca să tragă de timp și eventual ca să se îndeplinească prescripția. Cum e domnul Fenechiu, cercetat pentru fraudă cu fonduri europene, foarte multe milioane de euro, și pentru fraudă la referendum și foarte mulți alții. Vă aduc aminte de senatorul PSD Voicu, mai știți ce spunea? Vroia să ajungă ministrul de Interne și să călărească și Justiția, dar a mai spus două propoziții șocante pe care le-am ținut minte: „acolo unde nu am obținut achitare, am obținut suspendare”. Asta ce înseamnă? Că a rezolvat dosare că s-a dus și a vorbit cu judecători să obțină soluții de achitare și dacă nu a putut, că erau probele prea tari, a obținut suspendare. Deci există o rețea. Și tot senatorul Voicu spunea că ”am o rețea: poliție, parchet, justiție și rețeaua funcționează și dacă pierdem și dacă câștigăm alegerile.” Deci asta putem spune despre actualii politicieni: că sunt foarte mulți politicieni în USL care ar pune pumnul în gura Justiției, sunt și în alte partide, sunt și în PDL, dar nu au încercat să oprească justiția, asta e diferența. Cei din USL vor să o oprească și vor să transmită mesajul către cei din justiție: ”niciodată să nu mai îndrăzniți să ne cercetați.”
Rep.: Niciodată să nu mai îndrăzniți să ne cercetați… Cu privire la acest pumn pus în gură și făcut cadou justiției, am văzut o declarație din partea doamnei Hillary Clinton în care spunea că Uniunea Social Liberală se comportă cu Opoziția exact ca și în Ghana. A și dat o listă întreagă de state la coada democrației cu care se poate compara România sub actualul regim.
Monica Macovei: Am ajuns, în mod îngrozitor, să fim comparați cu Belarus sau cu alte state unde democrația practic nu există. Ca să spunem celor care ne citesc, în Belarus este dictatură, nu mai este libertate. Asta față de tot ce se întâmplă. La fel se întâmplă și în Georgia, unde cel care a câștigat puterea, la fel ca și Victor Viorel Ponta în România, un discurs are în fața lumii civilizate și altul în interior. În țară arestează membri ai Opoziției, iar când este chemat la ONU dă garanții că nu va face niciodată așa ceva.
Dar, ne-am referit la justiția de la noi. Este o diferență dintre atitudinea polițiștilor, procurorilor și a judecătorilor din 2004 și până astăzi. Vedem o evoluție. În 2005 au venit pentru prima oară procurori curajoși, puternici, noi, cărora le-am spus: investigați pe oricine. Nu e limită. Nu contează cine este. A fost nevoie de ceva timp ca să perceapă asta.
Rep.: Discutăm despre un sentiment și o atitudine de inerție, nu?
Monica Macovei: Era pentru prima oară. Când ați văzut dosare cu politicieni decât unul sau două din opoziție până în 2005? Deci au avut nevoie de un timp pentru asta. Timpul acela a trecut deja. Există un grup de procurori și judecători care fac dosare oricărui politican și condamnă fără nicio teamă. Deci aici am ajuns și noi vrem să continuăm asta: să fie toți procurorii și judecătorii așa. Este un proces care nu se poate termina într-o lună, dar este un proces care merge foarte bine. Sunt câțiva ani de zile în care sunt peste 1.000 de persoane cu funcții publice și în jur de zece foști miniștri, mulți deputați, senatori, președinți de consilii județene, primari și alte funcții publice care au fost acuzați de corupție, li s-au instrumentat dosare și chiar au fost condamnați. Procurorii și judecătorii au ieșit din starea de inerție și au curaj, nu le pasă cine este cercetat. Exact asta vrem să se întâmple în țară. Ori de asta le este frică celor din USL. Iar ei știu că nu sunt dosare politice și totuși mint când spun că sunt dosare politice, dar nu au ce să spună altceva și atunci spun această minciună încontinuu. Știu că nu sunt dosare politice, dar tocmai de acest fenomen de imparțialitate le e teamă: dar dacă azi e rândul meu, dar dacă mâine e rândul meu? Și trăiesc cu spaima asta pentru că nu mai pot controla Justiția. Dacă PDL controla justiția, PSD era fericit că prelua controlul de la PDL, înțelegeți?
Rep.: Butoanele se mutau în mâinile altora, dar asta spun că această spaimă a politicienilor sau a anumitor politicieni este transmisă populației pentru că toți spun că asta e țara procurorilor, a judecătorilor lui Băsescu. Au transformat instituțiile statului român în unealta altuia, adică ei zic că dacă un singur om poate să controleze aceste instituții, înseamnă că aceste instituții sunt aservite.
Monica Macovei: Este exact invers. Dacă erau procurorii lui Băsescu, dacă era justiția lui Băsescu, atunci nu vedeam PDL-iști arestați și condamnați. Și suntem la Cluj și nu mai spun că e celebrul Clujul, da?
Rep.: PDL a luat o lovitură de imagine catastrofală.
Monica Macovei: Știți ce se întâmplă? Eu nu văd acest lucru ca pe o lovitură de imagine. Există corupție? A comis cineva fapte de corupție, să fie judecat și condamnat. Oriunde în România.
Rep.: De ce această măsură?
Monica Macovei: Hai să revenim la chestiunea asta. Dacă erau judecătorii și procurorii lui Băsescu atunci vedeam doar de la PSD, PNL. Ori noi așa vedem: că sunt dosare din toate partidele. Este evident că Băsescu i-a lăsat liberi. Dar USL dă în Băsescu spunând asta și vrea ca oamenii să nu înțeleagă că asta se datorează independenței Justiției, că Băsescu a deschis ușa larg și a spus: înainte, pe oricine. Ori, „pe oricine”, asta înseamnă să mergem înainte, să se pornească tăvălugul pe oricine este vinovat și prins. E treaba Justiției.  Nu se mai intervine. Am și avut această discuție cu el când mi s-a propus să fiu ministru al Justiției, nu ne cunoașteam. Eu nu eram în niciun partid. Asta m-a convins că mi-a spus că facem luptă anticorupție în mod real. Amintiți-vă că aveam stegulețul roșu pe Justiție, că se putea amâna intrarea României în Uniunea Europeană pentru că nu aveam dosare cu politicieni. Aveam corupție, dar nu aveam dosare. Și Băsescu a zis: tu vii din afara partidelor, ești total indepedentă, eu te voi sprijini și asta trebuie să facem, da? Să numim procurori și să le dăm la toți puterea și să le spunem să cerceteze pe oricine. Cine vine dintr-un partid politic are în spate un trecut cu acel partid. Și cei din partid o să îi spună: te-am făcut ministru, sau: am avut nu știu ce afacere împreună… sau: ți-am făcut un serviciu acum trei ani și tu acuma îmi datorezi unul mie. Că așa e în România. Așa s-a gândit el: să vină unul din afară care știe cel mai bine. Eu lucram de trei ani în Bosnia, eu nu știam exact ce se mai întâmplă în România și a avut o intuiție bună pentru că și eu la rândul meu nu aveam de ce să favorizez un partid sau altul și așa l-am ales și eu pe Morar de la Cluj, cu un psiholog care mi-a spus: acesta e cel mai puternic, e ca o stâncă, el face numai ce crede el că e bine. Și pe tine te arestează dacă crede că ai încălcat legea. PSD-ului și USL-ului nu îi convine asta. Încearcă să mintă: dosar politic, procurorul lui Băsescu. Nu sunt ai lui Băsescu, sunt ai țării, oameni buni! Aveți grijă de ei și de acei judecători care condamnă politicieni. Pentru că dacă îi pierdem, ne întoarcem în peșteră, ne întoarcem în Belarus, unde este dictatură. Și niciodată nu o să mai vedeți politicieni arestați, decât poate unul din opoziție, care strigă: vreau în libertate.
Rep.: Să vă fac o descriere. Cum am văzut eu România în ultimii 22 de ani la un moment dat și asta exact în ceea ce privește legile. Ca un zigurat și accesul la fiecare nivel se făcea pe baza unor legi, care legi după aceea erau retrase frumos ca nu cumva cineva să se cațere pe etajele superioare. Și atunci vin și spun un lucru, să vă întreb de fapt, pentru că ați spus de sursa corupției. Din punctul meu de vedere sursa corupției sunt chiar partidele politice pentru că nu au transparență în două subiecte: bani care intră într-un partid și nu există transparență în ceea ce privește sursa acestor bani. Și fiecare partid se simte dator, în momentul care ajunge la putere, să considere două lucruri ca pradă de război: bugetul statului și rezervorul de funcții publice.
Monica Macovei: Sunt total de acord și din experiența mea foarte mulți din Parlament, ca să nu mai spun de președinți de Consilii Județene sau mulți primari sau consilieri locali lucrează exact pe baza asta, adică lucrează cu statul. Asta este și infracțiunea de conflict de interese pe care am introdus-o în Codul Penal în 2005. Legea a apărut în 2006, deci avem infracțiunea de conflict de interese. Dacă eu sunt primar sau prefect sau șef de Agenție și dau un contract firmei la care eu sunt acționar majoritar sau administrator, desigur acum nu am voie să fiu administrator, dar e soția mea administrator, sau fratele meu administrator, e conflict de interese, e infracțiune. Se fac dosare și pe această chestiune, însă dosarele apar numai după un timp, dar sunt dosare în instanță pe conflicte de interese. Dar așa este: rezervorul bugetului public și banii europeni. Acuma cu banii europeni e ceva mai complicat pentru ei, pentru hoți, pentru că controlul și regulile sunt mai stricte. USL nu spune că sunt circa 25 de milioane de euro pe care îi plătim cu toții, dar care se pare că sunt fraudați la Teleorman. Banii se pierd pentru că s-au încălcat reguli și proceduri. De ce să îi plătim toți? Păi să îi plătească Dragnea din buzunarul lui. Apropo de programul POSDRU, acela se pornește numai dacă banii se dau înapoi, înțelegeți?
Rep.: Noi suntem obișnuiți să plătim din buzunar… Bancorexul îl plătim tot noi.
Monica Macovei: Se întâmplă să plătească oamenii din buzunar în mai multe țări și pe deciziile CEDO, dar la noi e prea mult. La noi tot timpul plătim din buzunar. În astfel de situații în care s-a identificat clar care este vinovatul penal sau din alt punct de vedere, administrativ. Nu ne interesează, cineva a produs un prejudiciu. Acela trebuie să plătească. Noi plătim tot timpul, în fiecare zi, din buzunar. Nu e normal așa. Plus că se minte foarte mult. Oamenilor nu li se spune, li se zice că se repornește programul POSDRU, dar banii aceia îi plătim din buzunar pentru că trebuie să îi returnăm. Toți banii, adică achiziția publică, procedura de licitație nu a fost corectă, raportările au fost fictive. Toți banii aceștia îi dăm înapoi noi din buzunar. I-au furat unii, însă îi plătim noi toți înapoi. La noi se întâmplă des asta. De asta tot spun despre schimbarea clasei politice. Despre asta tot vorbesc din 2005. Parțial s-a mai făcut. Vin la rând unii foarte buni, cum sunt unii noi, de pildă, cum sunt Papahagi, cum sunt alții vechi, dar care nu au fost niciodată prinși cu mâna în sac, ca Tișe, dar sunt mulți care au fost în această situație – a mâinii în sacul cu bani – dar vin mereu înapoi în Parlament. Eu mă întreb mereu că am vorbit de județul Teleorman și alte județe sărace: oamenii o duc prost. Cu toate acestea, oamenii aleg aceiași președinți de consilii județene, care sunt tot mai bogați și oamenii tot mai săraci. Atunci mă întreb cum judeci tu alegătorule? Dacă eu sunt în continuare sărac, dacă acest om nu mi-a adus proiecte, în județul meu, în orașul meu, ca eu să mă dezvolt, să am un salariu bun, unul sau două locuri de muncă, atunci eu de ce îl mai votez? Pentru că asta e rolul unui președinte de Consiliu Județean: să aducă proiecte pentru județele lui.
Rep.: Am o poveste. Care nu este povestea mea, e veche. E povestea Exodului: i-a plimbat Moise pe evrei 40 de ani prin deșert și la un moment dat m-a întrebat o bună prietenă de-a mea: tu de ce crezi că i-a plimbat atâta pe acolo? I-am zis: niciunul cu mentalitate de sclav nu poate să intre în Pământul Făgăduinței.
Monica Macovei: Așa este, dar au trecut deja 20 și de ani și exemplele sunt aici lângă noi. Hai să ne uităm de exemplu la polonezi, care vin tot din comunism. Desigur, vin cu o mișcare de rezistență anticomunistă din urmă pe care noi nu am avut-o. Se poate face tranziție, reformă, dar și eu am tot mai puțină răbdare. De ce noi doi și mulți alții știm cum se fac lucrurile, putem să o vedem, să o spunem, să încercăm să aplicăm. De ce românii din străinătate, gândesc altfel? Au lucrat doi-trei ani acolo și sunt deja alți oameni.
Rep.: Pentru că au văzut. Eu cred că a vedea este primul lucru pe care un om este dator să-l facă. Să vadă și să audă. Ori, când noi avem ca și politică de comunicare națională, că-i particulară, că-i de stat, orbirea și asurzirea, cred că niciodată nu o să-i vedem pe acei oameni din Teleorman, săracii pământului, care gâgâie de foame cum se exprimă un prieten de-al meu, și care se uită la ceilalți și spun: toți fură – dar tot pe cei care îi fură de atâția ani îi votează. De ce credeți că nu avem noi o politică coerentă de comunicare, fără minciuni și propagandă la nivel statal?
Monica Macovei: Pentru că politicienii nu doresc asta. O parte dintre ei. Vor să țină oamenii orbi, surzi și în sărăcie și să își facă de cap și oamenii să îi voteze în continuare și să zică: lasă merge și așa. Sau lasă că fură și face și pentru noi, deși, să fiu sinceră, la Teleorman, sau prin alte județe, nu cred că se face nimic pentru oameni. Este o politică intenționată de a-i ține așa. Aici nici oamenii nu trebuie să se lase orbiți și să își pună dopurile în urechi. Dar de ce nu se uită acela din Teleorman să vadă cum arată Clujul? Să vină din Alexandria, să vadă cum arată Clujul, Brașovul, Sibiul și alte orașe. Să vină să vadă cum arată, să vadă că se poate trăi altfel și să ia decizii când se duc la vot sau când intră pe ușa unei autorități publice, nu să își dea sfârșitul acolo în fața ghișeului, sau să fie dat afară să mai aducă încă de zece ori pentru o simplă hârtie?
Rep.: Vroiam să mă lămuresc de fapt, punând această întrebare. Unde ne întâlnim cu vina: politicieni, alegători, noi toți care suntem și alcătuim România. Am trecut 22 de ani printr-o tranziție sau post-tranziție, nici nu mai știu cum să îi spun, și de fiecare dată am fost puși să alegem și am zis că am ales, până când, acum 10 ani, s-a inventat termenul „răul cel mai mic”. Primul a fost Ion Iliescu cu Corneliu Vadim Tudor.  Am ales din aceste jumătăți de măsură, jumătăți de măsură cu jumătăți de măsură, ca să ajungem în această vară să stăm în decizia a 9 oameni? 22 de milioane de români, o țară întreagă în pixul a 9 oameni… Din punctul meu de vedere este cutremurător, dumneavoastră cum vedeți situația?
Monica Macovei: Ce a trăit România astă vară ne-a dus să fim puși alături de Belarus. Și vă spun că vin din Uniunea Europeană. Suntem chiar la margine. Sunt întrebată: ce v-a trebuit vouă asta? Să ia unii puterea absolută? Ați intrat în Uniune, noi avem niște reguli aici. Vreți să le respectați sau nu vreți să le respectați? Au și ei criza economică pe cap și s-ar putea să spună: duceți-vă și până vă rezolvați voi problemele de democrație și înțelegeți ce înseamnă legea și statul de drept și apoi veniți înapoi. Eu nu vreau asta pentru țara mea. M-am luptat atât să intrăm în Uniunea Europeană, să îndepărtez toate stegulețele roșii care erau la mine împreună cu colegii și cu mulți oameni cărora li se datorează foarte multe. Și apropo, lui Daniel Morar i se datorează foarte multe pentru ce a făcut el și echipa lui: toate aceste dosare făcute bine și imparțial – și vă spun că au fost judecate de către experți și procurori trimiși de Comisie din alte state membre. Ei au făcut aceste lucruri. Ca să fie Clujul mândru că: uite ce oameni a dat și ce contribuție a avut la intrarea României în Uniunea Europeană! Referitor la atitudinea Uniunii, sigur că ne vor cu ei, sigur că am intrat și ne-au primit cu plăcere, cu drag, am făcut promisiuni și trebuie să le respectăm. E foarte simplu. La fel cu Statele Unite. Avem un parteneriat strategic. Și ce spune ambasadorul, spune Departamentul de Stat al SUA; și a spus că modul în care se vor numi noul procuror șef al DNA și procurorul general va influența parteneriatul strategic cu SUA. Deci vă dați seama. Pentru ei justiția și independența procurorilor este ceva sfânt. Dacă nu ai asta, nu stau de vorbă cu tine. O țară în care justiția este în mâna politicienilor sau care nu funcționează nu e o țară democrată și cu care ei să vrea să fie partener. Ne întoarcem la începutul discuției: ce încearcă să facă USL? Să pună pumnul în gura Justiției. Ne întoarcem la oameni. Nu toată lumea are noțiunea de lege ca un principiu de bază. Dacă așa prevede legea, atunci nu poți să faci excepții. Sau le faci foarte rar și foarte bine motivate public și dezbătute. Adică schimbi legea practic, da. Dar ideea de respect față de lege trebuie să fie în fiecare dintre noi: de la a nu arunca pe jos, de a nu adopta o ordonanță de urgență când nu e o urgență, de la nu mai minți că nu intrăm în Schengen din cauza lui Băsescu. Nu intrăm în Schengen din cauză a ce s-a întâmplat în această vară. Am dat exemple și de la mic și de la mare: de a nu fura. Ce exemple dă Ponta copiilor sau Andronescu care este acuzată de plagiat? Ce să respectăm la ei: furtul? Furi munca altora. Furi portofelul sau furi proprietatea intelectuală, tot acolo ești. Și oamenii nu știu de ce nu se sancționează asta. Ori că așa ceva este sancționabil. Ori mie, asta mi se pare foarte grav. Când nu ai noțiunea asta. Legea îți interzice să furi, să copiezi dintr-o carte sau să îmi furi din buzunar! Ai făcut asta? Pleaca!
Rep.: Ne apropriem de final. O ultimă întrebare, curiozitate personală. Dacă ar fi să schimbați ceva ca om politic din ce ați făcut până acum ce ați schimba?
Monica Macovei: Aș face mai mult știind că am avut doi ani și nu patru. Iar în acei doi ani la ministerul Justiției în perioada de pre-aderare – că dacă nu era pre-aderare nu știu dacă reușeam să fac atâtea -, m-am ocupat foarte mult de scoaterea acestor stegulețe și de legislație și de practică. Aș fi schimbat mai multe în administrație. Asta aș fi făcut în plus. Altfel, nu regret atitudinea tranșantă pentru că mie întotdeauna mi s-a propus de către politicieni compromisul cu dosarele. Îmi aduc aminte cum urla domnul Copos la ședințele din Guvern, cum urla la mine sau cum mă înghesuia Voiculescu la propriu în Senat, ce condiții îmi punea ca să treacă legea de organizare și funcționare a DNA după ce o picaseră. Nu fac compromisuri din astea. Pe astea nu le regret. Am învățat foarte multe și este foarte interesant să fii în guvern și chiar și atunci când te dă afară să te gândești dacă să semnezi sau nu o porcărie, o ilegalitate și să mi se spună du-te afară și gândeștete. Până și asta este interesant și a fost o experiență colosală, dar repet aș fi făcut mai multe pe partea de administrația publică și de administrare a ministerului și a penitenciarelor.
Rep.: Înseamnă că aveți acum viziunea de ansamblu asupra a ce mai trebuie făcut. Înseamnă că ați acepta încă o dată să mai fiți ministru de Justiție?
Monica Macovei: Nu știu ce aș face și nu am reflectat la asta, dar pot să vă spun că sigur este o mare diferență. Eu veneam, repet, din Bosnia, din societatea civilă, nu lucrasem în administrația publică niciodată și am avut nevoie și eu de timp să înțeleg cum se petrec lucrurile într-un minister și într-un guvern. Acum nu mai am nevoie de timp. Știu. Am avut o perioadă scurtă, o lună, două în care a trebuit să învăț și echipa mi-am făcut-o după ce am ajuns ministru, adică am ajuns ministru în 24 de ore. Se schimbă uneori ce îți aduce clipa, nu îți aduc 20 de ani în viață. Acum am această experiență și e foarte important să vii cu o echipă pregătită și să vii cu pachetul de legi din prima zi. Eu dau sfaturi acum, nu că îmi doresc asta, doar spun că aș face și mai bine, aș știi care sunt măsurile din prima zi, din a doua zi, din a treia zi și care e echipa.

Acest articol a fost publicat în Lecturi necesare și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Monica Macovei: Nu sunt procurorii lui Băsescu, sunt ai țării, oameni buni! Aveți grijă de ei și de acei judecători care condamnă politicieni. Pentru că dacă îi pierdem ne întoarcem în peșteră, ne întoarcem în Belarus

 1. Liana zice:

  Uau! Eu postez interviul asta. Respect!

 2. liviuta zice:

  Nu stiu cand mai da Dumnezeu sa fie Monica minstrul justitiei.

 3. dora zice:

  Eu ma intreb cati romani inteleg strigatul de disperare al acestui reprezentant al Dreptei?
  In privinta puscariasului Nastase ,numai sanatate si sa ajunga ca inteleaga cat rau a facut tarii si romanilor.Auzi,d-le,sa detina 1mld. bani chash si averi ca de nabab.2 ani de puscarie sunt prea putini pentru el.

 4. ceaikovski zice:

  Felicitari Victor!!
  Bun interviu ai luat! Frumoase raspunsuri a dat Monica. Mama ce-mi place cum gandeste!!

  Si ca rasplata pt pregatirea unui interviu cu Monica Macovei si pt finalizarea acestuia atat de bine, sa-ti/va dau o veste: USL cred ca a pus-o meserias. La mine in comuna, lumile voteaza cu PP-DD 😀
  Mama ce-o sa rad, cand USL o sa scoata vreo 2-3 mil voturi, maxim! (la ce prezenta se anunta…)

  • Sare'n Ochi zice:

   😀
   sa-i vad plangand in pumni si cu DDD premier!

   • ceaikovski zice:

    Sa nu zici nici in gluma!
    Stai ca lucrurile sunt serioase rau! Pe DD il vad un fel de salvator al neamului, care-i va scapa de Ponta si Basescu. Ei cred ca daca ajunge DD in parlament, va candida pt presedintie in 2014 si pana atunci va aresta, va scoate la iveala dosarele, o vor duce cu totii mai bine.
    Toti spun ca „astia” adica USL ne-au nenorocit, si ca doar DD ne mai poate scoate din cacao, ca Europa e suparata rau pe noi si ca doar DD poate sa mai salveze ceva.
    Ce sa spun? M-am distrat copios, auzind adevarurile pe care incercam eu asta-vara sa le spun si se uitau dusmanos la mine, iar acum, pt ca le-a spus DD sunt perfect digerabile. Au inteles ce pacaleala le-a tras Ponta cu pensiile, salariile, preturile, etc.
    Concluzia e: Basescu si Boc ne-au nenorocit ca ne-au taiat, Ponta si Crin ne-au nenorocit ca ne-au pus rau cu Europa si au furat tot ce lasase guvernul Boc si MRU, plus Oltchimul, si alte cateva fabrici, plus bani, pe care si i-au impartit intre ei, de la autostrazi, etc
    Doamneeee daca ai sti ce varza e in capul lor!!!

 5. Monica Macovei este una dintre persoanele pe care le respect fără nicio urmă de șovăială.
  Sincere felicitări !

 6. ceaikovski zice:

  Auzi, simtzesc asa o unda de … de … rasism, pe criterii de Cluj … 😀 😛
  Mai clujean-clujean, sa va dea D-zeu sanatate, ardeleni!

  PS: asta va spune un pui de secui combinat cu fagarasean si cu dunarean 😛 Iti dai seama cata puritate etnica in familia mea, nu le-a pasat nici cat negru sub unghie, ca ala e ortodox, ala e catolic, sau din sud-nord-vest. La noi democratia/diversitatea dainuie de generatii 😀

 7. ceaikovski zice:

  Fuseram la vot. Mult mai putina lume la vot pana la ora asta, 12,50 decat la locale.
  Din ce am ascultat prin jur, va spun cu mana pe inima, ca ARD a procedat corect, facand campanie mai putina.
  Mai multe vorbim maine.
  Succes la vot!

 8. doru cu motoru` zice:

  Coane & friends 🙂 la vot !!!

 9. dora zice:

  Am votat si eu,strabatand drumul prin nameti.Nu mi-am dat seama ce au votat manasturenii mei,i-am remarcat insa pe unguri care au venit in grup.

 10. acuvio zice:

  Braila. Ploaie rece. Am votat. 🙂

 11. doru cu motoru` zice:

  Rabdare si tutun,nu puneti urechea la ce zic sondajele.Aveti rabdare si cei care nu au fost la vot ,fuguta! Tocmai ce-am „bagat viteza” intr-o cunostinta din Gorj 😀 😀 ( pe bune !).
  Putini votanti dupa semnaturile de pe liste. Pacat de tineri. Subcultura isi arata „roadele”.Sincer,mi-e mila de ei. Fara orizont…fara nimic, trist.
  De maine dimineata vor aparea oficialele…alea sunt reale,restul imbirligaturi.
  Pfuai,aproape 50% prezenta la vot in republica Teleorman !

 12. doru cu motoru` zice:

  Apropo de sondaje;am luat unul de pe HN prin metoda 😀 ponta : „Toate se cheama INSTITUTE, dar sunt niste biete SRL-uri de apartament…
  Ce utilizeaza mult lista de CDB-uri (coeficienti din burta) si se chinuie dupa aia sa explice cum ca romanul e prost si nu raspunde corect si d-aia nu le ies.”

 13. ceaikovski zice:

  A pierdut MRU? Dar Bleaga? Neamtu? Dar Ponta?
  Stiti ceva?

 14. Speram ca macar acum sa incepeti sa percepeti realitatea.

 15. ribelalu zice:

  Buna dimineata!
  Frumos interviu dar nu stiu cat ne mai ajuta acum.

  P.S. Coane, am facut un calcul (dupa mintea mea) cu impartirea mandatelor la Theo pe blog.
  P.P.S. Cred ca il stiu pe prietenul care vorbea de Teleorman 🙂

 16. doru cu motoru` zice:

  Tks!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.